Cărțile pe care merită să le citești luna aceasta

Descoperă cărțile lunii decembrie: pentru toate vârstele și gusturile, numai bune de pus sub brad pentru cei dragi! Sau pe care le poți citi chiar tu, în vacanța de Crăciun.

ANXIETATEA, Scott Stossel, editura Humanitas


Pornind de la propria sa luptă cu anxietatea, Stossel retrasează în această carte o lungă istorie medicală, culturală, filosofică și socială, de la Galen și Hipocrate până în prezent. Explorând ceea ce treptat s-a cristalizat ca anxietate, de la medicina antică până la neuroștiințele și genetica ultimelor decenii, Stossel ne oferă numeroase exemple de bolnavi celebri, precum și o galerie (autoironică și savuroasă) de portrete de familie.

VREMEA VRĂJITOAREI NICIODATĂ, Adina Rosetti, editura Arthur


Sub aparența unui roman de aventuri cu pirați, vrăjitoare și personaje imaginare dintr-un regat magic, primul volum al trilogiei pentru adolescenți Cronicile Domnișoarei Poimâine e, de fapt, o poveste despre ce se întâmplă când te joci cu timpul, despre greșelile făcute din rebeliunea tinereții, despre transformări și iertare, despre emoțiile primei îndrăgostiri.

LUMINA DE VEGHE, Michael Ondaatje, editura Polirom

În perioada tulbure de după cel de-al doilea război mondial, doi adolescenţi londonezi, Nathaniel şi Rachel, rămân să trăiască în casa familiei împreună cu un bărbat vag cunoscut, poreclit Molia, care le va fi tutore. Părinţii pleacă unul după altul în Singapore, în interes de serviciu, sau cel puţin aşa par să stea lucrurile – asta până cînd Rachel descoperă în pivniţa casei cufărul de călătorie al mamei, cu toate hainele frumos aranjate.

O DIMINEAȚĂ DE IUBIRE PURĂ, Yukio Mishima, editura Humanitas Fiction

Iubiri monstruoase sau fără noroc, relații sordide sau de un erotism care transcende tabuurile, personaje care sfidează orice morală și sunt, unele, capabile de crime, și victime nevinovate – cele șapte povestiri reunite în acest volum sunt tot atâtea miniaturi detaliate care concentrează în desenul lor întreaga complexitate a stilului și viziunii lui Mishima.


SCHIȚA, Rachel Cusk, editura Litera

Un bărbat și o femeie stau alături în avion. Încep să vorbească – despre destinație, despre carierele și despre familiile lor, verbalizând propriile mâhniri, discută despre tragedii de familie, analizează căsnicii și divorțuri. Între cei doi străini se stabilește o oarecare intimitate. Iar aceste destăinuiri permit schițarea prin contrast a portretului naratoarei, un portret al femeii care învață să facă față unei mari pierderi.

FLACĂRA, Leonard Cohen, editura Polirom


Flacăra reuneşte în mod excepţional ultimele poeme şi texte ale lui Leonard Cohen, pe care el însuşi le-a strâns şi le-a pus în ordine spre sfârşitul vieţii. Volumul conţine şi o selecţie amplă din carnetele lui Cohen, incluzând totodată textele unor cântece, bucăţi de proză şi ilustraţii, cărora el le-a conferit formă poetică de-a lungul întregii vieţi, oferind astfel o viziune intimă, fără precedent, asupra trăirilor unui artist şi gânditor unic. Deopotrivă devastator de trist şi cuceritor de straniu, volumul ne duce în lumea scrierilor unui poet şi textier care a sondat abisurile celor mai sumbre întrebări ale noastre pentru a ieşi la suprafaţă tânjind după altele noi.


Citește și:
10 ecranizări complet diferite față de cărțile după care au fost adaptate

Foto: PR, Shutterstock

Îți recomandăm să descoperi și colecția Libertatea de carti online

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle