Care-i treaba cu interzicerea modelelor prea slabe?

De cand Franta a demarat un proces legislativ care urmareste interzicerea modelelor nesanatos de slabe pe podiumuri si in reviste, toata lumea a sarit in aer. De ce?

Noua lege franceza, care tocmai a trecut prin inca un for, a socat intreaga lume a modei. De ce? Pentru ca propune ca modelele excesiv de slabe sa nu mai defileze pe podiumuri. Mai mult, legea spune ca orice agentie care va angaja modele cu un indice de masa corporala sub cel care va fi ulterior stabilit drept adecvat, va fi sanctionata, riscand o pedeapsa care poate fi sub forma de amenda – 75 de mii de euro – sau detentie pana la un maximum de sase luni.


De asemenea, revistele vor fi nevoite sa indice atunci cand fotografiile unui model au fost alterate digital, in caz contrar riscand amenzi dureroase. Iar site-urile care prezinta diete extreme sau glorifica, in vreun fel, slabirea excesiva, sau, sa ii spunem pe nume, anorexia, sunt, si ele, interzise.

Cum de s-a ajuns la o astfel de masura? Ei bine, pentru ca industria de moda a promovat, mult prea multa vreme, standarde de frumusete care nu sunt sanatoase. Utilizarea modelelor excesiv de slabe a ajuns ingrijoratoare si suntem, in acest moment, intr-un punct in care modelele cu dimensiuni de peste 10 – o masura absolut normala, de altfel – sunt considerate plus size. Mai mult, pentru ca Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca un indice de masa corporala mai mic de 18,5 semnifica malnutritie, probabil ca orice model care lucreaza pe catwalk astazi este cel putin subponderal.


Toate lucrurile acestea par foarte clare, numai ca agentiile de modele, modelele insele si numeroase voci din industrie cred ca masura este discriminatorie. Au, si ei, motivele lor. Pe de o parte, legea ar implica faptul ca orice model care nu atinge un indice de masa corporala inainte stabilit este anorexic, iar indicele respectiv nu arata asta. Unii oameni sunt pur si simplu mai slabi decat altii. Anorexia este o afectiune ceva mai complexa, care are o natura in primul rand psihologica si nu este vizibila cu ochiul liber sau identificabila atunci cand vezi ca o persoana este pur si simplu slaba. Da, exista oameni slabi care nu sunt nesanatosi sau anorexici. Dar, cum se intampla in astfel de cazuri, legislatia nu se adreseaza exceptiilor. Ci, mai degraba, celor mai multi care pot fi afectati de un standard nefiresc.

Pe de alta parte, interdictia aplicata doar agentiilor frantuzesti le-ar putea pune pe acestea in dificultate fata de cele straine, care nu se supun acelorasi reguli si care ar dobandi un avantaj. Sindicatul Synam, care se ocupa de dreptul la munca al modelelor, a declarat ca o masura europeana ar fi mai eficienta si ar promova o concurenta loiala. Pana atunci, ei se pot multumi cu cele cateva tari care fac pasi marunti pentru a ajunge la un consens legat de sanatate atunci cand vorbim despre meseria de model.


Totusi, reglementari similare functioneaza deja in mai multe tari precum Spania, Italia si Israel. Certificatele care sa ateste sanatatea modelelor, interdictiile pentru modelele sub o anumita varsta, indicele de masa corporala folosit drept standard pentru industrie, toate functioneaza impreuna catre o industrie mai sanatoasa care, acum, tipa despre discriminare cand, ani de zile, a folosit aceeasi arma pentru a nu angaja modele.

Si, daca ne gandim ca in Franta traiesc cateva zeci de mii de persoane cu anorexie, poate ca industria de moda ar trebui sa isi asume rolul pe care l-a jucat in promovarea unui ideal de frumusete care e musai slab, foarte slab, din ce in ce mai slab, prin promovarea unor metode cel putin dubioase de a ajunge catre acest ideal.

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle