Femeia-urs, Karolina Ramqvist, editura Pandora M
O meditație despre feminitate și supraviețuire, Femeia-urs spune povestea Margueritei de la Rocque, o tânără aristocrată care se încumetă, la 1540, să se alăture unei expediții de colonizare a Lumii Noi. Bănuită de o relație cu un membru al echipajului, e abandonată pe o insulă pustie, unde învață să supraviețuiască. Secole mai târziu, o scriitoare află istoria și dorește să o spună mai departe, înșirând faptele pe hârtie și încercând să-și înțeleagă cât mai bine protagonista. O carte despre recuperarea unei istorii feminine și despre întrebările pe care le naște ea.
Freemans: Schimbare, editura Black Button Books
Fanii antologiilor Freemans se vor bucura să afle că apare în cele din urmă o nouă ediție, în traducerea Ancăi Dumitrescu și a Elenei Marcu. Volumul cuprinde texte noi de Ocean Vuong, Lauren Groff, Aleksandar Hemon, Sayaka Murata, Sandra Cisneros și alții, care explorează speranța și suferința prezentului în continuă schimbare, în vreme ce expun modurile multifațetate în care învățăm, zi de zi, să ne adaptăm la ea. Schimbarea climatică, schimbarea discursului, schimbarea modului în care ne raportăm unii la alții, toate sunt analizate temeinic în aceste eseuri.
Femei pe rug, Kiran Millwood Hargrave, editura Corint
În iarna lui 1617, pe o insulă, Vardø, din cea mai nordică zonă norvegiană, femeile se văd deodată singure, după ce o furtună iscată în larg face să dispară toți bărbații din comunitate, plecați la pescuit. Un an și jumătate mai târziu, pe insulă își face apariția un personaj sinistru, Absalom Cornet, chemat din Scoția să supună femeile de pe insulă. Acesta vine însoțit de tânăra sa soție, Ursa. Iar în vreme ce ea întâlnește femei independente și găsește fericirea și dragostea, el vede un loc devastat de rău, de vrăjitorie, pe care trebuie să îl purifice, chiar și prin arderea pe rug a vinovatelor.
Sărutul femeii-păianjen, Manuel Puig, editura Pandora M
Romanul celui pe care Mario Vargas Llosa îl credita drept autorul celei mai originale creații a sfârșitului de secol XX spune povestea a doi bărbați care se întâlnesc în aceeași celulă a unei închisori argentiniene. Molina, un cinefil gay, care adoră să povestească filme, ajunge să se împrietenească cu Valentín, un tânăr animat de ideile revoluției marxiste, pe fondul traumei comune.
Șapte povești care nu se termină bine pentru toată lumea, Cătălin Ceaușoglu, editura Nemira
Un volum care celebrează viața în multele sale nuanțe, spunând o serie de povești: o neașteptată îndrăgostire ce salvează un tânăr literat; o statistică îngrijorătoare ce schimbă istoria unei țări; o acuzație neobișnuită asupra surselor de inspirație ale unui cunoscut scriitor, care atrage o reacție radicală. De citit neapărat!
Pustiul din Pine Barrens, Joyce Carol Oates, editura Curtea Veche
Un thriller psihologic înfricoșător, volumul dezvăluie povestea complexă a unui criminal în serie și a celor afectați de acțiunile sale, precum Matt McBride, un bărbat marcat de faptul că o cunoștea întâmplător pe prima victimă, o adolescentă, apoi și pe a doua… Cu un suspect sentiment de vinovăție, Matt atrage atenția poliției.
Preda. Adevărul ca o pradă, Bogdan Răileanu, editura Polirom
Centenarul nașterii lui Marin Preda ne aduce și această biografie necesară a autorului unora dintre cele mai populare și mai solide construcții literare românești, precum Moromeții, Delirul, Viața ca o pradă sau Cel mai iubit dintre pământeni. În vreme ce pe Facebook încă se dezbate dacă e sau nu cel mai mare prozator român, citește-i biografia și recitește-i opera.
Beauvoir – O viață, Kate Kirkpatrick, editura Litera
Viața lui Simone de Beauvoir, cu relațiile ei neconvenționale și concepțiile ei revoluționare, cu umbra lui Sartre, sub care s-a aflat, a fascinat în aceeași măsură publicul ca și scrierile ei, care au devenit simboluri ale feminismului în întreaga lume. Volumul, documentat minuțios, folosește jurnale și scrisori nepublicate să ne arate o altă fațetă a legendarei filosoafe.
Citește și:
9 cele mai bune filme de văzut dacă ești într-o relație la distanță
Foto: PR, Shutterstock