Cărțile pe care chiar merită să le citești în luna octombrie 2023

O serie de memorii și jurnale despre vremuri din care avem multe de învățat, dar și volume de ficțiune de toate felurile, ca să petreci relaxant o după-amiază de toamnă.

Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană, Cristian Mungiu, editura Humanitas

Lansată inițial la Chișinău, pentru a omagia locurile de unde se trage, cartea lui Cristian Mungiu adună în ea o viață de om, cea a bunicii sale, care i-a povestit, când ajunsese la peste 70 de ani iar el era un simplu student, ce a trăit. Poveștile despre traiul din Basarabia, despre război, refugiu, accidente, morți, plecarea în România, despre dramele din familie și istoriile personale frânte de istoria mare, despre greutățile înfruntate de acești oameni, și-au găsit un alt sens acum, spune autorul, după izbucnirea războiului din Ucraina. Așa încât a decis să le împărtășească cu noi. De neratat!

Copacii, Percival Everett, editura Litera

Un roman puternic și foarte relevant și azi, în contextul discuțiilor din ce în ce mai aprinse despre rasismul generalizat și despre sistemele care îi fac posibilă perpetuarea, Copacii se deschide cu o serie de crime într-o localitate rurală din Mississippi. Numai că detectivii care le investighează se lovesc pe rând de rezistența șerifului și a ajutoarelor lui, cea a legistului și a multor locuitori albi ai comunității. Cum se va rezolva enigma crimelor atât de neobișnuite – mai cu seamă că la fiecare loc al faptei e mereu prezent un al doilea cadavru, care seamănă cu Emmett Till, tânărul linșat a cărui moarte a condus la coagularea mișcării pentru drepturi civile?

Holly, Stephen King, editura Nemira

De la un maestru al genului horror vine o carte dedicată unui personaj care s-a transformat, pe parcursul mai multor povești, dintr-o apariție secundară într-un element principal: Holly Gibney, despre care Stephen King spune că „a reușit să-mi fure inima și să acapareze toată lumina reflectoarelor”. Intriga noului roman îmbină aluzii politico-sociologice cu trauma colectivă generată de pandemie, conturând misterul ce se cere descifrat al mai multor dispariții petrecute într-un orășel american. Holly va fi nevoită, așadar, să se lupte cu adversari redutabili… și neașteptați.

Mai-mult-ca-trecutul. Jurnal, 31 august 1988 – 12 decembrie 1989, Ana Blandiana, editura Humanitas

Puțini scriitori au imaginea atât de legată de Revoluția din 1989 ca Ana Blandiana, și tocmai din acest motiv paginile sale de jurnal, începute când primise o nouă interdicție de a publica, sunt atât de relevante. Sunt rânduri ce dezvăluie realitatea acelor zile, în care o altă lume era imposibil de imaginat, și tocmai de aceea sunt musai de citit.

Exist, exist, exist, Maggie O’Farell, editura Pandora M

Volumul de memorii cu subtitlul Șaptesprezece atingeri ale morţii atinge chiar acele experiențe care i-au marcat viața autoarei, de la boala care a ținut-o un an în pat în copilărie, până la evadarea adolescentină, și de la întâlnirea cu un criminal la lupta de a-și proteja fiica. Prin aceste experiențe intime o cunoaștem pe scriitoare în întreaga sa vulnerabilitate, într-un volum care ne amintește de darul care este fiecare zi.

Poartă-ți plugul peste oasele morților, Olga Tokarczuk, editura Polirom

O nouă ediție, în traducerea Cristinei Godun, a volumului laureatei cu Nobel, a cărui acțiune – o serie de crime – surprinde un cătun de la granița Poloniei cu Cehia în care trăiesc aproape izolați câțiva localnici și câțiva proprietari ai unor case de vacanță. Victimele sunt vânători pasionați, iar animalele sălbatice, susține o localnică, nu ar fi străine de ce li se întâmplă…

Sete, Marie-Clair Blais, editura Univers

Autoarea canadiană imaginează o poveste ce se desfășoară într-o insulă din Antile, unde trăiesc laolaltă, într-un amestec haotic, familii bogate, albe sau mixte, alături de o populație majoritar de origine africană și refugiați din Cuba și Haiti. Viețile câtorva personaje ce trăiesc în paradisul tropical punctează o lume ce ascunde violență, conflicte sociale, rasism și multă confuzie.

Arta prieteniei. Cum ne poate ajuta știința atașamentului, Marisa Franco, editura Trei

În societatea noastră relațiile romantice sunt mai degrabă valorizate, însă am constatat fiecare că relațiile de prietenie sunt vitale, și chiar pe acestea le analizează profesoara de psihologie la universitatea din Maryland, care susține că inițiativa, vulnerabilitatea, autenticitatea, furia productivă, generozitatea și afecțiunea sunt cheile pentru prietenii împlinite, care ne vor ajuta în viață.

Citește și:
Seriale polițiste pe care chiar merită să le vizionezi

Foto: PR, Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle