Aproape zilnic discutam la birou ultima aparitie a vreunei vedete, mai precis a unei femei, pe vreo retea de socializare sau la vreo decernare de premii, intr-o postura delicata. Si cand zic delicata ma refer la nuditate (partiala, desigur, pentru ca vedetele inca nu umbla goale pe strada). Asa ca am hotarat ca a venit vremea sa dezbatem si cu voi aceasta problema.
Va rugam, deci, sa va ganditi la ce ati simtit cand ati vazut-o pe Rihanna in rochia atat de transparenta cu care s-a prezentat la gala CFDA. Ganditi-va apoi la Miley Cyrus, si ea din ce in ce mai dezgolita cu fiecare aparitie. Si apoi la Scout Willis, care, cu o saptamana in urma, umbla topless pe strazile din New York in semn de protest. Si la Cara Delevingne, care a pozat in Bali cu semne de circulatie drept „acoperire’. Si apoi ganditi-va la toate filmele pe care le vedeti si despre care sunteti avertizate ca ar contine nuditate.
Si apoi, la toate actritele despre care stiti ca nu vor sa filmeze goale sau isi fac un motiv de mandrie din asta. Si, in cele din urma, ganditi-va si la Lena Dunham si la scandalul pe care il tot provoaca de vreo doi ani, indraznind sa apara goala in serialul pe care il scrie si il regizeaza, „Girls’. Ei, si dupa ce ati terminat de analizat, aduceti-va aminte, de exemplu, de Cristiano Ronaldo dupa aproape fiecare gol al lui sau de David Beckham in fiecare dintre posterele de promovare ale propriului brand de lenjerie intima. Toti sunt la fel de dezbracati, dar nu toti sunt considerati indecenti.
Nuditatea feminina si cea masculina sunt privite drept lucruri diferite si chiar daca Decizia de reglementare privind continutul audiovizual, spre exemplu, pune nuditatea de orice fel in aceeasi categorie, cred ca nu se intampla prea des ca un barbat dezbracat de camasa sa fie cenzurat la televizor. In vreme ce o femeie cu sanii goi va fi incadrata drept neadecvata iar imaginile ei vor fi difuzate insotite de o avertizare si la o ora la care minorii, in mod normal, nu se mai uita la televizor.
Nuditatea feminina (partiala, sa ne intelegem) este vazuta mai mereu drept sexualitate. Desi sanii unei femei nu sunt destinati sexului si au o alta utilizare naturala, mult mai functionala, sute de ani de pudibonderie ne-au invatat ca sanii sunt obiecte sexuale si sunt, deci, indecenti. De aceea ni se pare foarte firesc ca barbatii sa apara topless in fotografii pe Instagram sau Facebook, sa zicem, in vreme ce politica acelorasi retele sau a televiziunilor interzice sau avertizeaza despre aparitia unui san gol, chiar daca acesta se afla in mijlocul indeplinirii misiunii lui naturale de alaptare. Facebook tocmai si-a schimbat politica in acest sens, dar va mai dura ceva pana cand celelalte retele sa faca acelasi lucru.
Page: 1 2