Cărțile pe care chiar merită să le citești în luna decembrie 2022

O selecție de volume de parcurs cu atenție, care te vor emoționa sau te vor determina să-ți pui întrebări, numai bune ca lecturi de vacanță sau ca daruri pentru cei dragi.

Inimile noastre rătăcite, Celeste Ng, editura Litera

O poveste despre felul în care societățile în care trăim aleg să ignore nedreptatea, spusă prin intermediul lui Bird Gardner, un băiat care trăiește alături de tatăl său, fost lingvist, în SUA, unde legile apără cultura americană, după o perioadă de violențe și criză economică. Viețile lor sunt marcate de brutalitatea poliției, de proteste, de interzicerea cărților – mai cu seamă de cea a mamei lui Bird, poetă chino-americană care a părăsit familia. Când eroul primește o scrisoare misterioasă, el decide să plece în căutarea mamei sale.

Theodoros, Mircea Cărtărescu, editura Humanitas

Orice nouă apariție a unei cărți semnată de Mircea Cărtărescu este în România un adevărat eveniment, iar Theodoros nu face excepție. Numit de autor primul său roman adevărat, pentru că pe celelalte preferă să le considere poeme, volumul este unul pseudoistoric, acțiunea petrecându-se în secolul al XIX-lea, în trei zone geografice, Valahia, arhipelagul grecesc și Etiopia, parcurse de erou în vreme ce încearcă să le descopere pitorescul, farmecul și nebunia.

Fată, Camille Laurens, editura Univers

Ce înseamnă să fii fată, femeie, mamă în lumea de azi? Laurence Barraqué se naște în 1959 și crește alături de surorile ei în Rouen, și înțelege răspunsurile la aceste întrebări din propria experiență (tatăl ei declară la recensământ, de pildă, că nu are copii, ci doar două fete) de pe parcursul vieții, dar cu atât mai mult când devine mamă și e nevoită să decidă ce lecții îi va transmite fiicei sale.

Lecții de chimie, Bonnie Garmus, editura Nemira

O chimistă angajată la începutul anilor ’60 într-un institut de cercetare observă pe propria piele atitudinea generală colegilor (în afara unui singur savant) față de femei. În câțiva ani, eroina ajunge să fie mamă singură, dar devine și vedeta unei emisiuni de gătit populare, în care își învață spectatorii să gătească după principii științifice.

Versuri polimorfe, Costel Pitorac, editura Hecate

Un volum de poezie special, și nu doar pentru că este scris de o persoană fără adăpost, în cadrul unui proiect pus la cale de Asociația Carusel și CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, cartea este disponibilă în format tipărit doar la Centrul Comunitar Grivița Cișmigiu, dar poate fi citită online pe site-ul carusel.org.

Scurtă istorie a Mișcării, Petra Hulová, editura Curtea Veche

Într-un viitor distopic în care femeile conduc lumea, bărbații sunt reeducați într-un Institut în care le sunt eradicate prin forță ideile dominatoare și perspectivele asupra femeilor ca obiecte sexuale. E o lume nouă, la fel de periculoasă ca cea veche, imaginată de Petra Hulová într-un roman politic și profund satiric.

Povestea lui Casey Han, Min Jin Lee, editura Nemira

Fiica unor imigranți coreeni crescută în Queens, Casey Han are o voință de fier și se poartă de parcă New York-ul ar fi la degetul ei mic, deși nici nu-și permite să viseze la stilul de viață din Manhattan. Decisă să se elibereze de regulile și moștenirile familiei, Casey ajunge într-o lume a privilegiilor și puterii și se vede nevoită să facă o alegere complicată.

Stăpânele lunii, Jokha Alharti, editura Litera

În Oman, o țară la intersecția dintre Orient și Occident, trei surori trăiesc, alături de familiile lor, vieți interconectate, iar întreaga desfășurare a existențelor lor, precum și momentele esențiale formează o frescă socială a țării în care tradițiile și superstițiile încă domină societatea și conștiințele care o formează.

Citește și:
Celebrități care s-au inspirat de la alte persoane faimoase pentru numele copiilor lor

Foto: PR, Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle