Cărțile pe care chiar merită să le citești în luna martie 2024

O lună plină de timp liber pentru lecturi este tot ce putem să-ți dorim, dat fiind faptul că aparițiile recente sunt atât de speciale încât merită, fiecare, atenția ta nemijlocită.

Zona Festival, editat de Ileana Pintilie, editura PUNCH Press

La începutul anilor ’90, la Timișoara a luat naștere un fenomen curios care avea să reziste aproape un deceniu: festivalul de performance Zona, care aducea laolaltă, în dezbateri, întâlniri și evenimente, artiști din întregul fost bloc de Est pentru care body art a devenit o modalitate de a critica stereotipurile și prejudecățile ce împânzeau inclusiv lumea artei. Volumul de față, ce cuprinde eseuri de Ileana Pintilie, László Beke, Vladimir Bulat, Robert Fleck, Alexandra Titu, Berislav Valušek și texte ale unora dintre artiștii participanți este o valoroasă recuperare a unui moment special.

Sub cerul liber, stăm în lumină, Barbara Kingsolver, editura Curtea Veche

De la câștigătoarea premiului Pulitzer pentru ficțiune de anul trecut vine un roman ce reunește poveștile a două momente istorice, la distanță de un secol și jumătate. Una este cea a Willei Knox și a familiei ei, care își trăiesc existențele precare pe fundalul unei crize globale; cea de-a doua, petrecută în același loc, este istoria unui profesor de științe, adept al lui Darwin, care se lovește în oraș de o societate aparent utopică, dar dominată de teamă și ipocrizie. Perspectivele eroilor se întrepătrund și pun față-n față frământările a două epoci.

Dimineți în Jenin, Susan Abulhawa, editura Polirom

Volumul scriitoarei din Kuweit e o lectură perfect potrivită momentului, căci vorbește despre locuitorii vechiului sat palestinian Ein Hod, care duceau o viață liniștită până în 1948, când au fost forțați să-și părăsească pământurile, măslinii și casele și să găsească adăpost în tabăra de refugiați de lângă Jenin. Evenimentele care au marcat de atunci viețile comunității palestiniene și evoluția întregului Orient Mijlociu sunt explorate prin intermediul poveștilor a patru generații ale unei familii, ce devine un simbol pentru o întreagă populație care nu și-a găsit nici azi dreptatea.

Luntre și punte, Ovidiu Verdeș, editura Nemira

Dacă îl cunoșteai pentru Muzici și faze, atunci are să te bucure apariția postumă a acestui volum de Ovidiu Verdeș, care îi recuperează versurile și întregește imaginea pe care o putem avea acum despre el. Poeziile, scrise între 1988 și 1990, vorbesc atât despre momentul istoric, cât și despre condiția proprie: „Am o plăcere simultană de a mă întoarce asupra mea și de a vrea să uit de mine…”

Atunci când, Anca Chimoiu, editura Vellant

Volumul de debut al Ancăi Chimoiu constă într-o serie de proze ce ne poartă în lumi diferite (de la o ședință de bloc până la un Crăciun care se soldează cu un divorț sau la burnout-ul unei jurnaliste de modă), spații între care autoarea se mișcă lejer și pe care le populează cu multiple personaje. Fiecare text vine cu tensiunea și dinamica sa, care evoluează către finaluri imprevizibile.

Rațiune și simțire, Jane Austen, editura Litera

Inaugurând colecția Romane nemuritoare a editurii, volumul de față e binecunoscut atât numeroșilor fani ai scrierilor lui Austen, cât și celor care au văzut măcar una dintre ecranizările sale. Însă noua apariție merită salutată (și citită), pentru că ne întoarce la una dintre autoarele care au înțeles perfect, cu multă vreme în urmă, sensibilitățile iubirilor feminine, dar care nu s-au ferit să le satirizeze.

Pază umană, Lavinia Braniște, colecția Supersonic, editura Dezarticulat

De la autoarea romanelor Interior zero, Sonia ridică mâna și Mă găsești când vrei vine un volum straniu ce poate fi considerat de poezie, care ne poartă în lumea subterană a metroului, pe care o privește și o ascultă cu atenție, surprinzându-i imaginile bizare, sunetele neîntrerupte și multiplele personaje, atât cele pasagere, cât și cele care guvernează această lume și-i stabilesc regulile.

Ceața asta fără noimă, Enrique Vila-Matas, editura Vellant

Unul dintre cei mai apreciați scriitori contemporani ne spune povestea lui Simon Schneider, furnizor de citate pentru alți scriitori, care trăiește la granița dintre Catalonia și Franța și care pornește pe jos către Barcelona, unde îl va întâlni pe scriitorul misterios pentru care lucrează; călătorie ce rezultă într-un lung șir de considerații despre viață și literatură.

Citește și:
Staruri care nu regretă că n-au fost distribuite în producții celebre

Foto: PR, Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle