Povești delicioase, rânduri despre frici, istorii recuperate, reflecții despre posibilitatea unei păci în care mai cred doar visătorii, romane captivante – oferta literară a acestei luni este diversă și merită din plin atenția ta.
Cum îi spune pe șleau chiar titlul, aceasta este o carte despre frică și rănile provocate de ea, dar și despre încercările de acceptare și împrietenire cu propriile frici, fie că este vorba despre cele legate de propriul corp, apropiați, poezie, memorie. Un volum în care te vor emoționa nu doar scrisul și onestitatea autoarei, dar și ilustrațiile sugestive realizate de Laurențiu Midvichi.
Dacă te întrebi de ce îți recomand o carte pentru copii, este pentru că volumul de față, cu ilustrații de Marina Puzirenko, vine de la una dintre autoarele noastre preferate pentru adulți. Cu siguranță o să-ți placă să citești și să dai mai departe povestea celor doi frați vizitați de un bătrânel simpatic, pasionat de cele mai dulci bunătăți.
Un autor israelian celebru atât pentru cărțile sale, cât și pentru opinia că Israel și Palestina ar putea și ar trebui să coexiste pașnic, își împărtășește, în volumul de față, preț de unsprezece eseuri, gândurile despre istoria țării sale, pe care o privește critic, la fel cum se uită și la acțiunile clasei conducătoare actuale. Scriitorul analizează chiar și sângeroasele evenimente recente, care au debutat cu un an în urmă,a și-și mărturisește speranța într-un viitor în pace, deși conflictul israeliano-palestinian pare fără de sfârșit. De citit cu atenție și, preferabil, în paralel cu scrieri și mărturii și din cealaltă parte.
Un roman despre o femeie care, la vârsta de 40 de ani, primește un telefon neașteptat care o cheamă la Kyoto, unde un avocat o invită să discute testamentul tatălui pe care nu l-a cunoscut niciodată și care se dovedește a fi fost un comerciant de artă contemporană. Eroina noastră, plină de amărăciune față de trecut, e condusă de asistentul tatălui ei prin oraș, într-un itinerariu fascinant, gândit chiar de părinte, de-a lungul căruia nu doar că se redescoperă și se împacă pe sine, dar are șansa să descopere și dragostea.
Romanele scriitorului peruan nu mai au nevoie de recomandări, dar trebuie să insist asupra acestei povești care se derulează în Piura și Lima eliberate de dictaturile militare, unde cei doi protagoniști cu vieți paralele, răzvrătiți tăcuți împotriva sorții și convențiilor, se intersectează într-o zi, pe neașteptate.
Unul dintre cei mai interesanți autori australieni ai zilelor noastre, Gerald Murnane ne poartă într-un ținut fabulos, domeniul unor latifundiari atât de obsedați de cultura și istoria spațiului pe care îl ocupă, încât angajează meșteșugari, scriitori, istorici să consemneze fiecare detaliu despre acesta. Un regizor se alătură acestui demers, iar 20 de ani mai târziu decide să relateze povestea traiului la câmpie – și în reflecțiile acestuia, pe care le provoacă parcurgerea ținutului cu scopul documentării aspectelor lui cele mai mărunte, se vede meșteșugul cu care Murnane își țese povestea captivantă, care inspiră gânduri și stări nebănuite.
Cu siguranță una dintre cele mai celebre femei ale lumii, exotizată la extrem, portretizată drept fantezie erotică, transformată într-o legendă pentru motivele greșite, Cleopatra VII Thea Filopator a fost mult mai mult decât atât: orator, medic, savant, general și a avut multe alte atribute pe care suntem obișnuiți să le considerăm masculine (ceea ce probabil ar fi fost greu de imaginat în epoca ei, dat fiind că nu era nici pe departe prima conducătoare a Egiptului și că drepturile femeilor atunci erau comparabile cu cele ale Europei secolului XX). Așa încât portretul pe care îl realizează istoricul Duane W. Roller, bazându-se pe surse antice, texte ale reginei și dovezi arheologice, este mai mult decât binevenit și constituie o lectură fascinantă.
Foto: PR, Shutterstock