Încerci să îți securizezi relația și să-ți calmezi iubitul gelos? În acest proces poți înrăutăți lucrurile pentru viitor.
Partenerul tău este destul de gelos, iar asta a devenit o problemă deranjantă pentru tine, care simți că afectează serios gradul de satisfacție în cuplu. Nu este ușor nici pentru tine, nici pentru el, iar fiecare se luptă cum poate cu gelozia, nu întotdeauna în cel mai eficient mod. Partenerul poate că se abține să spună ceea ce l-a deranjat, până când se adună mai multe elemente, nu clarifică la timp cu tine, iar apoi erupe emoțional într-un mod necontrolat. Împreună nu ați setat reguli ale relației, evitați amândoi discuțiile dificile, și, desigur, evitările acestea se întorc tot împotriva voastră. Ori stabiliți ceva doar pentru a vă face pe plac reciproc, ceea ce definitivați ca regulă nefiind cu adevărat asumat.
Pe de-o parte ceri libertate totală, îi spui că nu vrei să fii îngrădită cu nimic, că este exagerat și nu vrei să îi întreții comportamentele de control, pe de alta cedezi de fiecare dată și îi arăți istoricul mesajelor, telefoanelor, îi permiți să îți pună pe telefon aplicația ce indică locația. Adică întâi nu îl securizezi absolut deloc, ai un comportament rebel, ca apoi când situația devine chiar gravă să cedezi și să încerci să îl convingi în toate modurile posibile că gelozia sa nu este deloc fondată. Astfel este întreținută deconectarea emoțională, și mențineți prin acest joc psihologic manierele dezadaptative de a relaționa în doi și de a reacționa fiecare individual.
Încrederea se și oferă parțial, se și construiește. Este posibil ca așteptările tale să fie în direcția unei încrederi totale, de 100%, pe care partenerul să o investească în tine, fără să îți asumi partea ta de efort, de muncă relațională, în care să construiești sau să îi câștigi într-un mod sănătos încrederea. O poți face ușor prin deschidere, transparență, comunicare eficientă. De asemenea, e important să fii conștientă de propriul tău tipar de indisciplină, rebeliune și să te uiți onest la consecințele negative pe care le are asupra cuplului, să alegi să te comporți diferit. Să îți observi distanțarea emoțională care îi apasă partenerului butonul de panică și să-l securizezi. Ași discutat despre modalitățile sănătoase de a vă reasigura reciproc?
Sunt momente când vrei să stai singură să citești o carte sau să ieși cu prietenele la un film ori la cină. Dar partenerul devine nesigur, vine către tine cu un comportament pe care îl numești sufocant și renunți la ceea ce ți-ai dori să faci tocmai pentru a-i calma lui această anxietate că te pierde sau nu îl mai iubești. Lesne de ghicit frustrarea pe care o vei simți și respingerea suplimentară pe care i-o vei transmite prin toți porii. Iar ciclul se reia, cu mai multă intensitate. Realitatea este că partenerul are nevoie să exerseze distanțarea și tu ai nevoie să exersezi apropierea, fără ca asta să însemne renunțarea la sine sau o forțare teribil de inconfortabilă. Ci un tip de apropiere care să fie și în limitele tale, și să-l reasigure pe partener.
Foto: PR