Descoperă în selecția noastră 8 cărți pe care merită să le citești în luna august!
Teo de la 16 la 18, Raluca Nagy, editura Nemira
După Un cal într-o mare de lebede, Raluca Nagy revine cu al doilea roman al său, Teo de la 16 la 18, despre o fată care nu e chiar ca noi toate și care reușește, printre hopurile și complicațiile vieții (iubiri, abuzuri, căsătorie, suferință) să-și păstreze umorul. Romanul însuși e marcat de acest umor, al personajelor, dar și al situațiilor și limbajului, dar și de îndrăzneala de a propune senzații și idei noi. Musai de citit!
August, Elena Vlădăreanu, editura Nemira
Cele 10 povestiri scurte din volumul Elenei Vlădăreanu, poeta care debutează abia acum în acest format, a căror acțiune se petrece într-un decor estival, fie pe litoral, fie la munte, fie în apartamente topindu-se în soare sau pe drum, surprind detaliile esențiale ale vieții domestice, de la dinamici de cuplu la relații sociale, de la violență la mici victorii, și de la infidelități la negocieri personale. Prozele examinează intimitatea, familia, genul, puterea, clasa într-un mod firesc și autentic, indiferent de subiectele asupra cărora se apleacă.
Hortensia Papadat-Bengescu. Străina, Ana Maria Sandu, editura Polirom
Una dintre puținele figuri feminine din literatura română care a avut parte de recunoaștere (și a cărei muncă se regăsește și în manuale) are parte acum și de o biografie romanțată, care imaginează și documentează parcursul ei până la scrierea romanelor din ciclul Hallipa, incluzând relația de dragoste și admirație reciprocă cu Eugen Lovinescu și schimbul intelectual permanent care a avut loc între cei doi vreme de mulți ani.
Treisprezece. Proză fantastică, editura Litera
Treisprezece autori semnează în acest volum de proză fantastică, un gen prea multă vreme ignorat de publicul larg de la noi, abordând teme variate și purtându-ne în realități halucinante, iluzorii, în care dialogurile se poartă peste timp și poveștile pendulează de la parodie la mit.
Tot ce e înăuntru, Edwidge Danticat, editura Black Button Books
Opt proze intime despre viețile unor femei din Port-au-Prince, Haiti, sau din diaspora din Miami, ce vorbesc despre o eternă reîntoarcere acasă, unde acasă este o țară profund tulburată – dovadă și recentul asasinat al președintelui haitian. O carte onestă despre cum să-ți iei rămas bun, despre compasiune și cruzime în fața morții, cum o descrie editura.
Ultima librărie din Londra, Madeline Martin, editura Litera
Într-o Londră ce se pregătește de război, Grace, care a visat dintotdeauna să locuiască la oraș, ajunge să lucreze în Primrose Hill, o librărie prăfuită din centrul orașului. Aici descoperă puterea poveștilor care îi unesc pe oameni în moduri complet neașteptate, în mijlocul lipsurilor și întunericului.
Suntem deja uitarea ce vom fi, Héctor Abad Faciolince, editura Curtea Veche
O carte de memorii despre familia și tatăl autorului (asasinat de un ucigaș plătit), volumul este în același timp o incursiune în violența politică din Columbia și în viața orașului Medellín. „O proză precisă, limpede, inteligentă, cultă, care pune stăpânire cu o iscusință desăvârșită pe sufletul cititorului', spunea Mario Vargas Llosa.
Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem, Maryse Condé, editura Polirom
Fiica unei sclave violate de un marinar, rămasă orfană la 7 ani și eliberată, Tituba e inițiată în tainele magiei de bătrâna Man Yaya. Ajunsă în comunitatea puritană din Salem, va fi acuzată și va deveni singura victimă neagră a procesului vrăjitoarelor. O carte ce pledează pentru un alt fel de a citi istoria.
Citește și:
10 filme care sunt mai bune decât cărțile după care au fost ecranizate
Foto: PR, Shutterstock