Care-i treaba cu femeile din reclamele de la televizor?

Speli, gatesti, calci rufe, te ocupi de copii si apari mai mereu aproape goala in fata partenerului – acestea sunt interesele tale, nu? Daca nu ai observat inca, asta spun reclamele despre tine.

Care-i treaba cu femeile din reclamele de la televizor?

Pe masura ce Campionatul Mondial de fotbal se apropie de final, m-am surprins uitandu-ma din ce in ce mai des (si cu placere) la televizor. Pentru ca, nu-i asa, nu e nimic mai bun decat o intrecere sportiva in toata regula care sa te faca sa uiti de conflictele si grijile de la birou si sa te relaxeze intr-o seara de vara in care nu ai altceva mai bun de facut decat sa stai pe canapea.

Numai ca, de la un punct incolo, mi-am dat seama ca vizionarea respectivului campionat nu imi mai producea atata placere. De ce? Ei bine, pentru ca, dincolo de continutul transmisiunilor live, odata cu meciurile am inceput sa inghit si calupuri nesfarsite de reclame destinate, se pare, barbatilor care urmaresc meciurile.

De unde stiu ca reclamele respective sunt pentru barbati, ma veti intreba? Pai, pentru ca una dintre ele spunea: convinge-o sa se uite cu tine la meci.' De unde am dedus ca eu insami trebuie ca am fost convinsa sa urmaresc chiar meciul la care ma uitam. Drept sa va spun, dat fiind rezultatul lui final (vorbesc aici despre semifinala Brazilia – Germania), mi-as fi dorit ca mai degraba sa nu ma fi uitat, dar nici nu imi amintesc sa fi insistat vreunul dintre prietenii mei barbati sa ma uit vreodata la ceva. Acela a fost primul moment in care am inceput sa ma gandesc serios la felul in care sunt portretizate femeile in reclamele de la TV.

Asta cu toate ca ma bucurasem, cu putine minute inainte, ca un celebru brand de bauturi racoritoare afirmase cu toata convingerea, intr-un spot simpatic, ca fotbalul este pentru toata lumea. Dar, in timp ce ma bucuram si incepeam sa calculez anii care ar trebui sa treaca pana ce Campionatul Mondial de Fotbal sa aiba atat meciuri masculine, cat si feminine, entuziasmul meu legat de sportivitate si fair play a inceput sa scada. Asta cu toate ca reclamei despre care va vorbeam i-a urmat si un clip FIFA care promova egalitatea si diversitatea in sport.

De ce? Pai, pentru ca reclamele, mai ales cele produse in Romania, sunt atat de misogine incat imi este greu, ca femeie, sa nu ma simt jignita uitandu-ma la ele.

Intr-o ordine aleatoare, am vazut intr-un spot ce promova un abonament de telefonie si internet cum a doamna care traia intr-un aparent lux pregatea un tort cu glazura din aur pentru copiii ei – cainii, in acest caz – , in timp ce isi astepta sotul sa vina de la camp – cu un elicopter, de la munca normala de zi cu zi. Am inchis un ochi in fata unei reclame la inghetata in care, dintre cei doi artisti romani angajati sa o promoveze, barbatul purta un costum clasic iar femeia – un short abia vizibil. Si am incercat sa ignor toate spoturile la materiale de constructii si alte asemenea produse din care rezulta ca barbatii sunt cei care muncesc in timp ce femeile imbracate in culori diafane alearga cu parul in vant tinandu-si copilele, imbracate in roz, de mana.

Chiar m-am amuzat atunci cand mi-am dat seama ca, dintre doua produse concepute de acelasi brand de cosmetice, cel destinat femeilor contine o patrime crema hidratanta' in vreme ce produsul pentru barbati are o patrime agenti de hidratare'. Toate acestea mi s-au parut, oricum, neglijabile sau prea putin nocive.

Insa doua reclame mi-au atras cu adevarat atentia si m-au facut sa ma revolt si, pana la urma, sa scriu acest text. Una dintre ele promova un simplu iaurt. Dar ce spun eu? Iaurtul nu era nicidecum simplu, ci mai degraba o declaratie de independenta. A venit momentul sa iti cuceresti spatiul din frigider si sa renunti la dieta care nici macar nu-i a ta', tuna vocea din off in vreme ce un barbat nedumerit scotocea prin frigider aparent in cautarea unui iaurt demn de propria masculinitate. Fireste, eroul reclamei l-a gasit, iar vocea a rasunat din nou: iaurtul pe care il asteptau barbatii!'.

Si, in vreme ce imi dau seama ca strategiile de vanzare sunt diferite in functie de publicul feminin sau masculin, nu am reusit sa inteleg de ce cautarea unui iaurt trebuie sa vina la pachet cu un conflict atat de sangeros cum trebuie sa fie cel pentru cucerirea spatiului din frigider'.

Asta pentru ca nu am auzit nici o femeie, niciodata, spunandu-i partenerului ei sa isi ia produsele preferate din frigider, pentru ca ea sa aiba mai mult spatiu pentru mancarea de dieta. Dieta pe care, dupa cum am aflat, o impune si partenerului ei.

Cea de-a doua reclama care m-a facut sa amutesc de-a binelea mi s-a parut inca si mai jignitoare. Un lant de hypermarketuri a gasit de cuviinta sa aprobe un clip care se desfasoara dupa urmatorul scenariu: in vreme ce trei prieteni stau pe o canapea si se uita la un meci, aflam din textul suprapus pe ecran ca ei consuma bere masculina, vanduta, fireste, la un pret foarte mic. Numai ca, in timp ce ei se ocupa cu asta, apare si prietena unuia dintre ei (am presupus eu) – o domnisoara cu forme armonioase, imbracata intr-un costum de baie, care defileaza nonsalant prin fata celor trei, intrerupand pentru o clipa vizionarea meciului. Costum de baie feminin' – anunta textul.

Este ceva in privirile celor trei fata de aparitia surprinzatoare a femeii care, pe mine, nu ma va convinge niciodata sa imi cumpar acel costum de baie. Sau macar sa vizitez vreunul dintre magazinele lantului. Pentru ca mi se pare incredibil ca femeia sa fie portretizata doar drept decorativa, sa fie singura semi-nuda in timp ce barbatii sunt imbracati complet, sa fie cea care isi doreste sa fie vazuta astfel si care nu vrea sa participe in vreun fel la activitatea celor trei barbati.

Dar acestea sunt doar cateva exemple. In general, in reclamele de la TV, fie ca acestea le sunt destinate sau ca sunt concepute pentru barbati, femeile nu fac altceva decat sa spele podele sau rufe, sa calce, sa gateasca sau sa se planga de dureri abdominale. Dar poate ca a venit vremea ca femeile sa faca si altceva. Daca nu cele de la TV, macar noi, cele din viata reala. Poate ca ar trebui ca noi sa facem ceva mai mult – si sa nu mai cumparam produsele promovate astfel ar fi primul pas.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle