Ce beneficii aparente îți aduce îngrijorarea excesivă din orice, chiar dacă în realitate îți afectează relația de cuplu

Îngrijorarea excesivă pe orice subiect poate avea de fapt legătură cu relația de cuplu, și să fie întreținută de reacția partenerului tău.

Ce beneficii aparente îți aduce îngrijorarea excesivă din orice, chiar dacă în realitate îți afectează relația de cuplu

Îngrijorarea excesivă nu-ți mai dă pace. Poate că există o singură temă sau mai multe, diverse, care îți cotropesc mintea și starea de bine. Gândurile tale se duc preponderent în direcții unde știi ce se va întâmpla în viitor, prevezi o catastrofă teribilă și chiar dacă realitatea îți arată ulterior contrariul așteptărilor tale, ești înlănțuită în această dinamică epuizantă. Tu crezi că e utilă, te protejează, iar ce se întâmplă în cuplu o și întreține, având în același timp impact negativ asupra relației.

Atenția

Există unele simptome de natură fizică. Toate analizele ies bune, iar tu te îngrijorezi în continuare că ai putea avea o boală. Partenerul este alături de tine, mai protector și drăguț ca oricând. Te temi că unul dintre voi va fi dat afară și nu veți putea plăti ratele, ajungeți în stradă. El te susține emoțional și te liniștește. Scenarii legate de despărțire sau divorț? Partenerul este mai securizant decât înainte. Îți este frică de spații deschise, de mulțimi? Te conduce zilnic la serviciu, nu mai ieși singură ci doar cu el. Anxietatea te mistuie, iar cu ocazia asta el este în sfârșit mai prezent și implicat în relație, versus ignorarea și absența de care aveai parte până acum. Practic acestea sunt beneficii secundare care mențin simptomul, dar care la un moment dat îl vor obosi și frustra.

Degrevarea de sarcini

Prin prisma îngrijorării excesive în sfârșit ești lăsată în pace și nu mai trebuie să duci tu în spate responsabilitățile pe care el ți le pasa mai mult sau mai puțin subtil. Nu și le asumă din calitate de adult care trebuie să facă lucruri în relația lui, deci minunea nu va ține la infinit. În plus, tu înveți că dacă vrei ca el să se implice, trebuie să ți se facă rău. Și ți se va face real.

Evitarea conflictelor

Anxietatea vine la pachet cu o serie de manifestări somatice neplăcute. Și ca să nu îți fie rău fizic eviți să te cerți. Un cerc vicios necâștigător, indiferent de unghi. Evitând conflictul nu îți mai demonstrezi că îl poți gestiona, și cu ocazia asta nici nu ceri ce ai nevoie sau nu negociați o variantă agreabilă pentru amândoi. Băgați cu succes sub preș.

Strategie de control

Acum partenerul este mai dispus să fie docil, compliant, supus. Să ofere mai multe explicații, care trec de transparență și comunicarea normală într-o relație, și frizează controlul. Desigur, nu va dura foarte mult până se va simți manipulat, controlat, castrat emoțional.

Scuză…

… pentru comportamentele tale disfuncționale pe care nu mai trebuie să le corectezi sau nu vrei, căci te chinuie îngrijorarea excesivă. Te ascunzi în spatele ei și astfel nu îți mai asumi responsabilitatea propriilor tale fapte.

Iluzia controlului

Ai senzația că ții bine frâiele cu ambele mâini. Că ești pregătită pentru ce e mai rău și astfel poți face față. Că ești la adăpost. Că prin această îngrijorare perpetuă vei lua cele mai bune decizii, de altfel cântărite până la epuizare. Doar că trece ocazia până te hotărăști sau în final nu mai iei niciuna prin amânare în lanț.

Citește și:
Comportamente defensive prin care tu crezi că te protejezi corect, dar de fapt distrug relația

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle