Care-i treaba cu GAYPRIDE si de ce vom merge si anul acesta la mars

An de an, cineva se gaseste sa ma intrebe de ce merg la Marsul Diversitatii, asa cum se numea pana acum parada LGBTQ din Bucuresti. De obicei spun ca din bun simt. Raspunsul mai lung e mai jos.

Nu imi e foarte clar de unde sa incep, dar, probabil, cel mai nimerit ar fi sa va povestesc cum s-a nascut marsul si cum a ajuns el sa se raspandeasca in lume. Povestea noastra s-a intamplat pe 28 iunie 1969 in New York. Poate ca v-a trecut pe la ureche numele Stonewall, iar daca nu, nu ar strica deloc sa vedeti documentarul Stonewall Uprising’. Ei bine, Stonewall Inn era un bar amarat din Village, detinut de mafie, unde obisnuiau sa se intalneasca persoanele gay, dar si tot soiul de alti oameni exclusi, la vremea aceea, din societate.


Erau timpuri grele pentru gay, mai cu seama ca, dupa al doilea razboi mondial, dorinta populatiei de a se reintoarce la armonia de dinainte dezlantuise o paranoia generala. Asa se face ca persoanele gay nu isi gaseau de lucru, erau concediate, urmarite de FBI si hartuite de politie. Asta atunci cand nu erau internate in sanatorii, dat fiind ca homosexualitatea era la acea vreme considerata o tulburare mintala.

In contextul acesta, o multime de outsideri isi gasisera adapostul in Greenwich Village. Iar multi, probabil, frecventau localul de pe Christopher Street, de care politia mituita se tinea uneori departe. Doar ca inainte de revolta de la Stonewall, raidurile politiei se inmultisera si toti cei gasiti cu actele in neregula sau in travesti erau arestati. Asa a inceput raidul si in noaptea de 28 iunie, numai ca atunci s-a intamplat ceva straniu. Dupa ce politia a ocupat localul, a eliberat pe rand pe cei considerati inofensivi. Iar in acea noapte acestia, in loc sa se raspandeasca, au ramas in fata barului, atragand curiosi din localurile invecinate si trecatori. Multimea s-a adunat, iar atunci cand politistii au inceput sa conduca violent catre masini pe cei arestati, a reactionat.


A fost primul moment in care cei abuzati ani de zile de politie au lovit inapoi, intr-o inclestare care a durat pana spre orele diminetii. La final, 13 oameni au fost arestati si patru politisti au fost raniti. Un an mai tarziu, primul mars Gay Pride din istorie aniversa revolta de la Stonewall, parcurgand 51 de strazi, iar Los Angeles si Chicago gazduiau, si ele, primele lor marsuri. Dupa inca un an, marsul se raspandea si in Europa occidentala.

In Romania postcomunista, caci inainte de 1989 nici vorba nu putea fi de astfel de manifestari, drepturile persoanelor LGBTQ au fost ignorate vreme indelungata. Celebrul articol 200 din Codul penal, cel care incrimina homosexualitatea, introdus in 1968, a ramas neatins pana in 2001 (desi modificat vag in 1996). In cele din urma, in 2001 articolul a fost abrogat, mai ales datorita presiunilor Uniunii Europene. Desigur, multe voci s-au opus. Cum era de asteptat, Partidul Romania Mare, PNT-CD, dar si organizatia extremista Noua Dreapta au protestat vehement. La fel si Biserica Ortodoxa Romana.  Iar in 2004, acum 10 ani, avea loc primul festival al diversitatii, Gayfest. Apoi, primul mars.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle