Cărțile pe care chiar merită să le citești în luna iunie 2024

La început de vară, te provocăm din nou să alegi mai ales volume de nonficțiune, ba chiar și de filosofie, care îți vor spori cunoașterea și te vor pune în fața unor presante întrebări.

Cuţitul. Reflecții în urma unei tentative de asasinat, Salman Rushdie, editura Polirom

La 33 de ani de la celebra fatwa proclamată de ayatollahul Khomeini împotriva scriitorului Salman Rushdie, autorul Versetelor satanice, acesta a fost înjunghiat de un bărbat pe scena unei conferințe, suferind răni grave, pierzându-și vederea la un ochi și capacitatea de a utiliza o mână. Despre această experiență scrie în cea mai recentă carte a sa, tradusă de Dana Crăciun, dar și despre felul în care a așteptat împlinirea condamnării fostului lider suprem al Iranului, anticipând momentul în care moartea avea să se năpustească asupra lui.

O nouă victimă a modei, Ovidiu Buta, editura Paralela 45

Unul dintre cei mai cunoscuți și competenți stiliști din țară, Ovidiu Buta revine, cu ironia ascuțită și spiritul critic ce l-au consacrat, dar și cu admirație și înțelegere față de fenomenul modei, cu un nou volum. Cartea ne invită în culisele show-urilor care au scris istorie, ne provoacă să privim dincolo de frivolități și ne prezintă designeri remarcabili, locali sau internaționali, dar și legăturile și paralelele care se pot face între creațiile lor, descifrează mersul tendințelor și explică motivele pentru care moda ne va ajuta întotdeauna să ne exprimăm.

Băiatul sclipitor, Paul Auster, editura Pandora M

Apărut în această traducere cu doar câteva zile înainte de moartea autorului, romanul Băiatul sclipitor reface biografia scriitorului Stephen Crane, recunoscut pentru rolul transformator pe care l-a jucat în literatura americană. Avem deci prilejul să-l urmărim în aventurile sale, călătorii în necunoscut care îi permit să-și conceapă reportajele, povestirile și romanele cu o vervă aparte, prin ochii și scriitura unui om care i-a apreciat nu doar precocitatea și strălucirea stilului, ci și îndrăzneala unei vieți trăite din plin.

Polonezul, J.M. Coetzee, editura Humanitas Fiction

Un extravagant pianist polonez întâlnește o doamnă din lumea bună a Barcelonei, soția unui bancher, iar între cei doi se înfiripă o idilă bizară, care ajunge însă la un sfârșit abrupt. Beatriz va descoperi abia mai târziu semnificațiile relației, iar asta vei descoperi și tu citind acest roman emoționant, care explorează iubirea, dar și felul în care ne-o amintim.

Discursul filosofic, Michel Foucault, editura Trei

Întrebându-se ce este filosofia și care este rolul ei azi, Foucault a analizat atent, în 1966, într-un manuscris nepublicat, aceste dileme și le-a oferit o elucidare, considerând că filosoful e omul zilei și al momentului, un diagnostician al prezentului. Acum avem parte de gândurile lui într-un volum inedit care ne poate ghida și ne poate oferi perspective noi asupra viitorului.

Cântecul munților, Nguyen Phan Que Mai, editura Nemira

Un bestseller internațional care spune povestea unei familii, a trei generații de femei și a infamului război din Vietnam, care le schimbă pentru totdeauna viețile. O istorie dureroasă a unei populații de supraviețuitori, ce redă cultura și tradițiile locului și scoate la iveală uriașele costuri umane ale conflictului, dar care ne și redă speranța.

Acolo unde urlă șacalii, Amos Oz, editura Humanitas Fiction

Cartea de debut a lui Oz, cel mai proeminent scriitor israelian, ce cuprinde primele sale povestiri, e o lectură necesară mai ales azi, pentru că ne arată lumea kibbutzurilor, de la energia fondatorilor până la dezamăgirile provocate de realitatea lor, și critică (prea blând, poate) politica statului și iluziile pe care le-a cultivat cu prețul prea multor vieți omenești.

Soția lui Villon și alte proze la feminin, Osamu Dazai, editura Alice Books

O colecție de șase proze scrise de Dazai din perspectivă feminină și publicate în felurite reviste între anii 1937 și 1947, volumul vorbește despre doamna Ótani, căsătorită cu un scriitor alcoolic, genial și autodistructiv, care își petrece mai tot timpul într-o tavernă, unde bea, acumulează datorii imense și se înconjoară cu diferite femei.

Citește și:
10 celebrități despre care nu știai că au companii care au produs filme apreciate de public

Foto: PR, Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle