Cine nu își dorește să întâlnească partenerul potrivit?! Acel bărbat cu un pachet de calități fabuloase, care te va face fericită. Asta e prima greșeală. Dacă tu îți pui fericirea în mâinile altcuiva, despărțirea îți va cutremura existența, iar viața ta până când vei fi cu el un coctail amar care își așteaptă îndulcitorul. Prin urmare, primul pas este să îți construiești tu un stil de viață care îți aduce bucurie, împlinire, iar barbatul să fie doar cireașa de pe tort, nu tortul în sine.
Efectul de halou și partenerul potrivit
Adică pornind de la o anumită trăsătură pozitivă, tu să îi extinzi automat calitățile. Să spunem că se îmbracă foarte bine, e un bărbat stylish. Și mintea ta să considere automat că este și un tip de calitate, onest, cu coloană vertebrală, genul pe care te poți baza. Însă nu ai de unde să știi lucrurile astea, doar dacă îți dai timp și ești curioasă să îl descoperi așa cum este el în realitate. Să îl vezi autentic, nu proiectând asupra lui anumite caracteristici pe care le are bărbatul tău ideal.
Când judeci oamenii după haine
Fără să vrei pui etichete, iar aceste etichete funcționează ca o cușcă mentală din care nu mai poți să ieși. Mai mult, atunci când dai verdictul, ca un judecător, percepția ta poate fi influențată de preconcepții. Prima este că un bărbat de succes se îmbracă foarte bine. Caută pe internet poze cu Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Bill Gates. Și vei descoperi milionari care parcă nu mai ies din același tricou, cămașă și pulover. Pe Elon Musk ce-l mai găsești la costum, dar asta pentru că a avut partenere faimoase și covorul roșu cere o anumită etichetă. Hainele nu reflectă trăsăturile de caracter. Este ok să îți dorești un bărbat puternic, care să îți ofere stabilitate și siguranță. Este ok să-ți dorești un bărbat atractiv, care să te încânte cât e de îngrijit. Dar, atenție, o haină se schimbă, principiile și valorile nu.
Mesaje ascunse pe care le transmit hainele
Evident că oamenii de știință au fost interesați să descopere corelația dintre haine și felul în care îi percepem pe ceilalți. Nu degeaba la interviu nu ne ducem în teniși și un sarafan, la nuntă în trening, iar moda este o industrie fabuloasă. Felul în care ne îmbrăcăm este dictat de context, de rigori sociale, dorința de a face impresie bună, dar și de respect. De asemenea felul în care ne îmbrăcăm transmite mesaje. Îmi amintesc de un bărbat care spunea că pentru el este esențial ca la primele întâlniri femeia să poarte tocuri și să fie foarte aranjată. Pentru că asta îi transmite că ea chiar îl place și face eforturi pentru el.
Un alt bărbat se simțea amenințat de femeile prea cochete. El nefiind un pedant, avea nevoie să fie acceptat așa cum este. Iar o femeie cu ruj roșu, coafată și îmbrăcată frumos ridica o ștachetă pe care el nu își dădea niciun interes să o atingă. Altul devenea critic cu sine și intra în competiție cu femeia care nu părăsea casa fără să fie ca scoasă din cutie. Prin urmare hainele sunt și o imagine a universului interior, care maschează sau nu insecurități, iar pentru unii o dovadă de iubire de sine.
Natura ne-a programat
Pe de altă parte, studiile au relevat toate același lucru. Oamenii, în egală măsură femei și bărbați, întotdeauna vor considera mai competent și demn de respect un bărbat îmbrăcat bine și scump. Iar aici trebuie să analizăm formele de exprimare a masculinității. Mama Natură ne-a programat în mii de ani de evoluție să ne îndreptăm spre bărbatul puternic. Bărbatul capabil să aibă grijă de noi și de urmașii noștri. În Epoca de Piatră era cel mai aprig vânător, în Evul Mediu cel mai neînfricat războinic. Azi e bărbatul cu succes profesional. Adică un vânător și războinic adaptat zilelor noastre.
Citește și:
Dovezi că partenerul tău este un bărbat materialist pentru care banii sunt pe primul plan
Foto: PR