Cărțile pe care chiar merită să le citești în luna ianuarie 2022

Am ales pentru tine cărți de nonficțiune, jurnale, dar și romane și poezii care să te acompanieze în serile de iarnă, amuzându-te sau, după caz, dându-ți lumea peste cap.

House of Gucci, Sara Gay Forden, editura Nemira

Dacă ai văzut deja filmul lui Ridley Scott al cărui scenariu este construit pe tragedia documentată în volum, dar chiar și dacă nu, tot vei găsi fascinantă povestea dinastiei Gucci, care începe idilic în Florența și parcurge tot soiul de etape pline de creativitate și intrigi, până la declanșarea unei drame de familie cu consecințe dintre cele mai grave. Asasinarea lui Maurizio Gucci este doar deznodământul în această poveste despre modă și glamour, trădări și răzbunări feroce.

Eu plec, tu pleci, el / ea pleacă, Jenni Erpenbeck, editura Black Button Books

Un memorabil roman despre criza refugiaților din Europa, una dintre cele mai severe și panicante dileme morale ale vremurilor noastre, cartea este o explorare nostalgică și înspăimântătoare a politicilor occidentale legate de migranți, dar și a vieților acestora, din perspectiva unui bărbat izolat emoțional, care descoperă vastitatea lumii prin întâlnirile sale cu emigranți cu care descoperă că are mai multe în comun decât s-ar fi așteptat. O pledoarie pentru umanitate, scrisă onest.

Jurnale pariziene și Însemnări din Caucaz, Ernst Jünger, editura Humanitas

Scrise din poziția bizară a cenzorului serviciului de contrainformații german la Paris în timpul celui de-al doilea război mondial (ceea ce făcea autorul la acea vreme), jurnalele ne arată cum se vedeau actele naziștilor din interior, cum privea un ofițer german ridicarea evreilor, când funcția sa îl apropiase de elita culturii franceze, și cum a ajuns să se afle la periferia conspirației cu bombă împotriva lui Hitler pusă la cale de ofițerii conservatori antinaziști din armata germană.

Lux, modă și alte bagatele politicești în Europa de Sud-Est (sec. XVI–XIX), Constanţa Vintilă, Giulia Calvi, Mária Pakucs-Willcocks, Nicoleta Roman, Michal Wasiucionek, editura Humanitas

Un volum despre conduri, borangic, inele și cercei cu smaragduri, mărgele și condimente, și despre călătoria lor istorică din lumea întreagă spre țările românești, formând gusturi și mode noi.

CONȚINUT VIDEO ELLE

Floare de menghină, Svetlana Cârstean, editura Nemira

O pledoarie pentru libertatea individuală ce reușește să iasă la lumină, în pofida constrângerilor, volumul de debut al Svetlanei Cârstean, multpremiat și republicat acum, este simultan o carte despre poezie, o confesiune și o poveste despre cum te poți transforma în floare, sfidând menghina.

Cronica Akasha, Ștefania Mihalache, editura Nemira

O saga a pierderii tatălui, celebrată de fiică printr-o odă furioasă în care se împletesc iubirea și neputința, ne aduce în fața eternei întrebări: ce rămâne dintr-o viață de om? Faptele, bucuriile, tristețile, ecoul lor în cei iubiți sau toate la un loc, puse în poveștile pe care ni le spunem inevitabil despre cei plecați?

Bărbatul sentimental, Javier Marías, editura Litera

Un roman de mici dimensiuni ce atinge o mulțime de teme, de la singurătate și dezrădăcinare la orgoliu și control, și de la ascensiune și decădere până la iubire și uitare, prin intermediul considerațiilor naratorului, un tânăr tenor, despre o stranie întâmplare ce-l face parte dintr-un triunghi inseparabil, alături de bancherul Manur și soția lui, Natalia.

Animal, Lisa Taddeo, editura Litera

Un roman de debut ce vine după succesul extraordinar al volumului de nonficțiune Trei femei, Animal este o poveste despre furia feminină, întruchipată în gândurile lui Joan, o femeie care încearcă să-și înțeleagă trecutul rememorând un oribil eveniment petrecut sub ochii ei când era doar un copil, o scenă ce i-a marcat întreaga viață.

Citește și:
Filme și seriale de pe HBO care merită din plin atenția ta

Foto: PR, Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video