Luna aceasta îți propunem o mulțime de titluri biografice sau autobiografice, care nu fac altceva decât să-ți demonstreze că poveștile reale ale celor mai multe vieți întrec întotdeauna plăsmuirile imaginației.
Descoperă în selecția noastră 8 cărți pe care merită să le citești în luna octombrie!
Această carte tulburătoare, publicată inițial în 1973, spune povestea lui Firdaus, o deținută din penitenciarul de femei din Qanatir, consemnată în ultima zi a vieții ei, înainte de execuție, și rezumă o întreagă atitudine a societății egiptene (dar nu numai) față de femei. Autoarea, o figură marcantă în zona intelectuală și publică din Egipt, a fost la rândul ei închisă, în urma criticilor publice aduse președintelui Anwar Sadat.
Un volum care a șocat societatea franceză, devenind un fenomen, cartea Vanessei Springora este o nonficțiune autobiografică despre relația pe care autoarea însăși a început-o, la vârsta de 14 ani, cu un cunoscut scriitor francez de 50 de ani. Mărturia ei năucitoare ne arată problemele etice adânci care au fost mereu la vedere în rândul elitelor intelectuale franceze (o scenă înfiorătoare îl are ca protagonist pe Emil Cioran).
O lectură pasionantă, al cărei fundal e reprezentat de un moment aparte, arbitrajul de la Viena în cadrul căruia România cedează o parte din Transilvania Ungariei. Mici povești personale ale eroilor Victoria, Romi, Domnica și Miculuș recompun atmosfera epocii de ambele părți ale baricadei, și vorbesc despre migrare, una dintre condițiile dintotdeauna ale românilor, în acest tulburător roman istoric.
În cuvintele autoarei, cartea adună „întâmplările, persoanele, emoțiile, frământările, locurile, reușitele, străduințele care vreme de mai bine de un sfert de secol au fost surprinse în miile de povestioare pe care alții le-au scris despre mine.’
Un roman rafinat despre viața mondenă a Parisului anilor 1920, volumul spune povestea lui Coco Chanel – mai exact, a acelei etape a vieții sale în care, în urma unei călătorii la Veneția, decide să imagineze parfumul marii ei iubiri, pierdută în mod tragic: deși nu știe nimic despre parfumerie, asistăm la nașterea unei esențe iconice – Chanel no 5.
După un deceniu de studiu al cauzelor și efectelor schimbărilor climatice, alături de experți, Bill Gates ne explică ce eforturi trebuie să facem pentru a ajunge la idealul de zero emisii nete de gaze cu efect de seră, cum să folosim tehnologia în acest scop, de ce inovații avem nevoie și cum putem determina autoritățile să acționeze în acest sens.
O cafenea din Tokyo servește cafeaua acelorași clienți, fiecare cu tabieturile lui. Însă în acest loc, dacă te așezi pe un anumit scaun, te poți întoarce în timp, doar dacă bei cafeaua până nu se răcește, ca să nu rămâi blocat în afara timpului. O fantezie despre refacerea unor momente și recuperările unor gesturi, care ne pot schimba raportarea la prezent.
O poveste de culise despre istoria uneia dintre cele mai influente familii ale lumii, conectată, prin intermediul bijuteriilor create, cu nume sonore, de la regele Edward al II-lea la Coco Chanel și de la regina Maria a României la Elizabeth Taylor; scrisă de stră-stră-strănepoata fondatorului casei, după ce a studiat sute de scrisori și documente de familie.
Foto: PR, Shutterstock