Romane autobiografice din care să-ți însușești lecții de viață și câteva lecturi utile despre consum, responsabilitate și ce ne așteaptă în viitor.
Descoperă în selecția noastră 8 cărți pe care merită să le citești în luna aprilie!
O poveste complexă de familie și o frescă a Californiei anilor ’70-’80, cartea Lisei Brennan-Jobs, fiica artistei Chrisann Brennan și a co-fondatorului Apple Steve Jobs, stă mărturie pentru o copilărie petrecută într-un loc din care a pornit schimbarea: Silicon Valley. Figura absentă a tatălui din copilărie este înlocuită mai târziu de oportunitățile materiale pe care acesta i le oferea, fără să echivaleze și în daruri emoționale, căci era când distant, când copleșitor cu atenția sa. Totuși, intenția autoarei de a face pace cu trecutul este vizibilă în acest volum – o declarație pentru un om pe care l-a iubit, cu bune și rele.
O reimaginare a vieții mamei scriitoarei, Artista henna este povestea lui Laksimi, o fată de 17 ani care scapă dintr-o căsnicie nefericită și este nevoită să învețe să se descurce pe cont propriu în Jaipur-ul anilor ’50, descris cu o bogăție de detalii și texturi. Ajunge astfel o artistă henna căutată, nu doar pentru desenele ei uluitoare, cât și pentru sfaturi și confesiuni, dar care trebuie să rămână în alertă, pentru că soțul o găsește după mulți ani cu ajutorul unei surori mai mici despre a cărei existență Laksimi nu știa nimic.
Un medic de succes care trăiește în Moscova anilor 2000 ducând o viață previzibilă și superficială își vede tot sistemul dat peste cap. Ivan Sergheevici Ogariov renunță la munca până la burnout, la viața conjugală tihnită și nesatisfăcătoare și la lipsa de sens generală atunci când în cabinet îi intră Malia, o tânără exuberantă, pentru care își părăsește existența searbădă și se abandonează unei povești care îl duce până în Toscana cea însorită, decis să se bucure în cele din urmă de viață.
Spunând povestea unei perioade scurte din viața legendarului artist, romanul ni-l arată pe Michelangelo Buonarroti într-o etapă în care, grație prieteniei cu poeta Vittoria Colonna, ajunge să adere la grupul Spiritualilor, care își dorea să schimbe o foarte coruptă Biserică Catolică. După ce Inchiziția află despre intențiile grupării, doar prestigiul îl salvează pe Michelangelo de la a fi numit eretic, episod care ar fi influențat ulterior una dintre operele sale, monumentul funerar al Papei Iulius al II-lea din biserica San Pietro in Vincoli.
Cartea scrisă de Chanel Miller după ce un bărbat a violat-o, inconștientă, (și a fost mai apoi pedepsit pentru asta cu numai trei luni de închisoare, lucru care a generat revoltă în toată lumea), nu e doar o rememorare a unor episoade traumatizante, începând cu agresiunea, continuând cu umilința procesului și cu învinovățirea aruncată asupra ei de o parte a opiniei publice, ci o poveste despre vindecare, care este încununată de asumarea atât de dificilă a identității, în locul pseudonimului generic Emily Doe. Mai mult decât o autobiografie, cartea reprezintă descrierea unui proces dramatic de devenire.
Principalii artizani ai Acordului de la Paris realizează o frescă realistă a viitorului, așa cum va arăta el dacă nu vom reuși să reducem emisiile de gaze.
Cu cât avem mai multe alegeri de făcut cu privire la ceea ce consumăm, cu atât suntem mai nefericiți, e teoria psihologului Barry Schwatz.
O carte pentru publicul larg despre schimbările climatice și epuizarea iminentă a resurselor naturale, care îndeamnă la acțiuni mai responsabile.
Foto: PR, Shutterstock