Cărțile pe care chiar merită să le citești în luna septembrie

La ce altceva să folosești mai bine o seară de septembrie, dacă nu pentru o lectură tihnită? De la experimente literare la thrillere psihologice și până la volume de inspirație istorică, acestea sunt propunerile noastre.

Descoperă în selecția noastră 6 cărți pe care merită să le citești în luna septembrie!

Eu sunt Suveran, Nicola Barker, editura Curtea Veche

O poveste aproape banală a vizionării unei case ce aparține lui Charles, un bărbat care confecționează ursuleți de pluș, este un pretext, pentru Nicola Barker, să scrie o carte în care abundă vocile interioare, conflictele, umorul sarcastic, aspirațiile și temerile proprii. În final, efectul volumului pendulează între comic și ușor tragic, scoțând la iveală ridicolul omenesc, în întreaga lui splendoare.

Fecioarele, Alex Michaelides, editura Litera

Un roman a cărui acțiune se desfășoară în mediul universitar, unde Edward Fosca, profesor de tragedie greacă, chipeș și charismatic, adorat de studenți și de colaboratori, și mai ales de membrele unei societăți secrete cunoscute drept Fecioarele, pare să aibă un secret întunecat. Atunci când Fecioarele încep să fie găsite moarte în campus, o psihoterapeută ce a absolvit aceeași universitate e convinsă că eroul nostru e responsabil pentru asta.

Alfabetul doamnelor. De la doamna B. la doamna T, Ioana Pârvulescu, editura Humanitas

Volumul, dedicat tuturor celor care se bucură să petreacă timp în compania unei cărți, este o ierarhie subiectivă, o tipologie a personajelor feminine care au străbătut literatura română, de la doamna B. a lui Negruzzi până la doamna T., a lui Camil Petrescu. Combinând critica și istoria literară cu istoria mentalităților și sociologia, dar și propria experiență de viață cu cea de cititoare, Ioana Pârvulescu ne propune să le citim altfel pe eroinele literaturii române.

Când corpul spune nu, Gabor Maté, editura Curtea Veche

După decenii de carieră medicală, în care a urmărit conexiunea dintre stres și boală, psihologul Gabor Maté propune un studiu revelator despre influența pe care stresul o are asupra sănătății noastre fizice și psihice. Adunând mărturii ale pacienților săi, pe care le confruntă cu studii clinice, autorul ne arată că este cazul să ne alarmăm – și să acționăm urgent pentru a restabili echilibrul în viețile noastre.

O istorie a lumii… cu femeile în prim-plan, Kerstin Lücker și Ute Daenschel, editura Litera

Cele două autoare, care s-au cunoscut când își pregăteau doctoratul la Berlin, ne propun să privim spre rolul pe care femeile l-au jucat în istorie, un rol crucial, dar prea des omis din istoria scrisă de bărbați. De la Wu Zetian, care a condus China și a răspândit budismul în țară, la prima candidată la președinție, când femeile nu aveau încă drept de vot, volumul propune povești puțin cunoscute, care au puterea de a deschide o dezbatere importantă.

Familia Borgia. Crime, nepotism, corupție, Christopher Hibbert, editura Corint

O istorie povestită cu talent, în care faptele documentate se împletesc cu anecdotele vremii, despre una dintre cele mai puternice și fascinante familii care au trăit vreodată: Borgia. Acțiunile Papei Alexandru al VI-lea, dar și ale unora dintre copiii săi – Cesare și Lucrezia – și-au lăsat adânc amprenta asupra societății italiene a timpurilor lor, iar Hibbert conturează un portret dramatic al lor, ițit dintre multele legende.

Citește și:
10 filme care sunt mai bune decât cărțile după care au fost ecranizate

Foto: PR, Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle