Ce consecinte au, de fapt, emotiile negative

Gandurile si emotiile pot avea un impact major asupra sanatatii noastre. Exista teorii conform carora gandurile au propria lor energie iar un gand negativ poate dezvolta boli in organism. Altfel spus, pe termen lung, o gandire negativa este reteta sigura pentru dezastru.

Gandeste pozitiv pentru a-ti vindeca organismul


In mod traditional, cand vine vorba despre afectiuni fizice, dam vina pe paraziti, virusi sau mosteniri genetice. Nu este nimic eronat in asta, insa se pare ca devenim vulnerabili in fata acestor factori atunci cand ne lasam controlati de emotii negative. Daca invatam sa descifram semnalele pe care corpul nostru ni le transmite, am indeparta orice gand negativ inainte de a provoca daune in organismul nostru. Calitatea vietii depinde de natura gandurilor si sentimentelor noastre.

Invata sa iti intelegi reactiile


Uneori dialogul interior poate fi atat de puternic incat afecteaza modul in care reactionam. Cand raspunsul nostru este unul emotional, de obicei consecintele sunt negative. Cand reactia ta este negativa si are o incarcatura emotionala, persoana impotriva careia te indrepti se va simti cumplit si, mai mult decat atat, nici tu nu te vei simti deloc bine. Iar aceste sentimente negative cu care ramai trebuie inlocuite cu ganduri pozitive, altfel vor continua sa te macine si vei deveni auto-distructiva.

Priveste-ti organismul ca pe un vehicul de invatare

Cat de bine te cunosti de fapt? Ne petrecem atat de mult timp facand tot felul de lucruri pentru altii-parinti, copii, parteneri de viata, colegi, prieteni, animale de companie chiar, incat uitam sa ne ascultam propriul organism sau sa ne intrebam de ce avem nevoie. Trebuie sa te uiti in adancurile tale si sa te intrebi de ce faci lucrurile pe care le faci.
Oare de ce lasam temerile sa ne limiteze optiunile. Teama de moarte aduce dupa sine teama de a trai. Teama de succes. Teama de esec. Teama legata de ce cred altii despre noi. Cui ii pasa? Ceea ce conteaza cu adevarat este ceea ce gandim noi insine despre noi. Iar mesajele pe care corpul nostru ni le transmite sunt foarte utile pentru intelegerea propriilor reactii. Spre exemplu senzatia de balonare este data de o acumulare de emotii in intestinul subtire.


Elibereaza-ti forta interioara

Cand esti atat de ocupata cu auto-critica, gandindu-te tot timpul ca viata poate fi mai buna de atat, ca altii sunt mai buni sau mai norocosi decat tine, ca tu nu faci suficient sau nu esti suficient de desteapta sau de frumoasa, de ce te mai miri ca viata ta nu se deruleaza asa cum ar trebui? Chiar si atunci cand suntem admirati de cei din jur, noi continuam sa fim critici cu noi insine pentru ca nu am invatat sa ne iubim. De cate ori nu ne-am uitat la cineva drag si ni s-a parut ca radiaza in toate sensurile? Asta pentru ca atunci cand cunosti bine pe cineva il admiri cu totul, ii admiri frumusetea interioara si pe cea exterioara, forta, energia.


Invata sa te iubesti pe tine

Cu totii putem gasi lucruri care nu ne plac la noi insine, dar ce ziceti de cateva lucruri care ne plac? De fapt incercati sa gasiti cinci lucruri pe care le admirati la voi. Le-ati gasit? A fost complicat? De ce ne este atat de greu sa gandim sau sa vorbim pozitiv despre noi insine? Daca nu avem o imagine pozitiva despre noi insine, nu avem cum sa emanam incredere celorlalti, nu avem cum sa oferim cea mai buna varianta a ceea ce suntem. In plus, daca inveti sa te iubesti pe tine si sa te placi asa cum esti, vei invata sa spui NU’ fara teama ca vei fi respinsa din cauza asta.


Invata sa iti controlezi emotiile

Emotiile sunt greu de controlat, insa atunci cand incepi sa iti intelegi propriile emotii si felul in care iti afecteaza sanatatea, vei invata sa le gestionezi mai bine. Simplul fapt ca iti constientizezi emotiile este un pas major spre controlarea acestora. Important este sa incepi de undeva si apoi sa fii constanta in analizarea propriului comportament. Este un proces continuu, care nu se sfarseste niciodata, de aceea nu trebuie sa ne focusam pe rezultat. In plus, trebuie sa impartasim si altora din experienta acumulata, astfel ii putem ajuta pe cei din preajma noastra si in plus ne vom simti mai bine. Nu astepta sa fii perfecta pentru a impartasi si altora din reusitele tale! Cel mai probabil, nu vei fi niciodata perfecta. Nici nu trebuie!

Text: Ana Toma
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle