Chiar dacă ești în vacanță, alege, în locul lecturilor ușurele rezervate după-amiezelor pe șezlong, câteva volume care-ți aduc perspective noi și relevante asupra lumii… și vieții.
O nouă traducere (de Anca Dumitrescu) din scrierile Chimamandei Ngozi Adichie e mereu un prilej de sărbătoare, pentru că scriitoarea este una dintre cele mai puternice, pertinente, influente și oneste voci ale feminismului contemporan. Acest nou volum reprezintă modalitatea autoarei nigeriene de a procesa și de a onora moartea tatălui său, în primele luni ale epidemiei de Covid-19 ce avea să schimbe lumea. Cu vulnerabilitatea și luciditatea care-i caracterizează majoritatea textelor, Adichie construiește o narațiune a jelaniei, absenței și iubirii, disecând experiența morții și a doliului până în cele mai dureroase detalii.
Greu de crezut că ar exista azi o carte (sau două, ca în această ediție) a cărei lectură – sau recitire – să reprezinte o mai mare urgență și să contribuie mai eficient la înțelegerea lumii în care trăim. Dar scrierile lui Orwell insistă să rămână acut relevante, deoarece continuă să arate ce înseamnă viața sub dictatură și să ne prezinte modurile în care ajungem acolo. Temele dezbătute de Orwell sunt la fel de actuale cum au fost la momentul scrierii lor, când autorul a părut să înțeleagă perfect cele mai mari probleme ale secolului trecut, după cum spunea marele său fan, Christopher Hitchens: imperialismul, fascismul și stalinismul.
Cel mai cunoscut artist chinez al vremurilor noastre și, posibil, și cel mai celebru (pentru noi) disident al țării sale își rememorează copilăria petrecută în exil, mutarea în America în tinerețe și întoarcerea în China, dar și ascensiunea la statutul de superstar al artelor, toate în contextul unei vieți modelate de un regim totalitar căruia i s-a împotrivit dintotdeauna. Așadar, ai de citit un volum de memorii intime care nu doar că redă o poveste de viață extraordinară, ci vorbește și despre convingerile politice ale autorului, analizează natura artei și ne îndeamnă pe toți să apărăm libertatea de exprimare și drepturile omului.
Romanul de debut al lui Douglas Stuart, despre un băiat singuratic și inocent care-și trăiește copilăria modestă într-o locuință socială din Glasgow în perioada în care politicile lui Margaret Thatcher au făcut ravagii în clasa muncitoare, a convins criticii (și a fost recompensat cu Booker Prize), dar și publicul, devenind un bestseller. E musai, deci, să parcurgi acest volum.
Douăzeci și șapte de mărturii ale unor persoane care au emigrat au fost strânse de fosta redactoră-șefă a revistei Psychologies într-un volum plin de emoție, furie și speranță, care își propune să ne prezinte cum arată România din afara granițelor, intervievații spunându-și povestea de viață, dar și motivele pentru care au plecat.
Dacă ești o fană a regizorului, o să-ți placă romanul prin care el regândește narațiunea din filmul care a spus povestea cascadorului Cliff Booth și a starului Rick Dalton, Hollywood-ul servind drept metaforă pentru America anilor ’60.
În California anilor ’70, detectivul Larry „Doc” Sportello acceptă cererea fostei sale iubite, de care este îndrăgostit încă, de a investiga un complot căruia i-a căzut victimă noul ei partener, un dezvoltator imobiliar miliardar. Doar că eroul se trezește implicat într-o uriaşă conspiraţie, în acest roman politic cu accente comice.
Jurnalistul Marius Constantinescu, ale cărui texte le-ai putut citi și în ELLE, și-a adunat în acest volum articolele despre parfumuri, muzică, cărți, mâncăruri rafinate, vestimentație, artă, călătorii, dar și eseuri personale, iar prin intermediul lor ne invită să îl vizităm în universul său personal, populat de arome, impresii și amintiri.
Foto: PR, Shutterstock