Cărțile pe care chiar merită să le citești în luna august 2023

Rezervă din timpul liber pe care ți-l mai permite ultima lună de vară pentru câteva lecturi ce-ți vor schimba perspectiva asupra multora dintre lucrurile cu care ne confruntăm azi. Iată recomandările noastre!

Țesătoarea. Opera instrumentală, Medeea Iancu, editura Fractalia


O apariție notabilă de la o autoare ale cărei scrieri percutante nu au rămas fără răspuns (fie el și ipocrit șocat) în spațiul autohton, un volum-manifest în care se dovedește, dacă mai era necesar, că feminismul local are nevoie de voci puternice dar și că, iată, și-a găsit cel puțin una. Medeea Iancu critică cultura și privirea care o definește în vreme ce își istorisește propria poveste în poeme care interoghează discursul mainstream și critică noțiuni considerate de neclintit, imaginând, în cele din urmă, noi moduri în care putem trăi împreună.


Locul. Evenimentul, Annie Ernaux, editura Pandora M

Laureata de anul trecut a premiului Nobel pentru literatură are parte de noi traduceri (semnate de Mădălina Ghiu și Vasile Zincenco) în limba română. Romanul Locul e un volum dedicat tatălui său, un muncitor care a fugit întreaga viață de propria condiție, fără să-și dorească nimic mai mult decât ca fiica lui să ajungă mai bine decât el. Iar Evenimentul (deja ecranizat, cu Anamaria Vartolomei în rolul principal) este istoria tulburătoare a propriului avort clandestin, reconstituită din însemnări tăioase de jurnal.

Asta este apa, David Foster Wallace, editura Black Button Books

Singurul discurs pe care l-a ținut vreodată David Foster Wallace, în 2005, la ceremonia de absolvire de la Colegiul Kenyon, a fost tradus acum la noi de Anca Dumitrescu. Temele abordate de acesta, chestiuni care l-au măcinat întreaga viață, s-au întins de la empatie la condiția complicată și repetitivă a vieții adulte, iar concluzia la care a ajuns este că educația ar trebui să ne permită să fim permanent conștienți de toți ceilalți și să acționăm în consecință – un lucru care ne-ar putea servi drept ghid fie că suntem proaspeți absolvenți sau nu.


Cocoșatul are alibi, Rodica-Ojog Brașoveanu, editura Nemira

Umorul, alături de scriitura impecabilă, este principala armă a încă unei povești palpitante imaginate de Rodica-Ojog Brașoveanu, un roman în care se învălmășesc minciuni, crime, victime și criminali, comori misterioase și o anchetă condusă tenace. Rezultatul? O carte plină de suspans, care furnizează o mulțime de surprize și e numai bună de citit pe plajă.

Inventarul lucrurilor dispărute, Judith Schalansky, editura Pandora M


Ce rămâne în urma lucrurilor care dispar pentru totdeauna? Ei bine, pentru 12 dintre ele (un tablou de Caspar David Friedrich, o specie de tigru, un poem de dragoste grecesc, o insulă din Pacific și altele) răspunde autoarea care, evocându-le, ne face să înțelegem mai bine dispariția și extincția, asigurându-le, în același timp, o viață de apoi.

O istorie a delirului, Victoria Shepherd, editura Humanitas

Cu subtitlul Regele de sticlă, soțul înlocuit și cadavrul umblător, volumul de față disecă, dintr-o perspectivă ce îmbină psihologia, istoria și studiile culturale, poveștile a zece oameni, de la un rege al Franței până la un diplomat aspirant, toți afectați de tulburare delirantă. O analiză atentă și înțelegătoare a unor vieți interioare altfel inaccesibile.


Surrender. 40 de piese, o singură poveste, Bono, editura Litera

Povestea vieții lui Bono, frontman-ul U2 recunoscut pentru activismul său pasionat, e spusă acum chiar de el, într-o carte structurată în jurul a 40 de piese ale trupei. De la copilăria într-o Irlandă măcinată de conflict până la statutul de superstar, de la activismul contra SIDA la creativitatea din studio, și până la viața de familie, volumul se va dovedi interesant și pentru cei care nu sunt fani.

Cum să oprești timpul, Matt Haig, editura Nemira


O ediție revizuită și adăugită, cu un capitol bonus, a unui bestseller internațional despre un bărbat ce ascunde un secret periculos: din cauza unei boli foarte rare, trăiește de secole. Toate lucrurile pe care le-a văzut Tom Hazard l-au făcut să nu-și dorească nimic mai mult decât o viață normală, însă acesta este lucrul cel mai greu de obținut.

Citește și:
Filme care au eșuat la box office, dar merită să le acorzi o șansă pentru că te vor surprinde cu adevărat

Foto: PR, Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle