Cărțile pe care chiar merită să le citești în luna ianuarie 2024

Volume mai vechi, dar și mai noi, care scot la suprafață tenebre adânc înrădăcinate în sufletele oamenilor, inechități sociale aparent irezolvabile și o lansare cu valoare istorică pentru arta locală: asta îți propunem să parcurgi la început de an.

Despre femei, Susan Sontag, editura Tact

Volumul, apărut la două decenii după moartea reputatei autoare, printre puținele care au căpătat încă din timpul vieții statura unui mit, cuprinde șapte eseuri și schimburi de opinii publicate în anii ’70, vorbind despre situațiile și provocările cu care se confruntau femeile acelor timpuri, dar care nu ne par prea îndepărtate astăzi, mai ales în spațiul românesc. Astfel, Sontag a analizat chestiuni legate de egalitate, vârstă, frumusețe, muncă, sex sau film, răspunzând pe alocuri altor autori, și examinând sistemele complicate care fac posibile inegalități flagrante. De neratat!

Brâncuși: surse românești și perspective universale, editura Art Encounters

Rareori îți recomandăm albume de artă în această rubrică, însă catalogul expoziției Brâncuși, care a constituit highlight-ul unui an mustind de cultură în Timișoara, chiar este un volum care te va ajuta să înțelegi și să iubești munca artistului român. Ediția bilingvă este coordonată de Doina Lemny, specialistă în Brâncuși, și cuprinde, pe lângă imagini ale lucrărilor și fotografii documentare, o serie de texte ale unor istorici de artă care vorbesc despre felurite opere sau etape ale creației, despre rolul diferitelor medii în care a lucrat artistul și despre legăturile lui cu spațiul românesc.

Singuraticul, Eugène Ionesco, editura Nemira

Unicul roman al uriașului autor cu origini românești, uneori comparat cu volume mai celebre, precum Străinul lui Camus sau Greața lui Sartre, radiografiază în detaliu singurătatea umană, dar și frica de moarte care ne este proprie tuturor, prin intermediul vieții unui funcționar care moștenește, după decesul unchiului său, o mare sumă de bani. Deși își părăsește locul de muncă, se mută într-o locuință mai mare și are parte de un confort exemplar, el își dă seama că norocul moștenirii a venit la pachet cu anxietăți, disperare și alienare.

Vocile deșertului, Nélida Piñon, editura Vellant

Nélida Piñon, o scriitoare relevantă din spațiul latino-american, a reimaginat în acest volum, pentru publicul vremurilor noastre, o poveste foarte familiară: cea a Șeherezadei, tânăra care și-a cumpărat viața prin intermediul talentului ei de povestitoare, pus la încercare la nesfârșit. Ce face Piñon este să ne provoace să vedem perspectiva feminină și să medităm la puterea poveștilor.

Livada de peri, Nana Ekvtimishvili, editura Black Button Books

Primul roman al Nanei Ekvtimishvili ne arată în detaliu viețile copiilor dintr-o comunitate, o școală-internat pentru minorii cu deficiențe mintale din Tbilisi, a căror supraviețuire pare să se bazeze doar pe propria lor reziliență. Momentele descrise sunt și tragice, și tandre, scenele oscilează de la clipe de rebeliune la abuzuri îngrozitoare, astfel încât lectura poate să șocheze și să ofere speranță.

Numele celălalt. Septologie I-II, Jon Fosse, editura Pandora M

Primul volum din proiectul ambițios al autorului norvegian îi găsește pe doi bărbați de o anumită vârstă, amândoi numiți Asle, un alcoolic divorțat locuind doar cu câinele propriu și un văduv solitar, la o intersecție bizară între viețile lor. Dar, după cum spunea chiar scriitorul, cărțile lui nu sunt citite pentru acțiunea lor. Deci ia-ți un răgaz să parcurgi povestea pentru scriitura fascinantă ce explorează condiția umană.

Vagabond în paradis. Viața lui Anthony Bourdain, Charles Leerhsen, editura Magga Books

Dacă cuvântul anului, rizz, provenind de la carismă, ar fi avut o întruchipare, probabil ar fi fost Anthony Bourdain, cu viața aventuroasă, jobul perfect, recunoașterea și adorația internațională. Autorul își propune să facă lumină asupra acestei vieți aparent perfecte și să scoată la iveală motivele pentru care eroul cărții a decis să o curme de unul singur, în 2018.

Toată dragostea dintr-o fotografie arsă, Maria Orban, editura Nemira, colecția n’autor

Dragostea maternă, sentimentul datoriei, familia, îmbătrânirea, neputința, toate aceste lucruri complicate sunt explorate în cartea Mariei Orban, care aduce la lumină trei generații de femei complet diferite între ele și cu moduri opuse de a înțelege lumea. Internarea celei mai vârstnice dintre femei zdruncină lumea fiecăreia și generează frici, perturbând un echilibru fragil ce ascunde multe complicații.

Citește și:
10 actori care au adus succes unor filme datorită interpretării lor de excepție

Foto: PR, Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle