In cautarea bonei perfecte

Cu totii stim ca a gasi o bona de calitate in ziua de azi tine 90% de noroc. Dar daca totusi vrei sa pornesti la drum cu un plan, iata argumente pro si contra pentru toate categoriile.

In cautarea bonei perfecte

Bona tanara vs. bona in varsta

Marele avantaj al bonelor tinere e acela ca au suficienta energie sa faca fata micutilor si stiu sa se joace cu copiii. Se pot strecura mai usor in universul acestora, pot intra firesc in jocul lor, ramanand in acelasi timp persoanele care poarta responsabilitatea si impun limitele. O recomandare ar fi sa le cauti printre studentele de la Psihologie sau Pedagogie, intrucat de acolo isi recruteaza si gradinitele personalul. N-ar fi rau sa le ceri si un carnet de note. Cele responsabile la scoala vor fi responsabile si la job.

Bonele tinere sunt insa, de cele mai multe ori, lipsite de experienta in cresterea copiilor. Asta inseamna ca va trebui sa-ti petreci timp cu ele si sa le inveti tot ce presupune cresterea copilului. Un alt dezavantaj ar fi ca tinerele, spre deosebire de persoanele mai in varsta, au o viata personala mai bogata. Un telefon cu conexiune la Facebook sau un iubit mai inflexibil s-ar putea sa devina piedici atunci cand ai mai mare nevoie de ele. De asemenea, e bine sa fii atenta daca bona ta are un stil de viata haotic, daca petrece toata noaptea si vine obosita la munca. Plus ca mai exista mitul bonelor care isi doresc sa ia locul mamicilor, langa tatici. Nu radeti! S-au vazut suficiente cazuri, nu doar in scenariile hollywoodiene.

Bona in varsta are avantajul ca poate juca rolul de bunica. Are experienta in cresterea copiilor, de cele mai multe ori si-a crescut fara ajutor si copiii, si nepotii. Cu toate astea, metodele de parenting cu care sunt invatate bonele varstnice nu coincid cu cele din zilele noastre, asa ca va trebui sa duci ceva munca de convingere pentru a schimba unele prejudecati.

Bona guvernanta vs. bona fara studii

Bona guvernanta e o persoana scolita, interesata sa citeasca carti de specialitate, sa antreneze copiii in diverse activitati educative, sa-i invete o limba straina si sa-i disciplineze. Dezavantajul e ca uneori ea poate suferi de exces de zel si te vei trezi ca cel mic stie sa numere si sa socoteasca din doi in doi la doar cinci ani. Si atunci te intrebi ce va mai face la scoala.

De multe ori bona fara studii compenseaza acest gol prin caldura, calm, atentie, lucruri de care orice copil are mare nevoie. Cea mai intalnita problema e ca multe bone nu vorbesc corect limba romana si, dupa cum bine stii, micutii au tendinta sa repete tot ce aud. Bonele fara studii s-ar putea sa aiba si preocupari periculoase, cum ar fi faptul ca nu pierd nici un serial TV. Nu vrei ca cel mic sa devina fan Suleyman Magnificul sau sa fredoneze melodii populare de pe Taraf Tv si Favorit prin casa.

Bona prin recomandare vs. bona prin agentie

O recomandare venita de la prieteni poate valora de o mie de ori mai mult decat un CV de la o agentie. Daca recomandarea vine pe filiera prietenilor apropiati care impartasesc aceleasi valori ca voi, s-ar putea sa fi dat peste o mina de aur. Insa nu toate familiile au acelasi stil de viata. Se prea poate ca o bona recomandata de cunoscuti sa nu rezoneze deloc cu tine si cu micutul tau, chiar daca vine de la cea mai buna prietena a ta.

