BeWhere! va spune care dintre evenimentele acestui sfarsit de saptamana merita incercate pe propria piele.
Sibiu pe ritmuri jazz
Petrecem un weekend muzical la Sibiu. Ultimele doua zile ale Festivalului International de Jazz aduc cele mai importante nume invitate anul acesta. Astfel, va propunem o sesiune de latin jazz, alaturi de o seara dedicata unora dintre cei mai importanti exponenti ai muzicii: pe de o parte, Miles Davis, pe de alta, Michael Jackson.
Harold Lopez Nussa, unul dintre cei mai promitatori pianisti cubanezi, deschide impreuna cu cvintetul sau seara de vineri pentru spaniolul Chano Dominguez, care prezinta proiectul Flamenco Sketches. Festivalul se incheie cu performance-ul Songs From Neverland al trompetistului german Joo Kraus. Impreuna cu trioul Tales in Tones, acesta surprinde cu transpunerea unor hituri pop intr-o lumina muzicala inedita. Veteranul contrabasist Ron Carter este capul de afis al festivalului. La Sibiu, el aduce tribut celui care i-a marcat cariera: Dear Miles.
- Sibiu Jazz Festival, Sala Thalia, 11 – 12 mai, ora 19:00.
Targuri de arta vestimentara si bijuterii de autor
Pentru inceput, daca mai era cineva care nu a aflat deja, sambata este Unveiled 6, targul designerilor romani si a ceea ce se cheama nu moda, ci arta vestimentara. Acesta va avea loc la showroom-ul Iqonique Class Studio intre orele 11.00 si 19.00. Veti gasi aici creatiile a 20 de tineri, printre care se numara si La Chatterie, Astrid Tirlea, Coolta Fashion, Rue des Trucs, passepartou S, Pompon. Targul se incheie cu un Cocktail Party Absolut – Designers Night Out. Daca nu aveti invitatie, intrarea costa 10 lei.
Tot weekendul acesta se intampla si a saptea editie Autor, la sala Dalles. Este cel mai mare targ de bijuterie contemporana din Romania si asteapta peste 3.000 de vizitatori. Focus designer la editia de primavara aceasta va fi Ana Wagner care va lansa o noua colectie de bijuterii – „Gradina de giuvaiere' si va face o demonstratie live de arta a picturii manuale pe portelan. Intrarea, tot 10 lei.
Dupa portia de arta (sau inainte) veti avea nevoie de portia de adrenalina. Solutia – Bucharest Skydiving Boogie, editia doi. Adica festivalul salturilor cu parasuta. Pentru amatori se practica in tandem cu un instructor, pentru profesionisti este la liber, in functie de buget. Un salt costa 650 lei (fara filmare) si 950 lei (cu filmare si poze). Unde? In (sau mai bine zis peste…) Comuna Clinceni, judetul Ilfov, la 16 km vest de Bucuresti.
Daca nu sunteti in Bucuresti si oricum preferati adrenalina mai… spirituala, mergeti la Brasov. Aici are loc Body Mind Spirit Festival, a saptea editie, la Hotel Aro Palace, de vineri pana duminica, intre orele 10.00 si 20.00 (cu mici variatiuni). Aici gasiti expozitii cu vanzare, sesiuni de comunicari, workshopuri, muzica de relaxare, dar si terapeuti, instructori, practicanti si tot felul de alti specialisti in ale trupului si sufletului. Intrarea este libera.
Muzeul de Haine si Bijuterii
Pentru romanticele incurabile, si nu numai! Muzeul „Antipa' va gazdui, in acest weekend, un targ de produse vintage. O plimbare printre danteluri si rochii din catifea de altadata, printre brocarturi, margele, voaluri si paiete, colectii handmade readuse in contemporaneitate. Astfel va ademenesc organizatorii targului deschis in gradina Muzeului de pe Kiseleff. 12 si 13 mai sunt zilele cu intrare libera la targ. Orele: 11.00-20.00. Intrarea este libera.
Un om vrea sa se sinucida pentru o bucata de leber. Sau pentru ca este somer. Sau pentru ca nu-si gaseste sensul intr-un sistem lipsit de sens. O farsa tragica expusa in termenii unei comedii ingrozitoare, la care dupa ce razi esti impins in fata unei meditatii profunde. Dramaturgul rus Nikolai Erdman a deschis prin piesa sa o reflectare comica asupra sensului istoric si tragic al vietii, controland personajele pe un traseu pornit de la un realism infricosator la un absurd comic si tragic, in acelasi timp. Piesa scrisa de Nikolai Erdman a fost interzisa de Stalin. Acum se joaca la Teatrul National Bucuresti, iar spectacolul suna socant de actual.
- Sambata, Sala Amfiteatru, ora: 19:30
Cartea de duminica: Viata incepe vineri'
Omenirea se pregateste de inceputul unui nou secol – al XX-lea – cu speranta si febrilitate. Anul este 1897. La marginea Bucurestiului, un barbat ciudat in purtari este gasit lesinat in zapada si, dupa cum vom afla, el a venit (nu se stie prin ce miracol) din viitor. Din aceasta miza SF se naste romanul Ioanei Parvulescu, condimentat cum se cuvine de detalii de epoca, foarte la indemana acestei scriitoare care a facut o pasiune pentru literatura si moravurile veacului al XIX-lea. Dincolo de aventura calatorului in timp, cartea ne face sa meditam asupra timpului insusi si asupra usurintei cu care ne lasam sedusi ba de trecut, ba de viitor, inselandu-ne de fiecare data.
- Viata incepe vineri' de Ioana Parvulescu, Editura Humanitas, 304 pag., 29 lei