Cărțile pe care chiar merită să le citești în luna aprilie 2024

Romane fascinante, ancorate însă ferm în realitate, dar și volume de nonficțiune ce redau vieți și timpuri trecute – acestea sunt lecturile pe care ți le recomandăm cu căldură în această lună.

Numele mi-l știe vântul, Isabel Allende, editura Humanitas Fiction

O nouă traducere din Allende nu poate fi decât motiv de sărbătoare, mai cu seamă că e vorba despre povestea a două personaje impresionante. Primul este Samuel Adler, un băiețel al cărui tată dispare în timpul Kristallnacht și care e evacuat din Austria ocupată în Anglia, purtând cu el un talisman prețios. Al doilea este Anita Díaz, o fetiță care pleacă, decenii mai târziu, din El Salvador către SUA, alături de mama ei, dar care sosește în țară chiar când începe aplicarea politicii de separare a familiilor la graniță și ajunge singură într-o tabără. O carte emoționantă despre război, migrație și căutarea unui cămin.

Inside Story, Martin Amis, editura Pandora M

Colecția Anansi. World Fiction de la Pandora M se îmbogățește cu o nouă traducere din Martin Amis, romanul său autobiografic, din care ai să afli povestea unei vieți extraordinare. Construcția poveștii pleacă de la un punct de cotitură – moartea bunului său prieten Christopher Hitchens, dar și cea a mentorului său, Saul Bellow. Rememorarea relațiilor cu ei îi prilejuiește reflecții asupra evenimentelor istorice precum 9/11, al doilea război din Irak, Brexit-ul, criza migranților, dar și amintiri despre personaje celebre sau nu care i-au marcat viața. În cele din urmă, cartea explorează întrebări fundamentale despre cum să fim oameni.

Castelul din orașul meu, Ioana Bâldea Constantinescu, editura Litera

Pentru că ești obișnuită cu dialogurile constante ale Ioanei cu alți scriitori chiar în paginile acestei reviste (și nu numai), trebuie să-ți atrag atenția asupra noului ei roman, o carte ce are în centru o casă galbenă din cartierul evreiesc al Bucureștiului, pe lângă care se plimbă zilnic un domn în vârstă și câinele său, priviți mereu de peste drum de micul Sebastian și părinții lui. Casa aceasta – castelul – adună și leagă povești curioase, iar cartea le cuprinde pe toate, de la basme la istoria ultimelor secole, și la oamenii mișcați de vâltoarea evenimentelor.

Concert la sfârșit de iarnă, Ismail Kadare, editura Humanitas Fiction

Un roman fascinant, scris între 1978 și 1981, dar publicat abia în 1988, cartea pornește de la călătoria scriitorului albanez la Beijing în 1967, când China e singurul aliat al micii țări. Viețile a două surori din Tirana, pe fundalul răcirii relațiilor dintre cele două țări, evocă istoria mare și impactul ei asupra oamenilor, cu intrigi la nivel înalt, politică și destine care se împletesc și se despart.

Ultimul vis, Pedro Almodóvar, editura Litera

Douăsprezece povestiri, fiecare acoperind câte o perioadă, de la finele anilor ’60 până azi, formează această autobiografie fragmentată a faimosului și sensibilului regizor spaniol, explicându-ne sau doar dându-ne indicii despre obsesiile sale ce se regăsesc și pe peliculă. Anii de școală, umorul său, relația sa cu arta, dar și cu celebritatea, toate se citesc în acest colaj intim.

O chestiune de moarte și de viață, Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom, editura Vellant

Eminentul psihiatru Irvin Yalom a fascinat lumea cu felul înțelept în care își împărtășește cunoașterea, iar acest volum e încă o mărturie a aceleiași generozități. Vorbind despre experiența pierderii soției sale, parteneră de viață și provocări intelectuale, cartea e un portret al doliului, cu tot ceea ce vine el și cu tot ce-i supraviețuiește.

Aniversarea, Stephanie Bishop, editura Trei

O romancieră și un regizor celebrat și mai vârstnic își sărbătoresc cei 14 ani de mariaj într-o croazieră care dovedește că, pe măsură ce succesul începe să o atingă pe ea și să-l ocolească pe el, și căsnicia lor începe să se clatine. O carte despre contactul scriitorului cu realitatea, despre artă și viață, despre relații, natura umană, gen și putere, și totodată o poveste plină de suspans.

O femeie puternică, Fern Brady, editura Nemira

Un bestseller amuzant despre o temă foarte serioasă: comediana Fern Brady a bănuit încă din adolescență că suferă de autism, însă a fost diagnosticată oficial abia când a ajuns la 34 de ani. Parcursul acesta și modul în care condiția i-a îngreunat viața, începând cu dificultățile de învățare și sfârșind cu inadecvarea socială și dificultatea de a găsi un job, sunt abordate cu sinceritate și umor.

Citește și:
10 filme în care actorii s-au jucat pe ei înșiși

Foto: PR, Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle