Cărțile pe care chiar merită să le citești în luna mai 2024

E cazul să mai amâni pentru o vreme lecturile relaxante, de vară, pentru că recomandările din această lună vorbesc despre probleme presante și importante, care merită să fie examinate cu atenție.

Corpuri care contează, Judith Butler, Editura Universității Lucian Blaga din Sibiu


Chiar dacă nu obișnuiești să citești cărți academice, îți garantez că lectura acestui volum al gânditoarei care a contribuit enorm la dezvoltarea teoriilor feministe și queer te va ajuta să înțelegi altfel conceptul de corp și felul în care acesta ne poartă prin lume. Butler examinează modurile în care heteronormativitatea ne-a modelat ideile despre corpuri, sex și gen, și argumentează că puterea acesteia constrânge de la bun început sexul; dar atinge uneori și alte teme, precum rasa. De citit neapărat!


Alfabetul călător, Mihaela Michailov, editura Fractalia

Fie că ești sau nu familiară cu munca Mihaelei Michailov în lumea teatrului, tot merită să dai o șansă acestei lecturi: o carte pentru copii, dar care va înduioșa și adulți și care va servi drept lecție despre cum și ce îi putem învăța pe cei mai mici dintre noi. O poveste ce îi poate deprinde pe copii cu literele alfabetului, volumul este în același timp o pledoarie pentru a ne uita mai atent în jur, pentru a cerceta lumea cu deschidere și curiozitate în fiecare zi și pentru a reconsidera puterea literelor de a forma cuvintele și frazele ce ne înlesnesc comunicarea.


Către nuntă, John Berger, editura Vellant

Celebru pentru eseul și show-ul său BBC, Ways of Seeing, criticul John Berger a scris acest roman emoționant în 1995, iar acum traducerea poveștii lui Ninon ajunge și la noi. Eroina, o tânără care s-a infectat cu HIV în urma unei aventuri de o noapte, se îndrăgostește de un tânăr italian, Gino. Când acesta află că partenera sa are acum SIDA, îi propune să se căsătorească, iar noi suntem martori la călătoria părinților femeii către sătucul italian unde urmează să aibă loc evenimentul, și la dansul și dragostea celor doi miri în fața morții iminente a lui Ninon.


Gara Malma, Alex Schulman, editura Humanitas Fiction

Într-un tren ce înaintează către gara Malma se află un tată divorțat și fiica lui, un cuplu în pragul despărțirii și o femeie bântuită de o enigmă din trecut. Însă aceștia nu sunt simpli călători anonimi, pentru că destinele lor sunt toate legate de ceea ce se va întâmpla la destinația către care toți se îndreaptă pentru a descoperi adevărul despre familie și traume transmise din generație în generație.

Liberă. Un copil și o țară la sfârșitul istoriei, Lea Ypi, editura Pandora M


Un volum ce ne-o arată pe o fetiță precoce, de 11 ani, martoră la dispariția regimului dictatorial al lui Enver Hodja din Albania, considerat unul dintre cele mai dure din lume. Anii tranziției se dovedesc însă la fel de duri, iar privatizarea, imigrația masivă, inflația, jocurile piramidale și un război civil năruie speranțele oamenilor.

Teatru, Eugène Ionesco, editura Nemira

Unul dintre cei mai proeminenți intelectuali cu origini românești ai secolului trecut, Ionesco a produs o adevărată revoluție în lumea internațională a teatrului, și chiar după atâta vreme ai ocazia să te convingi de acest lucru citindu-i în întregime piesele și cunoscându-i personajele care rătăcesc într-o lume întunecată și absurdă, în căutarea luminii.


Originile romantismului, Isaiah Berlin, editura Humanitas

Urmând o serie de prelegeri, volumul prezintă interpretarea filosofului asupra mișcării romantice, drept expresia culturală a neîncrederii în puterea covârșitoare a rațiunii, ce caracterizează tradiția filosofică occidentală. Ce datorăm romantismului? „Ideea că un răspuns unitar la problemele oamenilor ar fi probabil dezastruos', după cum spunea autorul.

Mă bucur că mama a murit, Jennette McCurdy, editura Alice Books

Volumul de memorii care a ajuns bestseller ne spune cu umor și candoare povestea sfâșietoare a unei fetițe care a obținut succesul în actorie, sub controlul autoritar al mamei ei, dar care s-a ales din asta și cu tulburări de alimentație și dependență, relații nesănătoase și o imagine de sine distorsionată. Acum și în format audiobook, de ascultat pe AudioTribe.


Citește și:
12 actori care au refuzat să interpreteze anumite roluri în filme celebre

Foto: PR, Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle