Cărțile pe care chiar merită să le citești în luna august 2022

Luna aceasta ia-ți vacanță, dar nu și de la lectură, mai cu seamă că sunt o mulțime de titluri nou apărute sau reeditate care merită întreaga ta atenție.

Paradis, Abdulrazak Gurnah, editura Litera


Scriitorul tanzanian laureat anul trecut cu premiul Nobel pentru literatură ne face părtași la povestea lui Yusuf, care trebuie să-și părăsească viața liniștită dintr-un orășel din Africa de Est pentru a-și însoți în expediție unchiul, Aziz, un negustor bogat căruia i-a fost încredințat drept zălog pentru datoriile tatălui său. Parcursul maturizării lui Yusuf într-o Africă măcinată de colonialism și violență e un prilej pentru autor să realizeze o frescă complexă a unei lumi în care se amestecă mituri, vise și tradițiile biblică și coranică.


Dansatoarele, Margaret Atwood, editura Corint

De la autoarea care s-a transformat, fără voie, într-o voce profetică a vremurilor noastre, mai ales când vine vorba despre felul în care a imaginat involuția drepturilor femeilor în (pe atunci) distopia Povestea slujitoarei, vine acum acest volum de proze scurte despre oameni obișnuiți – fermieri, observatori de păsări, adolescenți îndrăgostiți, vecini în vârstă, femei însărcinate – puși în situații bizare. Atwood le relatează întâmplările cu umor, tușe de fantastic, cu inteligență și o cuprinzătoare înțelegere, construind o serie de povești care te vor emoționa.


O stea îndepărtată, Roberto Bolaño, editura Pandora M, colecția Anansi. World Fiction

Editura Pandora M inaugurează o serie de autor dedicată lui Roberto Bolaño, îndelung așteptată de pasionații de carte de la noi, fascinați, ca întreaga lume, de scrierile autorului. Volumul de față spune povestea lui Alberto Ruiz-Tagle, un aviator care își lansează, pe fundalul loviturii de stat din 1973 din Chile, propria variantă de a face și arăta poezie, scriind poeme pe cer cu fumul din siajul avionului, devenind celebru sub numele Carlos Wieder. Cartea dezvoltă ultimul capitol al celebrei enciclopedii imaginare, Literatura nazistă în America.


Valul negru, Kim Ghattas, editura Humanitas

O istorie a ultimelor patru decenii este relatată în acest volum cu subtitlul Arabia Saudită, Iran și rivalitatea de patruzeci de ani care a destrămat cultura, religia și memoria colectivă în Orientul Mijlociu, care ne arată o lume greu de înțeles. Autoarea apelează la investigație jurnalistică, observație, dar și la personaje bine construite pentru a înțelege și a reda mecanismele care ne-au adus aici.

Păr auriu ca porumbul, ochi cenușii, Sjón, editura Polirom


Tradus din islandeză de Ovio Olaru, romanul lui Sjón spune povestea lui Gunnar Kampen, din Reykjavík, care trăiește sub semnul svasticii şi al cultului rasei germanice, arătând cum se strecoară răul în viețile noastre normale, banale. Inspirată de istoria unui grup de neonaziști, cartea e totodată o explorare, dar și un avertisment venit la timp într-o lume în care fascismul își arată iar colții.

Christian Dior. Povestea unei vieți, Marie-France Pochna, editura Rao

Povestea vieții unuia designerii de legendă este spusă de o expertă în lumea luxului (și mai ales o persoană care cunoaște în detaliu istoria casei Dior), arătând care a fost traiectoria profesională și personală a couturierului, de la copilăria în Belle Epoque, la adolescența petrecută în anii 1920, și până la succesul fulminant de după război.


Dragostea când te doare, editura Litera

Povestiri inedite, foarte diverse, semnate de o mulțime de autori români, vorbesc despre felurite aspecte ale unui subiect care a interesat mereu literatura: iubirea, văzută într-o multitudine de manifestări ale sale, de la cele mai inocente la cele mai dramatice sau chiar violente. O lectură care te poate introduce în lumile scriitorilor contemporani pe care trebuie să-i știi.

Această dragoste care ne leagă, Doina Jela, editura Corint

Povestea Ecaterinei Bălăcioiu-Lovinescu și a sacrificiului său pentru fiica ei, Monica Lovinescu, face obiectul acestei cărți-document care reconstituie o dramă de familie grăitoare pentru persecuțiile acelor vremuri. Ecaterina a fost închisă la 71 de ani și i s-a negat tratamentul, pentru refuzul de a-și convinge fiica să se întoarcă în România, murind în detenție.


Citește și:
Seriale populare care inițial au fost respinse, dar ulterior s-au bucurat de un succes imens

Foto: PR, Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle