Cărțile pe care chiar merită să le citești în luna noiembrie

Finalul de toamnă e momentul perfect să-ți acorzi răgazul unei lecturi – și ai de unde alege, chiar dacă subiectele recomandărilor noastre de luna aceasta nu sunt dintre cele mai confortabile.

Descoperă în selecția noastră 8 cărți pe care merită să le citești în luna noiembrie!

CLINAMEN (Poem în trei glasuri), Emanuela Ignățoiu-Sora, Casa de pariuri literare

Deși avem la dispoziție o întreagă literatură despre boală, experiența corpului care cedează e de fiecare dată irepetabilă și de necuprins pentru fiecare dintre noi. De data aceasta, avem parte de un poem-confesiune despre cum este experimentată boala, despre singurătatea pe care o aduce cu sine și despre câtă claritate aduce în perspectivele celei care o trăiește. O lectură incomodă, cutremurătoare.

Arta de a-ți lua rămas-bun, Ayelet Tsabari, editura Humanitas

Cu o identitate complexă (este israeliancă de origine yemenită, emigrată în Canada), Tsabari și-a pierdut tatăl la 9 ani și a devenit mai târziu o tânără rebelă, dornică să fugă de orice i-ar fi îngrădit libertatea – adică de trecutul strămoșilor, de autoritatea maternă, de cea militară, de angajamente. Scrisul o va ajuta să se împace cu propria identitate și cu propriul destin.

Nu te găsesc pe nicăieri, Laura Ionescu, editura Publica

O carte despre vindecarea care presupune mereu o călătorie în trecutul traumatizant, volumul de debut al Laurei Ionescu este o întoarcere în copilărie și adolescență, de unde autoarea își recompune mama din momente și bucăți de amintiri, descoperind-o în complexitatea ei de femeie care credea în egalitate la începutul anilor 1990, de luptătoare cu statul, de cap iubitor al familiei.

CONȚINUT VIDEO ELLE

Ierburi uitate, Mona Petre, editura Nemira

O colecție de căutări botanice și experimente culinare inspirate de flora spontană, volumul Monei Petre invită la propria versiune despre ce poate însemna gastronomia atunci când renunțăm la tradiții, convenții sociale, obiceiuri sau statut, permițându-ne să fim creativi și aproape de natură.

Ca un roman, Daniel Pennac, editura Arthur

Un eseu adorabil, dedicat în principal celor mai tineri, dar util în mod cert tuturor, despre ce înseamnă bucuria lecturii, dragostea față de cuvintele așezate frumos în pagină, iubirea față de cărți și autori și față de întregile lumi pe care aceștia ni le pun în față.

Epoca mea de aur, Daniel Horia, editura Grafic

Imaginea copilăriei perfecte din comunism, cu răsfățul părinților, dragostea bunicilor și aventurile extraordinare din escapadele la munte începe să se destrame la maturitate, când iluzia e înlocuită de fapte. Un volum grafic despre felul în care copilăria supraviețuiește în amintiri, cu entuziasm și o doză de nostalgie.

Melancolia, Mircea Cărtărescu, editura Humanitas

O nouă ediție Melancolia, ilustrată de Sidonia Călin, sau cum spune autorul: „una dintre cărțile mele de suflet. Cred că nicăieri nu sunt eu însumi, cel de-acum, mai mult decât aici, în paginile ei. Îmi plac nelocalizarea și atemporalitatea ei care o transformă într-o lume de parabolă și de basm.”

Parcul pentru câini, Sofi Oksanen, editura Polirom

O critică a societății de azi, romanul lui Oksanen ne spune povestea Olenkăi, o tânără din Ucraina, care urmărește zilnic într-un parc din Helsinki o familie perfectă, visând la viața lor și rememorându-și propria viață, ce ascunde suferință, dar și speranța unei salvări.

Citește și:
Filme și seriale noi de văzut în luna noiembrie 2021 pe Netflix

Foto: PR, Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video