Ce greșeli faci în relație cu partenerul de cuplu încât ajungi să fii o mamă în burnout

Există o legătură între relația de cuplu, partener, maternitate și burnout? Una chiar foarte strânsă! Iar acum e timpul să pui limite.

Când auzi de burnout prima dată legi noțiunea de locul de muncă, de suprasolicitarea la serviciu. Apoi există și un burnout emoțional în diverse relații, cu partenerul, cu părinții în vârstă sau anumiți prieteni. Dar o mamă îngrozitor de obosită, care le face pe toate poate ajunge și ea la burnout. Nu e o depresie postpartum, iar copilul poate fi chiar destul de mare. În acest caz e necesar să te uiți la ce faci și mai ales ce nu ceri.


Lipsa calibrării corecte

Ai văzut cum mama ta se ocupa și de casă, gătea, făcea curățenie, teme cu tine și frații sau surorile tale, era atentă cu tatăl tău, se și îngrijea și mergea la serviciu. Sună a Femeia Fantastică, iar acest exemplu tu l-ai preluat punct cu punct. Doar că în copilăria ta erau alte vremuri, job-ul nu era atât de solicitant, fără lucru peste program sau încheiat în mod obișnuit la apusul soarelui. Iar dacă privești mai atent întregul tablou, exista și un ajutor extern din partea bunicilor materni sau paterni, poate chiar ambii. Așadar așteptările și modelul nu se prea potrivesc cu realitatea actuală.


Nu crezi că se poate descurca altcineva

Ești foarte conștientă de hibele din educația ta timpurie sau a partenerului. Unde au greșit părinții voștri. Ai citit enorm de mult despre traume, dezvoltarea copiilor și vrei ca pe al tău să îl crești cât mai bine, corect, sănătos. Ca atare nu ai încredere în nimeni, uneori nici în partenerul tău, să se ocupe de cel mic. Crezi că și dacă stă câteva ore cu bunicii va fi traumatizat. Te ocupi exclusiv tu de absolut tot.

Nu ceri ajutor

Ai fost învățată să te descurci singură și consideri că dacă ceri ajutor ești slabă sau nu ești în stare. Ți-ai construit o aură de perfecționism pe care o suprapui și peste zona de parenting. Trebuie să îți iasă totul, inclusiv să fii o mamă perfectă!

Nu comunici ce se întâmplă cu tine

Copilul care nu plânge, nu primește de mâncare. La fel, dacă nu îi spui partenerului prin ce treci el nu are de unde să știe, cum să îți vină în ajutor. Nu comunici, el poate presupune că totul este în regulă. Mai ales dacă este plecat toată ziua la serviciu și nu ia parte la diverse aspecte zilnice ale vieții de familie.


Nu reușiți să vă sincronizați

Fiecare vrea ca celălalt să cedeze. Tu consideri că el ar trebui să facă compromisuri deoarece tu ești mama copilului și ai dus greul o perioadă lungă de timp, el crede că ar fi bine să lași de la tine deoarece aduce banii în casă. Cel puțin o parte importantă din ei… Și iată cum în loc să negociați și să funcționați ca o echipă vă aflați în luptă de putere, în conflict, și în final nu câștigă niciunul nimic, nici relația.

Încerci să împaci pe toată lumea


Să pui în practică și sfaturile date de mama sau soacra ta, ce cere partenerul, să bifezi rigori sociale cu n activități extracuriculare, ce vrea copilul și ai tu în minte că ar fi bine pentru el. Un puzzle imens pe care vrei să-l completezi cât mai rapid și ca toată lumea să fie fericită.

Citește și:
Tipuri de activități în cuplu! Sunt distractive, alungă plictiseala și vă ajută să vă consolidați relația

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle