În teorie știi că are și calități, cei din jur ți le evidențiază, dar tu când îți privești partenerul vezi numai defecte. El se poartă frumos, dar parcă e degeaba. O persoană critică cu sine tinde să fie foarte critică și cu ceilalți. În plus, mai poate fi vorba de un mecanism care se numește dezactivarea atașamentului. Pentru că relația devine prea strânsă, îți este teamă să nu fii rănită, inconștient bați în retragere și cauți defecte tocmai ca să te detașezi emoțional. Desigur în acest context relația este în pericol și te sabotezi singură. Adică riști să pierzi ceva valoros datorită fricii și e necesar să îți reamintești ce a făcut el bun pentru tine sau care îi sunt trăsăturile pozitive.
Ce ați realizat împreună
Pune pe hârtie tot ceea ce ați realizat împreună. Poate fi vorba despre ceva material, precum o casă, o mașină, vacanțe, un proiect etc.
Ce face el pentru tine concret
Cafeaua de dimineață, micul dejun, duce mașina la spălătorie, contribuie la curățenia în casă, cumpărături, plătește facturi etc. Sigur, aici ajustezi în funcție de statutul vostru, dacă sunteți căsătoriți sau nu, dacă locuiți împreună sau nu. Pentru punctul anterior și acesta, atenție și la tipul de așteptări. Să nu ai așteptări ca și cum ar fi soțul tău, dar voi locuiți fiecare la el acasă.
Ce a făcut pentru tine în trecut…
… și are impact pozitiv acum sau acum se văd rezultatele. Poate că te-a impulsionat să mănânci mai sănătos, a mers cu tine să alergați ori la sală și ai dat jos acele kilograme cu care te luptai de multă vreme. Te-a susținut să schimbi job-ul și acum câștigi mult mai bine. Să faci un curs, o specializare care ți-a adus o nouă poziție la serviciu.
Pentru ce îi ești recunoscătoare
Listă pe care să o faci în fiecare zi sau la final de săptămână. Minim 5 lucruri pentru care îi ești recunoscătoare la finalul zilei sau când s-a încheiat săptămâna.
Ce a făcut pentru alții
Gândește-te la actele de bunătate, generozitate, sprijin pe care el le-a făcut și le face în raport cu familia lui, a ta, cu prietenii, colegii sau necunoscuți.
Scrisoarea de mulțumire
Ai identificat anterior situații în care el ți-a fost de folos. Alege una sau mai multe și scrie-i o scrisoare de mulțumire, de mână cu pixul pe foaie, pe care desigur nu i-o trimiți sau nu i-o dai să o citească.
Ce îți place la el
E imposibil să nu existe lucruri care îți plac la el și e important să găsești 10, nu mai puține. Notează-le individual, apoi pe fiecare în parte dezvoltă-le separat cu argumentație cât se poate de clară și de susținută. Simți că e prea mult? Alocă-ți câte o zi/ calitate sau trăsătură și oferă-ți timp fără presiune.
Amintiri frumoase
Conectează-te la cinci experiențe frumoase pe care le-ați avut împreună și pentru care ești recunoscătoare că s-au întâmplat. Argumentează-ți care sunt motivele recunoștinței, cum te-au impactat experiențele.
Citește și:
Relația voastră este încordată și nu vă mai simțiți bine nici acasă? Strategii simple pentru o atmosferă mai relaxată
Foto: PR