Cărțile pe care chiar merită să le citești în luna august 2024

O serie de lecturi despre modă și filme, mâncare și pierderi personale, care să îți ofere momente dec ontemplare și dese ocazii de a întoarce paginile cu interes.

Moda între evoluție și mutație, coordonat de Valentina Marinescu și Dan Podaru, editura Tritonic

O carte ce se anunță foarte interesantă, promițând să reprezinte o cale de acces spre universul modei contemporane, alcătuită dintr-o serie de texte care explică și decodează resorturile industriei și ale ariilor sale conexe, aflate mereu într-o continuă evoluție – la care face aluzie și titlul. „Evoluția modei reprezintă de fapt evoluția societății iar schimbările din modă au fost posibile doar odată cu cele sociale.”, spune Valentina Marinescu. De citit neapărat.

Garderoba. Antologie de proză scurtă (coordonată de Diana Iepure), editura Paralela 45

Hainele, nu mai e nevoie să o repetăm, sunt legate strâns de mai toate aspectele vieții noastre, de la ce vrem să proiectăm purtându-le, la ce spun ele despre vremuri, contexte economice și politice, relații interumane și istoria largă. Iar această antologie ce cuprinde texte de Ștefania Mihalache, Vasile Ernu, Doina Borgovan, Paula Erizanu, Marius Chivu, Mihail Vakulovski și mulți alții ne poartă prin poveștile unor piese vestimentare vechi și noi, dezvăluindu-le multiplele semnificații.

Istoria filmului. O introducere, Kristin Thompson, David Bordwell, Jeff Smith, editura Vellant

Cum nenumărați dintre noi privim filme aproape zilnic, printr-o mulțime de modalități devenite acum din ce în ce mai accesibile, e momentul să ne uităm cu atenție la ce se află în spatele uneia dintre cele mai influente forme de media ale prezentului. Volumele, rezultate din cercetări laborioase întinse pe decenii, ne introduc în fenomenele care au contat în evoluția acestei forme de exprimare artistică, ne oferă perspective și contexte multiple, punctează inovații tehnice și constituie o declarație de dragoste față de cinema.

Ce tare ardea privirea lui Picasso, Eugène Ébode, editura Univers

Mado, născută dintr‑un tată suedez și o mamă cameruneză, locuiește la Perpignan și își amintește copilăria ei la Édéa, în Camerun, și plecarea neașteptată în Franța, unde va deveni prietena și sfătuitoarea mai multor artiști de renume: Picasso, Matisse, Haviland, Chagall, Masson, Dalí. Un tablou al mijlocului secolului XX care merită analizat cu atenție.

O viață imposibilă, Matt Haig, editura Nemira

Cunoscut pentru Biblioteca de la miezul nopții, Matt Haig revine cu un volum ce promite o invitație
într-o călătorie profundă în complexitatea sufletului uman, prin povestea unei profesoare pensionate ce primește o moștenire neașteptată: o casă dărăpănată pe o insulă mediteraneană, lucru ce conduce la o serie de descoperiri stranii.

Străini, Taichi Yamada, editura Humanitas Fiction

Dacă ai suspinat la filmul lui Andrew Haigh cu Andrew Scott și Paul Mescal, e musai să citești romanul ecranizat, ce urmărește un scenarist care întâlnește într-o plimbare un dublu al tatălui său decedat în urmă cu 30 de ani. Cum nu va rezista tentației de a se alătura părinților săi, urmează o călătorie emoțională care te va mișca.

În lacrimi la H Mart, Michelle Zauner, editura Alice Books

Un volum de memorii încărcat de umor și sensibilitate, despre familie, mâncare, suferință, iubire și identitatea coreeană, care vorbește despre lupta autoarei cu așteptările nemăsurate ale mamei, despre diagnosticarea acesteia din urmă cu cancer și reevaluarea rădăcinilor familiei în urma acestui eveniment traumatizant.

Imperfect. Cum îmbunătățești relația cu mâncarea și risipa, Ruxandra Gavrilescu

E clar că mulți avem nevoie să ne reconsiderăm relația cu mâncarea dintr-un motiv sau altul, iar ghidul alcătuit de autoare ne arată cum să facem mai puțină risipă, să obținem mai multă satisfacție culinară, să prelungim viața alimentelor, și ne oferă 45 de rețete savuroase de la unii dintre cei mai apreciați chef-i din România, gata de încercat.

Citește și:
10 staruri care au părăsit platourile de filmare din cauza unor dispute

Foto: PR, Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle