Cărțile pe care chiar merită să le citești în luna februarie 2024

O serie de povești diverse, pentru toate gusturile, din care rezultă însă încercarea fără sfârșit a autorilor de a explora istorii personale și publice și felul în care viețile oamenilor funcționează în contexte felurite.

Neliniște, Zülfü Livaneli, editura Humanitas Fiction


O explorare a naturii umane și a istoriei prin prisma poveștilor și credințelor levantine ce leagă trecutul și prezentul acestor locuri: asta este ce face Livaneli în volumul tradus de Maria Miu. Un jurnalist din Istanbul află că prietenul său din copilărie, Hussein, a avut parte de o moarte violentă și pornește pe urmele lui, aflând despre dragostea lui tragică pentru Meleknaz, o siriană yazidită refugiată. Povestea ne poartă prin tabere de refugiați și prin istoria Orientului, arătându-ne cum identitatea, religia și rasa sunt folosite pentru a sădi ura.


O lectură feministă a datoriei, Luci Cavallero & Verónica Gago, editura Fractalia

Cu un subtitlu care îi subliniază natura militantă (Vrem să fim vii, libere și fără datorii!), volumul explică modul în care conceptul datoriei se strecoară în luarea celor mai banale decizii ale noastre și felul în care ne împiedică acesta să spunem nu, să fugim de abuzuri, să renunțăm la legături demult destrămate, să ne căpătăm independența economică. Luci Cavallero & Verónica Gago explorează ambivalența datoriei, constrângerile pe care ni le impune aceasta și exploatarea la care ne expune, conducând la o economie a supunerii.

Stela, Simona Goșu, editura Polirom

Una dintre cele mai interesante autoare din spațiul local, Simona Goșu revine cu un roman ce explorează spațiul domestic, tensiunile din familii, dar și violența în care acestea își află uneori deznodământul. În centrul cărții se află Stela, o fostă contabilă, acum menajeră, care a traversat o criză personală și are ocazia să intre în felurite cămine ale clasei mijlocii și să le surprindă conexiunile și mai ales lipsa lor, conturând în felul acesta și legăturile dintre viața privată și cea publică, dintre oamenii pe cont propriu și societatea care îi cuprinde.


Rătăciri deliberate, Doina Gecse-Borgovan, editura Litera

Acest volum de proză scurtă, scrisă în registru subiectiv, propune un portret identitar și o galerie de personaje care conturează biografia ficțională a autoarei, jurnalistă radio, absolventă de filologie și specializată în comunicare și sociologie. Explorând Brăila, Dobrogea și Clujul, autoarea compune o poveste a lumii dunărene, multiculturală, cu alianțele, toleranța și conflictele ei.

Martin Scorsese. O călătorie, Mary Pat Kelly, editura Nemira


Volumul explorează impactul pe care Martin Scorsese l-a avut asupra domeniului filmului vreme de decenii, de când a decis să nu urmeze convențiile timpurilor, ci să își construiască stilul propriu de a spune povești. Din interviuri cu regizorul, dar și cu Robert De Niro, Paul Newman, Liza Minnelli și mulți alții rezultă o perspectivă intimă asupra unei opere impresionante.

Scandalul, Fredrik Backman, editura Art

O poveste întunecată despre Björnstad, un oraș adormit din inima pădurii, a cărui singură șansă la prosperitate pare a fi câștigarea finalei campionatului de hochei de către echipa de juniori. Însă presiunea victoriei devine prea apăsătoare pentru tinerii sportivi, ceea ce rezultă într-un amalgam de agresiuni și discriminări bazate pe etnie sau gen și în coalizarea comunității pentru a ascunde adevărul.


Borges și eu, Jay Parini, editura Humanitas Fiction

Un roman care pornește de la întâmplări din primăvara anului 1971, volumul ni-l arată pe marele autor, acum orb și fragil, dar încă preocupat de dublu, de labirint și de descoperiri aproape mistice, oferind o pledoarie despre dragoste și poezie unui admirator novice, în schimbul unei călătorii prin Highlands. O mare lecție ce se prelungește, din mașină, în camere de hotel, în cârciumi și catedrale.

2666, Roberto Bolaño, editura Pandora M


Cel din urmă roman al lui Roberto Bolaño a fost numit o capodoperă încă de la apariție, explorând crimele nerezolvate și încă în curs de desfășurare în Santa Teresa, un oraș inspirat de Ciudad Juárez, dar și lumea academică, sănătatea mintală, starea jurnalismului, destrămarea relațiilor sau a carierelor, o întreagă avalanșă de povești ce stau drept mărturie pentru degenerarea societății.

Citește și:
Filme care au intrigat publicul pentru că nu au fost continuate

Foto: PR, Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle