Care-i treaba cu vedetele certate cu Photoshop-ul?

Cand Lorde, Kate Winslet, Lady Gaga, Brad Pitt, ba chiar modele ca Gisele sau Coco Rocha se revolta impotriva folosirii excesive a Photoshop-ului, e clar ca e ceva necurat la mijloc.

Care-i treaba cu vedetele certate cu Photoshop-ul?

Cand Lorde, cantareata neo-zeelandeza de doar 17 ani, a postat pe Twitter o fotografie neretusata si nu foarte flatanta facuta in timpul unui concert, alaturi de una care o arata lipsita de orice defect, Internetul a explodat si i-a laudat reactia. Iar gestul ei atat de firesc de a-si expune chipul fara artificii ne-a dus cu gandul la o multime de alte cazuri in care vedetele au luat atitudine in fata retusarilor excesive ale fotografiilor lor.

Lista lor e lunga – sa ne amintim doar de Kate Winslet, care s-a revoltat cand a vazut coperta GQ pe care aparea mult mai slaba decat in realitate, spunand: Nu arat astfel si, inca mai important, nici nu imi doresc sa arat asa.'

Sau de Lady Gaga, care a vorbit despre coperta revistei Glamour pe care aparuse: Am simtit ca pielea mea arata prea perfect. Nu arat astfel cand ma trezesc dimineata.', facand un apel la rezistenta catre toti tinerii care simt puternic presiunea de a arata perfect si care, drept urmare, nu se simt confortabil in pielea lor.

Keira Knightley s-a plans dintotdeauna ca sanii ei au fost in repetate randuri augmentati in Photoshop, dar a luat mai cu seama atitudine cand a fost vorba de posterul filmului King Arthur'.

Despre Beyonce se spune ca ar fi fost foarte suparata cand a vazut campania H&M care o reprezenta nerealist, desi ea insistase pentru un look natural in timpul sedintei foto. Iar supermodelul Gisele Bundchen, care lucreaza de multi ani in industria modei si este obisnuita, deci, cu retusurile, a vorbit in termeni mai mult decat pozitivi despre un editorial foto care o infatisa intr-o varianta naturala.

Asta in timp ce Coco Rocha, cunoscuta pentru convingerile religioase care au facut-o sa nu pozeze vreodata nud, s-a revoltat impotriva editiei braziliene a revistei ELLE, pe a carei coperta aparuse intr-o rochie transparenta de sub care fusese stearsa orice urma de lenjerie. A fost un gest care nu a respectat indicatiile mele precise verbale si scrise.' Si nu doar femeile sunt puse in situatia de a nu se recunoaste in fotografiile in care apar. Pana si Brad Pitt a fost nevoit sa ceara personal ca fotografiile aparute in revista W sa nu fie retusate.

Toate aceste lucruri se intampla in ultimii ani, de cand, coincidenta sau nu, aproape fiecare dintre noi a invatat cateva notiuni elementare de Photoshop (sau alt program de editare a imaginilor), asa ca nici macar fotografiile noastre de profil de pe site-urile de socializare nu mai reflecta in totalitate realitatea. Problema este, insa, ca noi o facem pentru ca suntem supusi, neincetat, unui sir nesfarsit de imagini alterate.

Cinstiti sa fim, orice revista din lumea asta prelucreaza, macar la un nivel minim, toate fotografiile pe care le publica. Iar acest lucru nu doar scoate cabluri inestetice din peisaje serene sau vindeca mici cosuri si imperfectiuni, ci alungeste, slabeste, si in cele din urma creeaza idealuri de frumusete intangibile oricarui muritor. Iar aici intervine problema.

Scuza noastra, a celor care facem reviste, este ca orice cititor poate face diferenta intre idealul artificial pe care il promovam si realitatea la care se poate raporta in fiecare zi. Dar nici ca am putea sa sustinem o idee mai falsa. Adevarul este ca, chiar atunci cand ne uitam cu buna stiinta la imagini alterate, nu suntem mai putin influentati de ele. Da, chiar cand stim ca frumusetea aceea pe care o vedem pe o pagina lucioasa este obtinuta prin clicuri repetate, tot o vrem si pentru noi. Iar acest lucru, au demonstrat studiile, conduce la asteptari nerealiste de la propriul corp, tulburari alimentare si tot soiul de probleme emotionale, conform The American Medical Association.

Din acest motiv sunt importante reactiile vedetelor care refuza distorsionarile nerealiste in Photoshop. Si tot de-asta sunt aplaudate copertele (precum cele realizate de Peter Lindbergh pentru ELLE Franta, care le infatisau pe Monica Bellucci, Eva Herzigova si Sophie Marceau) care portretizeaza femei fara machiaj si fara Photoshop.

Dar, in vreme ce in Europa discutiile pe aceasta tema sunt deschise de ceva timp, in Franta intamplandu-se chiar ca autoritatile preocupate de sanatate sa ceara semnalarea alterarilor in paginile publicatiilor, in Statele Unite lucrurile treneaza. Chiar in conditiile in care American Society of Magazine Editors a primit sesizari privind alterarile care dezvolta un standard de frumusete nerealist.

Iar cum cererile pentru imagini mai realiste vin si din partea publicului, dar si din partea vedetelor care s-au saturat sa se vada in ipostaze aproape de perfectiune, e bine ca s-a deschis o astfel de discutie. Si ca o actrita premiata cu Oscar ca Jennifer Lawrence poate sa spuna pe covorul rosu ca mananca pizza si cartofi prajiti, in vreme ce, acum cativa ani, toata lumea buna gasea de cuviinta sa spuna ca se infometeaza. E o atitudine mai sanatoasa, macar!

Text: Ioana Ulmeanu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle