Când este util să nu ai așteptări în relația de cuplu

Se spune să nu ai așteptări în cuplu. În ce contexte această credință este cu adevărat eficientă și te ajută să fii mai fericită.

Când este util să nu ai așteptări în relația de cuplu

Să nu ai așteptări în relația de cuplu… este cu adevărat posibil? Cum ai putea să nu ai așteptări să fii tratată cu respect, să primești afecțiune, partenerul să fie atent și la nevoile tale emoționale, nu doar ale lui? Pare o misiune demnă de un călugăr tibetan. Iar în unele aspecte ale relației, cum sunt cele de mai sus, așteptările sunt ceva firesc. În altele pavează calea spre autosabotare și e necesar să înveți să renunți la ele.

Propria ta vulnerabilitate

Așteptările în relația de cuplu în mod ironic nu se referă numai la partener, ci și la tine. Poți avea așteptări să fii mereu puternică, de neclintit ca o stâncă, să nu faci greșeli, să fii partenera perfectă. Ceea ce, desigur, nu este posibil. Vei avea momente când poate fără intenție faci anumite gafe, ești vulnerabilă și ai nevoie sprijinul lui. Asumă-ți toate aspectele și manifestările tale, ceea ce are legătură în final cu un grad mare de autenticitate.

Ca el să fie identic cu tine

Dacă sunteți în cuplu de multă vreme, ori vă potriviți la o listă lungă de lucruri, asta nu înseamnă că nu există diferențe între voi. Așteptarea să fiți mereu pe aceeași lungime de undă va crea dezamăgiri și te va menține într-o fantasmă a compatibilității totale. Diferențele dintre voi pot fi constructive, un motor pentru dezvoltarea personală a fiecăruia.

Să acționeze mereu ca la carte

Îl compari cu foștii tăi și ți se pare impecabil. Te uiți la partenerii prietenelor tale și îți spui cât ești de norocoasă. Chiar dacă în multe zone ale vieții voastre el are un comportament exemplar, pot fi și situații când o dă în bară sau nu e chiar atât de inspirat și te deranjează puțin. Nu poate fi Făt-Frumos din poveste, nici personajul din comedia romantică preferată sau din romanele lui Jane Austen. Antrenează-ți capacitatea de a ierta și de a te concentra alături de el pe găsirea unor soluții pentru contextele mai puțin fericite.

Concentrează-te pe prezent

Fuga minții în viitor și la cum pot fi lucrurile peste o lună, 5, 10, va afecta semnificativ felul în care trăiești prezentul. Nu mai poți să te bucuri de ce se întâmplă acum, de prezența lui, nici nu îi dai atenția cuvenită. Ești blocată în frustrare și crearea de scenarii pentru cum ai vrea să fie, fără să construiești un prezent de calitate ceea ce să ducă ulterior la un viitor agreabil.

Oferă pentru că ți-e drag…

… și așa simți să o faci, fără ca asta să reprezinte o formă de troc. Te sărut și te îmbrățișez ca și tu să faci la fel. Îți ofer un cadou surpriză, fără să fie o ocazie anume, doar pentru că mă aștept să procedezi identic în viitor. Da, relația este un schimb – eu îți dau, tu îmi dai, însă oferă din suflet fără să contabilizezi cât de repede și cum el returnează în aceeași manieră.

Citește și:
Folosește-ți inteligența emoțională pentru a avea o relație de cuplu mai bună

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle