Fostul sot al lui Kris Jenner pare sa aiba parte de mai multa acoperire media in ultima vreme decat mai celebrele Kim Kardashian sau Kendall Jenner. Nu ne mira asta, ci felul in care presa alege sa vorbeasca despre look-ul si despre transformarea lui.
Mi-am petrecut o zi intreaga, cu doua saptamani in urma, urmarind serialul Transparent, produs de Amazon si creat de Jill Solloway si intre timp premiat la Golden Globes pentru cel mai bun serial de comedie si pentru cel mai bun actor intr-un rol principal. In serial este vorba despre o familie cu probleme – fiecare dintre copii, dar si parintii, au dilemele, suferintele si confuziile lor, asa cum au si modalitatile proprii de a le gestiona. Dar serialul este cu adevarat revolutionar (si mai putin o comedie) pentru ca pune privitorilor sai o problema mai complexa.
Aceea ca arata normalitatea persoanelor trans in toata complexitatea lor. Bine, hai, poate ca nu in toata, dar in atat cat poate sa atinga un serial destinat publicului larg. Transparent vorbeste despre cum este sa marturisesti, ca adult ajuns la o anumita varsta, copiilor tai, ca esti transgender, sa incerci sa gasesti confort in noua ta identitate, sa iti gestionezi relatiile cu prietenii sau cunostintele, sa te simti, in cele din urma, bine in propria piele dupa ce, ani la rand, ai ascuns ceea ce simteai.
Ei, si mi-am adus aminte de acest serial atunci cand am remarcat, in negurile internetului, coperta unei reviste care il infatiseaza pe sotul instrainat al lui Kris Jenner, fostul atlet olimpic Bruce Jenner, intr-o postura complet feminina, dar care nu ii apartine. Sa va explic. Revista In Touch a gasit de cuviinta sa speculeze asupra aspectului (desigur, modificat prin intermediul chirurgiei plastice) lui Jenner, editand o fotografie a acestuia peste corpul unei femei, aplicandu-i ruj in Photoshop si trantind peste titlul: „Bruces Story: My Life As a Woman'.
Fireste ca familia sa a reactionat imediat, la fel si unele celebritati. Printre care, aproape surprinzator, se afla Russell Brand, cel care a decis sa vorbeasca public despre asta, spunand ca „transfobia pare sa fie cea mai recenta si cea mai incurajata forma de prejudecata, acum, ca rasismul si homofobia nu mai sunt tolerate. Este o celebrare a celor mai negre aspecte ale valorilor umane.'
Brand a aratat ca toata bataia de joc in urma careia Bruce Jenner sufera in ultima vreme este bullying, un termen care nu e in intregime traductibil in romana, dar care, stiti deja, semnifica violenta verbala sau fizica la adresa altora, intimidarea lor doar pentru ca sunt diferiti si lipsiti de aparare. Ceea ce, cum bine a spus vedeta, se intampla acum, in cazul unei persoane despre a carei sexualitate oricine se simte liber sa comenteze in ce fel vrea. Exista mii de Tweet-uri, comentarii pe Facebook sau alte retele, ba chiar oamenii voteaza daca isi doresc sau nu ca Bruce Jenner sa fie sau nu femeie. Asta in vreme ce Jenner insusi nu a comentat nimic vreodata despre aceasta situatie.
Si aici ajungem la o problema cu presa tabloida care isi permite sa speculeze (inca o data si inca o data) despre intimitatea cuiva care nu a vorbit vreodata despre subiect. Dar ajungem si la felul in care acest tip de presa decide sa poarte discutia. Stiu, dupa ce, timp de doua saptamani, intreaga presa, indiferent de calitatea ei, a plans si s-a rugat pentru libertatea de exprimare ca urmare a tragediei din Franta, de la redactia saptamanalului Charlie Hebdo, poate ca ar trebui sa ii lasam in continuare sa fie liberi si sa atace pe cine vor.
Dar inca mai exista pe lumea aceasta lucruri care nu se fac. Unul dintre ele este sa speculezi lucruri despre intimitatea cuiva, care nu priveste pe nimeni. Altul este, atunci cand decizi sa vorbesti despre persoanele trans, sa discuti in termenii gresiti. Atunci cand revista In Touch a adresat transformarea lui Jenner, referirile la persoana in cauza au fost facute la masculin. Apoi, publicatia a decis sa creada si sa spuna mai departe ca aparenta efeminata a lui Jenner l-ar fi determinat pe acesta sa caute o transformare. Ceea ce, iar, este fals si periculos.
Disforia de gen este o chestiune mult mai complexa decat atat. Este atat de complexa incat, intr-adevar, unii oameni pot avea probleme de adresare atunci cand intalnesc, pentru prima data in viata lor, o persoana trans. Dar daca seriale precum Transparent sau aparitia unor actrite trans precum Laverne Cox ne invata ceva, atunci acel lucru este ca nu e nimic anormal la persoanele trans. Ca ele sunt astfel inainte de a incepe o transformare fizica. Ca a fi trans nu este o decizie pe care cineva o ia la un moment dat. Si ca parcursul unei astfel de transformari este un lucru atat de intim incat nimeni, nici macar familia sau cei mai apropiati prieteni, nu pot pretinde ca inteleg despre ce este vorba. Si tocmai de aceea tabloidizarea unui astfel de subiect este periculoasa. Pentru ca aduce prejudecatile unei mase asupra unor persoane aflate deja intr-o situatie fragila si dificila.
Foto: Arhiva Revistei ELLE