Memoria poate fi un laitmotiv al majorității cărților pe care ți le recomandăm în această lună… dar ce sezon se potrivește mai bine evaluării amintirilor decât acesta? O lectură poate fi prilejul nimerit pentru astfel de călătorie în timp.
Autoarea deja celebrului volum Fată, femeie, alta revine cu o carte considerată un eveniment de criticii internaționali, un manifest despre forță, integritate și curaj care se construiește chiar în jurul poveștii de viață a scriitoarei, de la copilăria marcată de rasism, până la momentul în care descoperă teatrul și, în cele din urmă, la ceea ce este azi. Mai exact, o profesoară, mentoră, activistă, scriitoare dispusă să înfrunte prejudecăți legate de rasă, clasă, gen, vârstă, sexualitate. Toate aceste teme sunt disecate amplu din propria-i perspectivă, rezultând un roman al formării optimist și plin de forță.
Pentru cei deja pasionați de cărțile lui Zadie Smith, volumul acesta vine ca o celebrare. De data aceasta, scriitoarea se apleacă asupra Angliei victoriene, așa încât, în 1873, o urmărim pe menajera și verișoara prin alianță a unui celebru romancier, Eliza Touchet, o femeie cu păreri și multe interese relevante și azi, de la literatură până la justiție, abolirea sclaviei și clasele sociale. Atunci când procesul Tichborne, în care un măcelar din Australia pretinde că este moștenitorul unui important domeniu (și titlu nobiliar) captivează atenția publicului, este o ocazie ca eroina noastră să reflecteze asupra desfășurării lui.
Raluca Nagy ne propune un volum de memorii atipic, cu o formă epistolară, prilejuit de șederea, pentru doi ani, în Vietnam, acolo unde a surprins-o criza sanitară care a debutat la finele lui 2019. Acomodându-se lent cu un spațiu complet nefamiliar, descoperă că momentul (și locul) e prielnic și unei scufundări în propria memorie, unde găsește chestiuni esențiale despre sine și despre ceilalți. Copilăria devine centrul acestei cărți, descrisă într-o poveste caldă și solară, ce include și umor, și emoție, dar și considerații despre lumea din jur și locul pe care-l găsim în ea.
Unul dintre marii exploratori români oferă în cele din urmă povestea expedițiilor sale curajoase, multe dintre ele premiere românești absolute, întreprinse vreme de decenii. O carte redactată de Ruxandra Hurezean și cu o prefață de Dinu Mititeanu, din care se desprind extraordinare aventuri, povești incredibile, o nestăvilită pasiune pentru munte și reflecții în urma întâlnirilor cu acesta.
O analiză a ratării din perspectiva filosofică a unui specialist al disciplinei, care predă la MIT; într-o epocă și o societate în care eșecul este privit drept cel mai mare rău, deși e omniprezent în viețile noastre. Departe de gândirea pozitivă cu care ne-am obișnuit, cartea ne îndeamnă să reconsiderăm ideea de ratare, să ne amintim de unde a pornit și să nu-i mai permitem să ne definească viețile.
Romanul de debut al autorului asemănat de critici cu Bukowski sau Irvine Welsh, tradus din limba ucraineană de Maria Hoșciuc, ne arată viața tineretului din țară în mijlocul turbulențelor anilor ’90, când tranziția postsovietică s-a dovedit deopotrivă plină de speranță și teribil de dificilă. Vei recunoaște unele scene, dar și senzația de sfârșit de lume a acelor ani, familiară întregului est al Europei.
Un volum realizat în colaborare cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român, care aduce la lumină contribuția uriașă a femeilor la rezultatele sportive obținute de România, așadar și la imaginea țării în lume. Peste 80 de femei cu performanțe în sport, antrenoare sau jurnaliste vorbesc despre aportul lor la domeniu, unele dintre ele în premieră, iar mărturiile lor servesc deopotrivă drept demonstrație și inspirație.
Eseuri despre căutările și bagajele unei mileniale este subtitlul acestui volum care adună povești personale în care se oglindește realitatea multora dintre noi, o carte în care încheierea unei etape de viață prilejuiește re-evaluarea unor episoade intime care au lăsat urme. Ioana Burtea scrie despre abuzuri, familie, prietenie, muncă, dragoste, vindecare – toate pe fundalul realității românești.
Foto: PR, Shutterstock