Poate ca un avort ti se pare de neluat in seama si nici nu vrei sa te gandesti ca vei ajunge in situatia de a-l face, dar trebuie sa stii ca e dreptul tau sa alegi pentru tine.
Cu ceva zile in urma, citeam pe site-ul unei televiziuni de stiri o veste foarte suparatoare, care s-a pierdut mai apoi in multimea de evenimente mai grave si mai urgente. Stirea spunea ca, la maternitatea Cuza Voda din Iasi, inchisa acum pentru reamenajare, unii dintre medicii din sectie au decis ca nu mai vor sa faca chiuretaje, motivand ca ei trebuie „sa aduca viata, nu sa o ia'. Directorul medical al spitalului, Maria Stamatin, a declarat atunci pentru Mediafax ca unii medici, la o anumita varsta, refuza sa mai faca avorturi la cerere, in functie de optiunile religioase. „Si nici nu ai cum sa ii obligi, fiindca obstetricianul trebuia sa aduca viata, nu sa o ia, ori un avort inseamna a ucide.'
Nu stiu daca va este foarte clara gravitatea celor spuse de doamna Stamatin si tocmai de aceea tin sa subliniez eu lucrul acesta. Sa spui ca a efectua un avort inseamna a ucide presupune sa spui ca un embrion uman are drept la viata recunoscut. Ceea ce nu se intampla. Curtea Europeana a Drepturilor Omului nu a recunoscut inca momentul din care incepe viata, tocmai pentru ca sa evite astfel de situatii. De aceea a ucide este o infractiune extrem de grava si a face un avort nu este – mai ales intr-o tara ca Romania, unde avorturile au fost interzise multi ani, ceea ce a condus, de altfel, la moartea multor femei insarcinate care au recurs la tot felul de metode neortodoxe pentru a scapa de sarcinile nedorite. Dar, cumva, in aceasta tara nu este considerata o infractiune acuzarea de crima a unor oameni care nu se fac vinovati de asa ceva.
A face un avort nu e o crima, in timp ce a recurge la avort este inca un drept al femeilor din aproape toata lumea. Spun inca pentru ca atitudinea medicilor din Iasi nu este singura care ar trebui sa ne ingrijoreze. Cum se intampla de fiecare data cand ne aflam intr-o criza, si de data aceasta a aparut un trend religios care da cu multi ani inapoi orice drept castigat deja de femei.
Sa va explic. In Spania, spre exemplu, o tara dezvoltata care face parte din Uniunea Europeana, avortul este legal, dar are parte de felurite restricii, in functie de stadiul in care se afla embrionul, iar cu aproape un an in urma o noua lege a fost propusa, conform careia avortul ar fi interzis, cu exceptia cazurilor in care sarcina a rezultat in urma unui viol sau in care sanatatea mamei ar fi in pericol. Sigur ca au existat proteste si dezbateri pe aceasta tema, ramane de vazut unde vor conduce ele.
In Statele Unite, in schimb, activistii care incearca sa impiedice definitiv avorturile castiga din ce in ce mai mult teren. Poate va amintiti filibuster-ul sustinut de Wendy Davis in urma cu un an pentru a bloca un proiect de lege care ar fi impiedicat avorturile dupa 20 de saptamani de sarcina. Aceeasi lege impotriva careia a militat Wendy Davis cerea clinicilor in care se efectueaza avorturi sa indeplineasca aceleasi conditii ca si spitalele, iar pentru ca legea respectiva a fost votata, in ciuda protestului ei, astazi in Texas mai exista doar cateva clinici functionale in care femeile pot sa beneficieze de avorturi in siguranta. Desigur ca asta inseamna ca multe dintre ele au ajuns sa ia tot soiul de pilule trecute clandestin peste granita ca sa isi opreasca sarcinile, dar legislatorii nu sunt impresionati de masurile lor disperate.
Mai mult, ca urmare a numeroaselor masuri impotriva avorturilor, activistii pro-life devin din ce in ce mai categorici. Daca pana acum protestele lor impotriva avorturilor se limitau la pancarte in fata institutiilor si site-uri cu informatii partinitoare, acum ei devin vocali si uneori violenti chiar cu femeile care se duc la clinici. Un articol scris de Zoe Margolis in The Guardian relata felul in care unele clinici din Statele Unite au ajuns sa desemneze escorte pentru pacienti, pentru ca femeile venite la chiuretaj sau chiar la consultatii sa nu fie atacate de protestatari.
Ei, si dupa toate aceste semne rau prevestitoare pentru viitorul drepturilor noastre de a alege ce vrem sa facem cu propriile corpuri, poate ca nu ar fi rau sa ne aducem aminte de mamele si bunicile noastre, femei carora avorturile le-au fost interzise, si de povestile lor demne de pelicule horror despre avorturi provocate clandestin si despre consecintele lor.
Foto: Abortion concept from Shutterstock