Descoperă în selecția noastră 11 cărți pe care merită să le citești în luna noiembrie!
Nu voi mai vedea lumea niciodată, Ahmet Altan, editura Pandora M
Jurnalistul și scriitorul turc Ahmet Altan și-a scris cartea de memorii în închisoare, pe mici bucăți de hârtie pe care a reușit să le scoată de acolo avocatul Philippe Sands, iar dacă acesta nu e un motiv suficient să-i lecturezi volumul, nu știu care ar putea fi. Cartea, publicată în engleză pentru prima oară (căci nici nu poate fi vorba despre tipărire în Turcia care seamănă din ce în ce mai tare cu o dictatură) este cu totul un eseu despre libertate, de exprimare, dar nu numai, care a atras entuziasmul criticilor, dar și pe al altor scriitori de mare reputație. Altan este cunoscut pentru opiniile incomode regimului, dar și pentru că ele l-au adus de peste o sută de ori în fața instanței, iar cu acest al optulea volum al său arată că libertatea este o alegere, chiar și dincolo de zidurile penitenciarului.
Sapiens. O istorie grafică. Nașterea omenirii, Yuval Noah Harari, David Vandermeulen, Daniel Casanave, editura Polirom
Istoria este una dintre preocupările principale ale lui Yuval Noah Harari, iar această traducere aduce și în România aventura cunoașterii trecutului, așa cum a imaginat-o el, într-un format atipic: evoluția oamenilor ia forma unui reality show, iar extincția mamuților devine un film polițist.
Vitrina cu șarlatani, Radu Paraschivescu, editura Humanitas
Mulți oameni sunt mai creduli decât ar fi cazul, și mulți alți oameni sunt mereu pregătiți să profite de acest fapt. Iar la baza naivității stau trei factori esențiali: sărăcia, boala și disperarea. Ce se întâmplă atunci când salvarea de toate acestea este promisă de șarlatani și cum putem face ca să lăsăm spațiu pentru decizie discernământului, informării corecte și utilizării logicii? Radu Paraschivescu are câteva idei în legătură cu asta…
Un spațiu doar al nostru, antologie coordonată de Luca Istodor, editura Hecate
Un spațiu doar al nostru: povești de dragoste LGBTQ este, după cum îi spune și numele, o antologie alcătuită din 20 de povești de dragoste queer, ilustrate, care nu își propun să reprezinte toată comunitatea, ci să arate sutele de experiențe care definesc relațiile queer. Astfel, cei din exteriorul comunității au rarul prilej să înțeleagă mai bine o parte puțin vizibilă a societății, iar cei din interior, care de abia își descoperă identitatea și/sau orientarea, pot simți că dragostea este posibilă și că experiențele lor nu sunt singulare.
Scurtă istorie a dezastrelor naturale, Lucian Boia, editura Humanitas
Epidemiile, cutremurele și dereglările climatice despre care se vorbește atât de mult acum și-au pus dintotdeauna amprenta pe evoluția societății, iar istoricul Lucian Boia examinează diversele dezastre care ne demonstrează ostilitatea lumii în care trăim și le raportează la prezentul dramatic, ajungând la o concluzie înfricoșătoare: catastrofele produse de oameni sunt azi ireversibile.
Pentru biblioteca ta:
- Adio, fantasme, Nadia Terranova, editura Polirom;
- Ipoteza fericirii, Jonathan Haidt, editura Humanitas;
- Munții din minte, Robert Macfarlane, editura Polirom;
- Carne, visuri și oase triste uitate în Hydra, Tatiana Ernuțeanu, editura Eikon;
- Viața (re)începe după 50 de ani, Chip Conley, editura Humanitas;
- Îngerii dreptății, John Grisham, editura Rao.
Citește și:
10 filme care sunt mai bune decât cărțile după care au fost ecranizate
Foto: PR, Shutterstock