Unele dintre aceste volume îți vor oferi lecții de istorie, altele se încăpățânează să-ți demonstreze că lecțiile învățate de alții despre ei înșiși îți pot servi în propria inițiativă de autocunoaștere.
Autoarea reia o temă explorată pe larg în literatura occidentală, căreia îi adaugă detalii specifice spațiului socio-cultural de la noi, povestind despre revenirea în mijlocul familiei sale. Această întoarcere acasă nu este însoțită de o privire obiectivă, din exterior, ci mai degrabă e un demers de recuperare, o încercare de a face pace cu trecutul pe care întregul sistem de putere l-ar vrea dus fără vreo urmă. În cele din urmă, avem aici un roman despre speranță și regăsire.
Consemnată de Alina Pavelescu, povestea Ilenei Badiu, o persoană care s-a aflat în fața publicului vreme îndelungată și a ales deseori să dea voce unor subiecte tabu (cel mai recent, în încercarea de a scoate la lumină modurile complicate și stigmatizarea prin care femeile traversează perioada menopauzei), e încă o inițiativă de a pune pe hârtie adevăruri deseori incomode. Rezultatul? O mărturie pe alocuri dureroasă despre o viață trăită din plin.
Legendarul terapeut care, confruntându-se cu propria vârstă și memorie, dar și cu consecințele pandemiei, și-a schimbat practica pentru a aborda pacienții vreme de o singură oră, online, relatează acum unele dintre cazurile explorate. O serie de 22 întâlniri și conexiuni profunde sunt redate onest în acest volum, cu lecțiile lor, dar și cu confesiunile sfâșietoare ale autorului.
Cu subtitlul „Trecutul ascuns al unui mare savant și asasinarea discipolului său”, volumul lui Lincoln aduce în fața publicului de la noi relația dintre Mircea Eliade și Ioan Petru Culianu. Pornind de la câteva dileme nicicând elucidate pe deplin, autorul analizează trecutul ascuns al lui Eliade în proximitatea extremei drepte, în România interbelică, dar și descoperirile doctorandului său, pe fondul dezbaterilor aprinse din anii 1980 pe tema afinităților legionare ale savantului, conectându-le cu asasinarea ucenicului său, în 1991.
23 de autoare aduc într-un volum povești de formare, de descoperire și de luptă, care arată, dincolo de teorii și concepte, cum se traduce feminismul în experiențe de viață, căutări, nevoi și speranțe. Și pentru că descoperirea feminismului e un proces continuu, lectura acestei cărți îl poate elucida pentru cele aflate la primii pași pe acest drum.
Autorul, scriitor, poet și critic social din Regiunea Uigură Autonomă Xinjiang, a dispărut în 2018, doi ani mai târziu aflându-se că ar fi fost condamnat la 16 ani de închisoare. Cartea lui este o lecție de istorie cu încărcătură politică puternică despre impactul prejudecăților, al vieții urbane industriale și al însingurării asupra poporului uigur, concentrat în nord-vestul Chinei și confruntat cu restricții severe.
Pariul lui Adrian Teleșpan este, încă o dată, acela de a ne învăța să fim confortabili cu propriile emoții, chiar dacă această lecție e predată într-un mod inedit, deseori cu auto-ironie, alteori cu disperare sau duritate. Un roman psihologic care-ți va produce în egală măsură disconfort, hohote de râs, indignare, dar și revelații necesare.
Foto: PR, Shutterstock