Ispita transcendenței, Paul Kurtz, editura Humanitas
Ca să înțelegem cât mai în profunzime lumea în care trăim, e musai să înțelegem felul în care gândim – și mai ales de ce mulți dintre noi suntem înclinați să credem în fenomene supranaturale sau paranormale și preferăm gândirea magică judecății critice. Profesorul Paul Kurtz analizează motivele acestor înclinații și doctrinele marilor religii monoteiste, făcând apel la filosofie, știință și psihologie, și servindu-ne un adevărat ghid de urmat pentru a crea o lume în care toți să avem loc.
Culorile despărțirii, Bernhard Schlink, editura Polirom
De la autorul romanului Cititorul apare acum acest volum, în traducerea Marianei Bărbulescu, o serie de povești despre despărțiri care ne strivesc sau ne eliberează, despre eșecuri și izbânzi, amintiri copleșitoare, încredere și trădare. Istorisind poveștile unor oameni aflați în etape diferite ale vieții, Schlink scrie limpede și accesibil despre adevăruri adânci, surprinzând deopotrivă speranțe năruite și complicații sentimentale și dându-ne impresia că ne cunoaște cu adevărat, cu toate resorturile noastre complicate.
Intimități, Katie Kitamura, editura Trei
Cărțile de ficțiune se întorc rareori către lucrul esențial care le alcătuiește și care ne formulează comunicarea – limbajul. Însă romanul lui Kitamura, recomandat, printre alții, de Barack Obama sau de Oprah Winfrey ca unul dintre preferatele lor, vorbește despre capacitatea limbajului de a ne remodela lumea interioară, spunând povestea unei tinere care se mută de la New York la Haga pentru un an, pentru un job de translator la Curte. Între nararea propriei vieți și traducerea aspectelor vieților altora, eroina descoperă rolul esențial al limbajului.
Povești misterioase cu femei și alte vietăți, Ioana Drăgan, editura Litera
Ioana Drăgan scrie realist și cu o viziune aparte asupra societății de azi despre oameni obișnuiți cărora li se întâmplă cele mai neobișnuite lucruri, interogând prejudecăți de care ne place să ne agățăm, precum cele de gen sau cele care țin de eterna noastră tranziție către o societate mai bună.
Imagini de album, Martha Bibescu, editura Curtea Veche
O colecție de texte ale Marthei Bibescu, prin intermediul cărora prințesa cosmopolită care a sedus saloanele literare franțuzești rememorează o serie de întâmplări ce i-au marcat viața. Mai mult decât o colecție de amintiri, volumul îi subliniază talentul de comentatoare.
O viață minunată. Cum să găsim un sens al existenței, Frank Martella, editura Humanitas
Probabil că nu există subiect mai ofertant și mai abordat de-a lungul vremurilor decât căutarea unui sens al vieții, iar cercetătorul și filosoful Frank Martella se încumetă să ofere, dacă nu răspunsuri, cel puțin un ghid relaxat și plin de umor pentru a ajunge la ele.
Parizianul, Isabella Hammad, editura Polirom
Un roman captivant, inspirat de viața străbunicului autoarei, despre identitate, iubire și despre felul în care trecutul își insinuează influența în prezent, cartea spune povestea fiului unui negustor din orașul palestinian Nablus, care studiază medicina în Franța și descoperă o lume nouă, pe fundalul încâlcit al unor evenimente politice ale căror consecințe se simt și azi.
Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot, Doina Ruști, editura Litera
Povestiri dintr-un oraș de altădată, scăldat în ritmul manelelor și în fumul gros al ciubucelor, despre iubiri și pasiuni bizare, inspirate de documente și scrise cu talent, revelându-ne o lume de întâmplări adevărate și fapte istorice cu parfum de epocă. De neratat, pentru rețeaua de interacțiuni și obiceiuri pe care o dezvăluie.
Citește și:
Celebritățile care au stabilit recorduri atunci când și-au creat conturi pe Instagram
Foto: PR, Shutterstock