Cărțile pe care chiar merită să le citești în luna noiembrie 2024

Câteva romane care vorbesc despre libertate, o biografie necesară și un volum de memorii de la cea mai importantă figură feminină pe scena politicii globale recente ­– asta îți recomandăm în această lună.

Cântecul râului, Eleanor Shearer, editura Univers

Atunci când stăpânul unei plantații din Barbados își anunță sclavii că regele a declarat sfârșitul robiei lor, toți se bucură ­– însă pentru scurtă vreme, căci sclavii devin acum ucenici și sunt forțați să rămână alături de exploatator încă șase ani. În aceste condiții, Rachel decide să fugă și să-și caute copiii care au fost vânduți, și totodată propria libertate. Călătoria istovitoare o duce până în Guiana Britanică și Trinidad. Un roman de debut tulburător despre curaj.

Kokoro, Natsume Soseki, editura Alice Books

Această primă ediție românească integrală, necenzurată, a celui mai popular roman japonez spune povestea unui tânăr care, singur în vacanță la malul mării, descoperă un bărbat fascinant și misterios cu care dezvoltă o relație. Pe măsură ce devin din ce în ce mai apropiați, tânărul își dorește să afle secretele tragice ale celui pe care-l numește Sensei ­– dar va afla abia mai târziu întregul adevăr. O meditație asupra prieteniei, iubirii și onoarei, a cărei forță rezonează și azi.

Julia, Sandra Newman, editura Polirom

Un roman interesant, care prezintă în oglindă, prin ochii Juliei, partenera lui Winston Smith, lumea din 1984, cunoscuta distopie a lui George Orwell, cartea aceasta, tradusă din limba engleză de Ioana Filat, ne arată același peisaj familiar și dezolant – un stat aflat perpetuu în război, un partid totalitar cu un lider cu alură mitică, și cetățeni blazați sau prea extenuați să se revolte. În afară de Julia, care lucrează la Secția Ficțiune a Ministerului Adevărului, veselă, obedientă, dar totodată cinică și gata să încalce regulile; prin ochii ei lumea se vede altfel. O repovestire feministă a unui roman despre care se suspectează că s-ar fi bazat, de fapt, pe o idee dintr-o poezie a soției lui Orwell, Eileen Blair.

Brauner. Pictorul clarvăzător, Valentina Iancu, editura Polirom

Deja celebrat și recuperat în ultimii ani de două expoziții majore despre care ai mai citit aici, Victor Brauner rămâne unul dintre cei mai semnificativi artiști ai României, despre care e mereu loc să aflăm mai mult. Tocmai de aceea, biografia care îi recuperează traseul, de la familia din Piatra Neamț până la Brăila, Hamburg, Viena, Fălticeni și București, dar și la Paris, unde l-a întâlnit pe Brâncuși și unde a devenit parte a celei mai influente mișcări artistice ale vremii sale, e musai de citit, fie și numai pentru a înțelege mai bine felul în care arta lui Brauner a răspuns căutărilor sale spirituale și sinelui său frământat.

Libertate. Amintiri 1954 – 2021, Angela Merkel, editura Litera

După 16 ani la conducerea Germaniei și, într-un sens, în fruntea întregii Europe, Angela Merkel își deapănă amintirile, care se întind de la tinerețea sa în RDG la ascensiunea sa politică până la vârful Uniunii Creștin-Democrate, la statutul de primă femeie cancelar al țării reunificate și la cel de jucător important pe marea scenă a lumii. Viața de zi cu zi din Cancelarie, tensiunea marilor decizii politice, schimbările din relațiile internaționale, presiunile inerente, toate vorbesc despre mecanismele puterii.

Viața e mai dreaptă decât moartea, Narine Abgarian, editura Humanitas Fiction

Scriitoarea armeană de care România s-a îndrăgostit, odată cu întreaga lume, revine cu un nou volum, o carte despre supraviețuitorii războiului, dar și despre cei care nu au reușit să supraviețuiască, care se constituie din înlănțuirea a 31 de povești despre locuitorii unui orășel armean, Berd, aflat la granița cu Azerbaidjanul. Războiul despre care nimeni nu poate spune cu certitudine dacă s-a încheiat sau nu le schimbă tuturor, pentru totdeauna, viețile, împărțindu-le într-un înainte și un după care plutesc deasupra fiecărei acțiuni.

Talismanul, Stephen King, Peter Straub, editura Nemira

Găsirea unui cristal fermecat este singura speranță a tânărului Jack Sawyer că va salva viața mamei sale, însă căutarea aceasta îl conduce pe erou în teritorii dominate de violență, iar întreaga aventură îl duce în inima ororii. O epopee dark fantasy de la doi scriitori specializați în genul horror.

Citește și:
10 actori care au contribuit la anularea unor filme cu potențial

Foto: PR, Shutterstok

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle