Romane provocatoare, exerciții necruțătoare de introspecție și o serie de lecții preluate din viețile altora, care să te ajute să trăiești în liniște: asta îți propunem să citești la final de toamnă.
Laureata premiului Nobel pentru literatură de anul acesta e deja cunoscută aici pentru că romanul ei autobiografic, L’Événement, a fost ecranizat cu Anamaria Vartolomei în rolul principal. Acum, apar la Pandora M, în traducerea Mădălinei Ghiu și a lui Vasile Zincenco, alte două scrieri ce anulează granițele dintre ficțiune și memorii. Pasiune simplă vorbește despre reacțiile, dorințele și umilințele trăite de o femeie în pasiunea pentru un străin căsătorit, iar în Confesiunea adolescentei Ernaux ne poartă în vara lui 1958, în momentul inițierii sexuale, autoarea descoperind cum fata de atunci constituie originea identității sale de scriitoare.
În traducerea lui Cristian Neagoe, volumul de față reunește însemnări din jurnalele ultimilor ani din viața legendarului scriitor, ce abordează tot soiul de teme, de la bătrâneţe şi moarte la pisici şi căsnicie, de la băutură, celebritate, muzică şi scris la curse de cai, alcoolism şi fumat. O carte a unui insistent nonconformist, care a adunat în jurul muncii sale milioane de fani, volumul e foarte posibil să scandalizeze, așa cum au făcut-o întotdeauna textele sale. Cu atât mai mult trebuie să îl citești.
Acest volum fascinant spune povestea lui Ilyas, un băiețel răpit de la părinții săi de trupele coloniale germane, și a luptei sale împotriva propriului neam, până la momentul întoarcerii acasă. În paralel, un alt tânăr vândut, Hamza, a ajuns și el în trupele coloniale, iar viețile celor doi se împletesc pe măsură ce un alt război, de pe un alt continent, le întunecă viitorul. Cartea laureatului Nobel de anul trecut relatează cu tandrețe, atenție și umor viețile unor oameni obișnuiți, traversate de evenimente extraordinare, marcate de gesturi violente sau, dimpotrivă, pline de bunătate.
Un volum ce adună eseuri despre proiectul de intervenție artistică în spațiul public Ziarul orizontal, un demers de 12 ani în care artistul a răspuns evenimentelor zilei și a propus soluții pentru crizele curente prin intermediul acestui experiment, pe o suprafață de aproximativ 50 de metri în Sibiu.
Un roman provocator în traducerea lui Radu Paraschivescu, despre un personaj memorabil. La cursul de cultură și civilizație al lui Elizabeth Finch se înscrie naratorul Neil, iar înțelepciunea ei și modul în care privește fără iluzii realitatea va schimba felul în care acesta percepe lumea. Cartea plonjează în aria nonficțiunii, arătându-ne impactul istoriei asupra vieților noastre de azi.
Un pelerinaj ce pornește de la omul modern și ajunge la primele forme de viață, examinând strămoșii care au făcut posibilă apariția omului, creaturi care au știut să supraviețuiască și să evolueze. O carte necesară care ne demonstrează cu ajutorul științei cât de înrudiți suntem cu întreaga lume vie.
27 de femei din România (scriitoare, activiste, creatoare de conținut, actrițe etc.) răspund unor întrebări fundamentale despre feminitate și forța feminină, putere, succes și libertate, într-un volum despre descoperire, transformare, curaj, eșec, traume și vindecări.
O carte despre piedicile în calea propriei dezvoltări pe care ni le punem singure, dar și despre felurile în care putem să le depășim, atingându-ne potențialul maxim – chiar dacă ele înseamnă urcușuri abrupte în încercarea de a ne rezolva traume, de a dezvolta rezistență și a ne adapta la realități incomode.
Foto: PR, Shutterstock