Agentiile de bone fac recrutarea acestora in locul tau si o fac cu metoda: le supun la evaluari psihologice, au discutii cu specialisti, le evalueaza starea de sanatate, le solicita cazier, iar unele agentii ofera si training de babysitting. De obicei, agentiile aleg candidate care au experienta in cresterea copiilor, care sunt deja mame, au studii, stiu o limba straina si au permis de conducere. Dezavantajul evident e ca serviciul acesta costa si ca, oricum, va trebui sa investesti timp in studierea CV-ului acestora si intervievarea lor directa. De asemenea, multe mame se plang ca evaluarile unora dintre agentii nu valoreaza nimic, intrucat acestea au interesul sa adune cat mai multe persoane in baza de date. Si oricate teste psihologice ar completa, candidatele nu sunt supuse unei testari reale de stat cu copilul.

Deocamdata, in Romania nu exista un cadru legislativ care sa reglementeze meseria de bona, sa acrediteze niste centre de training si sa ofere atestate de practica. Acesta e si motivul pentru care multe agentii de recrutare nu sunt decat niste simpli intermediari care profita de aceasta nevoie a pietei.

Bona filipineza

S-a impamantenit in Romania moda bonelor filipineze. Acestea sunt cunoscute drept persoane docile, calde, blande si rabdatoare cu copiii. De asemenea, filipinezele nu sunt costisitoare si de multe ori accepta sa faca si menaj, si sa gateasca. Dezavantajul e ca daca bona respectiva este adusa din Filipine special pentru tine, in urma unui interviu de angajare online, va trebui sa platesti tu aducerea ei de acolo, care se ridica la 3.500 de euro. Tu devii familia ei adoptiva, trebuie sa-i asiguri cazare si masa. Tentatia de a-i trasa printre sarcini si gatitul, si curatenia este mare si, de multe ori, ele vor accepta acest lucru. Dar gandeste-te ca timpul petrecut la curatenie este timp in minus petrecut cu copilul.

Bona vs. bunica

Exista un intreg folclor cu mituri urbane legate de bone, care i-au determinat pe multi dintre parinti sa nu ia in calcul angajarea uneia. Multi parinti au vazut lucruri demne de filmele de groaza, dupa ce au pus camere de luat vederi prin casa. Cel mai bun semnal de alarma il va da chiar copilul, chiar daca acesta inca nu poate sa se exprime. Daca la inceput acesta se bucura cand o vedea pe bona si acum nu are nici o reactie la intalnirea cu ea sau chiar o respinge, e cazul sa-ti pui un semn de intrebare.

Multe mamici apeleaza la ajutorul bunicilor, in primul rand pentru ca stiu ca acestea nu i-ar face niciodata rau copilului. Mamei sau soacrei nu-i poti cere insa aceleasi lucruri ca unui angajat platit. Daca ea stie ca copilul trebuie sa manance mult ca sa fie sanatos sau sa poarte trei randuri de haine ca sa nu raceasca, va fi greu sa o convingi de contrariu. Cate dintre voi n-ati ajuns la cutite cu mamele voastre pornind de la incidente neinsemnate?!

Bona cu ora vs. bona interna

Majoritatea bonelor care practica aceasta meserie de ceva timp vor cauta un job full time, de opt ore pe zi, cu concediu platit si tot tacamul. Studentele accepta in general job-uri part time, dar aici si tu trebuie sa fii flexibila cand vine vorba de cursuri si de examene. Exista si categoria bonelor interne. Trecand peste inconvenientul ca vei locui cu un strain in casa si ca va trebui sa alimentezi camara in permanenta, bona interna e o solutie pentru parintii care lucreaza, dar care vor sa aiba si o viata sociala, sa iasa la un film cu prietenii sau la un restaurant.

Oricum ar fi, inarmeaza-te cu rabdare si cantareste toate variantele. Mai mult decat sfaturile prietenilor si parintilor, urmeaza-ti instinctul de mama si urmareste reactiile pe care copilul tau le are fata de bona. Si chiar daca te vei numara printre fericitele care au gasit bona perfecta, nu uita ca cel mic are nevoie in primul rand de prezenta ta in viata lui.

Foto: Guliver

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle