Cărțile pe care chiar merită să le citești în luna aprilie 2023

Noutățile literare ale primăverii îți oferă atât de multe opțiuni interesante încât nu ne rămâne decât să-ți dorim să ai timpul să le parcurgi.

Trupul nostru muritor. O istorie universală a morții, Andrew Doig, editura Polirom

De la un reputat profesor al Universității din Manchester, acest volum pune (și răspunde la) întrebări fundamentale despre schimbarea cauzelor morților noastre, de la infecțiile, bolile, violența și foametea secolelor trecute la afecțiunile care ne macină și ne curmă azi viețile considerabil mai lungi. În traducerea Ruxandrei Câmpeanu, cartea oferă o istorie a cauzelor morții, trecând prin factori sociali, demografici și medicali, rezultând o istorie fascinantă a evoluției medicinei, dar și organizării sociale.

Oameni de porumb, Miguel Ángel Asturias, editura Curtea Veche

Unul dintre marile romane latino-americane, publicat inițial în 1949, cartea preia din străvechile mituri mayașe care l-au preocupat dintotdeauna pe autor o istorie a creării omului (din, evident, porumb) și îi suprapune o meditație asupra inegalităților sociale, dar și o denunțare a efectelor cataclismice ale capitalismului asupra populațiilor rurale. Povestea, alunecând pe nesimțite între realitate și visare, este totodată un protest și o încercare de a explica poetic lumea.

Prinde iepurele, Lana Bastasic, editura Black Button Books

O poveste despre prietenia dintre două femei, cu intimitatea, suferința, nesiguranțele și neînțelegerile ei, remodelată de războiul care a modificat dramatic spațiul ex-iugoslav, Prinde iepurele este o carte deosebit de sinceră și tandră. Romanul, în traducerea Octaviei Nedelcu, răsună de ecourile lăsate de război, peste ani, în Bosnia și vorbește despre limitările memoriei în găsirea răspunsurilor la întrebări esențiale despre trecut.

A mea e răzbunarea, Marie NDiaye, editura Trei

Un roman fascinant, cu o scriitură complexă, de la câștigătoarea premiilor Femina și Goncourt, A mea e răzbunarea este povestea lui Susane, o avocată de 42 de ani care ajunge să reprezinte în instanță o femeie acuzată că și-a ucis cei trei copii, la rugămintea soțului acesteia… care este în chip misterios legat de viața ei.

Pandora, Susan Stokes-Chapman, editura Nemira

Descoperirea unor antichități grecești pune în mișcare o mulțime de intrigi, conspirații, revelații și povești de dragoste în acest roman istoric care ne poartă în Londra secolului al XVIII-lea. Dora Blake află adevăruri bizare despre istoria familiei sale, lucruri care o fac să privească cu alți ochi viitorul.

Adresa, Fiona Davis, editura Humanitas Fiction

În 1985, o locatară a iconicului imobil Dakota din New York află un secret surprinzător: povestea Sarei Smythe, care a traversat Atlanticul în 1884 la invitația arhitectului Theodore Camden pentru a deveni administratoarea clădirii. Povestea Sarei oglindește frământările lui Bailey, dar și un secol de istorie complicată.

Epoca viciului, Deepti Kapoor, editura Litera

Un roman palpitant, a cărui acțiune se petrece într-o eră în care banii, plăcerea și puterea înseamnă totul, pe fundalul orașului New Delhi, unde mașina unui bogătaș seceră cinci pietoni, însă în urmă rămâne doar un servitor șocat, Epoca viciului este o poveste despre idealism, capitalism și deziluzii.

Cea mai tainică amintire a oamenilor, Mohamed Mbougar Sarr, editura Pandora M

Romanul tânărului scriitor senegalez deja onorat cu Prix Goncourt urmărește parcursul unui alt scriitor ce descoperă la Paris o carte mitică, al cărei autor fusese supranumit în epocă un Rimbaud negru. Căutarea urmelor autorului ne aduce în față întrebări și reflecții despre viață, literatură, colonialism, exil…

Citește și:
Filme SF care au dezamăgit publicul și cu care nu ar trebui să îți pierzi timpul

Foto: PR, Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle