Care este rețeta unui cuplu fericit? Repere esențiale, încă din etapa de început a întâlnirilor

Ținta ta este un cuplu fericit? Elemente la care să fii atentă chiar de la începutul relației și de care să te îngrijești pe măsură ce trece timpul.

Un lucru este sigur și asta e necesar să ai în primul rând în vedere: un cuplu fericit se construiește în doi. Sigur că ai partea ta de responsabilitate și poți vedea de la început, de când sunteți în etapa de dating, anumite elemente care pot prevesti gradul de compatibilitate dintre voi. Asta nu înseamnă că și dacă bifați 100% acele puncte succesul relațional e garantat, ci că șansele sunt mai mari. Dar nu poți construi singură o relație, nu poți face în locul partenerului, sau poți până la un moment dat cedezi. Iar în perioada de tatonare decizi dacă are sens să mergi mai departe sau nu cu persoana respectivă. Deja aveți o relație cu vechime? Chiar și atunci sunt necesare corecții sau prevenții pe aceste teme importante.


Fiecare vrea o relație…

… dar nu una care să acopere un gol interior, să mascheze sentimentul de singurătate, să fie cineva în casă pur și simplu. Ci o relație împlinitoare care să aducă echilibru, stabilitate, o stare de bine. Nu o relație în care să existe răzbunări pentru dezamăgiri din alte povești de iubire, care să fie lăsată să curgă oricum ar fi, fără componenta de intenție și efort conștient. Nu o relație în care să se suspine nostalgic după un alt partener și cel actual să fie doar un pansament. Nu o relație în care să fie lăsate uși deschise pentru potențiali alți parteneri, căci, cine știe, poate apare cineva mai interesant sau mai bun. O relație asumată complet.


Viziuni similare

Acestea acoperă multiple paliere. Principii, credințe despre bine și rău, valori similare. Viziuni politice, religioase asemănătoare sau care pot fi acceptate fără efort și fără să creeze conflicte interioare. Perspective similare despre oameni, despre viață, despre raporturile dintre bărbați și femei la nivel ideologic. Asemănările utile merg și mai departe, la nivel de trăsături de personalitate și interese.

O bună comunicare

Problemele pot fi rezolvate dacă există comunicare onestă, deschisă, cu respect, blândețe. Această comunicare contribuie și la acea apropiere, legătură emoțională atât de importantă în cuplu. Dacă fiecare dintre parteneri discută în altă parte lucrurile care îi apasă, primesc din altă direcție sprijin moral și practic, se pot baza pe alții și nu pe partener, practic în cuplu vorbim despre strictă companie și un sentiment pregnant de însingurare.

Nu există un partener dominant

Nu e unul singur care ia toate deciziile, trage toate sforile și deține controlul relației. Nu există luptă pentru putere, competiție, nu există un partener dominant și altul supus din frica de a nu-l supăra pe cel dominant. Colaborarea este foarte puternică, respectul la fel și partenerii își acordă reciproc un grad foarte mare de importanță.


Echitabilitatea

Ea are în spate o bună organizare, egalitatea și înțelegerea. Nu unul trebuie să facă mai mult și celălalt să fie pe un piedestal. Nu există obligații alocate în funcție de sex rol. Împărțirea responsabilităților casnice este confortabilă și echitabilă.

Fidelitatea

Infidelitatea zdruncină masiv echilibrul relației, capitalul de încredere. Iar infidelitatea nu arată că relația automat este de calitate proastă. Poți fi fericit în cuplu și să ai tendința de a fi infidel pentru noutate, căutare de atenție, validare. Să fie niște chestiuni personale, nu de relație. Problemele apar și atunci când infidelitatea nu este nici cunoscută, nici bănuită. Deoarece cel infidel nu mai este autentic în cuplul său, conexiunea emoțională slăbită sau dispare.


Citește și:
Ai făcut o greșeală mare față de partenerul tău? Cum o repari în mod sănătos

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle