Cambodgia – zona templelor si a zimbetelor

Chiar si o excursie de numai trei zile in Cambodgia poate sa-ti lase amintiri cit pentru o viata. Aflata intr-un tur prin Asia, Roxana Voloseniuc a ajuns in Siem Reap.

In Asia poti sa calatoresti usor si, mai ales, in functie de bugetul de care dispui. Daca ai un spirit mai aventurier, poti sa-ti imparti vacanta in doua si sa pleci de la hotelul de cinci stele si spa-ul frumos mirositor intr-o aventura cu rucsacul in spate, pentru a experimenta si a gusta din viata adevarata a localnicilor. Si o poti face chiar pe motocicleta sau, de ce nu, pe bicicleta!

Am calatorit foarte mult in Asia si niciunde nu am avut senzatia de pericol, de zona in care nu trebuie sa intru. Sigur, daca o cauti cu luminarea atunci si la Monte Carlo poti sa gasesti o zona mai putin prietenoasa…

Daca ma refer la ultima tara din Asia pe care am vizi­tat-o, Cambodgia, atunci singurul pericol care te paste pe aceste meleaguri este sa te intorci acasa cu un copil, cu doi sau chiar cu trei.

Abia ajuns aici, realizezi de ce Angelina Jolie a facut asa o mare pasiune pentru aceasta tara (are si citeva proprietati aici), de ce a adoptat de aici si de ce se intoarce atit de des in Cambodgia.

Copiii sint extrem de frumosi, au o aura inge­reasca, o piele de por­telan si un zimbet in care incape tot universul.

Dar tu ai venit aici sa vizitezi temple, nu? Nu sa adopti un copil…

Asa ca, de la primul impact cu solul cambodgian (dupa numai o ora si jumatate de zbor din Bangkok), ti se spune ca, pe linga Angkor Wat (wat inseamna templu), celebrul templu care atrage nu mai putin de citeva milioane de turisti anual si care sta in picioare de la inceputul secolului XII, ai mai putea vizita inca alte zeci de astfel de temple…

Nu te lua dupa ghizi, odata ce ai vizitat 2-3 temple – adica Angkor Wat si Ta Prohm sau templul din jungla asa cum mai este cunoscut (cel in care s-a filmat Tomb Raider cu Angelina Jolie si unde vei putea admira celebrii copaci ale caror radacini convie­tuiesc fericit in structura de beton a templului) –, declara-te fericit si opreste incursiunile la temple.

Nu vreau ca acest enunt sa stirbeasca vreun pic din frumusetea si importan­ta acestor locuri si momente.

Templele sint in­tr-adevar divine, este o experienta sa pa­ses­ti in interiorul lor si sa le asculti povestea.

Este foarte interesant sa afli ca Angkor Wat, simbolul Cambodgiei, care apare si pe steagul tarii, a fost mai intii un templu hindu care s-a transformat ulterior intr-unul budist.

Sau ca templul Ta Prohm (si imprejurimile) a fost casa pentru nu mai putin de 12.500 de oameni printre care 18 calugari de rang inalt si 615 dansatori!!!

Dar… tu ai venit aici ca sa admiri si alte locuri, oameni, sa simti mirosurile si gusturile acestui pamint.

Trebuie sa recunosc ca cel mai bun prinz l-am mincat intr-o piata in aer liber, unde lo­cal­nicii dispusi pe citeva rinduri de tarabe si mese gatesc cu frenezie cele mai delicioase feluri de mincare traditionale (in fiecare zi, nu e doar o piata de week-end!). Este un spectacol sa vezi cum, pe loc, acolo, se joa­ca cu toate papilele tale gustative oferindu-ti in acelasi timp o feerie de culori.

Am stat la hotelul Amansara, un resort absolut superb. Este fosta resedinta a regelui, un loc ca­re iti da mai mult senzatia de casa decit de hotel. Serviciile sint minunate, te simti ca un adevarat rege in vizita la un alt rege, nu exista lucru pe care sa ti-l doresti si ei sa nu ti-l aduca. Fiecare camera are piscina ei, iar spa-ul este un vis.

Seara iti sint organizate tot felul de evenimente, dar nimic de proportii, nimic comercial. Intr-o sea­ra, de exemplu, ni s-a propus o intilnire cu citiva lo­calnici care ne-au povestit despre viata lor in timpul khmerilor rosii… Brrrr… nu sint sigura ca vrei sa auzi!

Ne-am bucurat insa sa-i vedem zimbind, ne-au facut sa rea­lizam ca nimeni si nimic, oricit de crunta le-a fost viata, nu a putut sa le ia speran­ta si nu le-a omorit… zimbetul.

Intr-o alta seara „am pri­mit' vizita a trei dansatoare care ne-au dansat si ne-au explicat care sint miscarile importante din dansul lor si ce semnificatie au ele.

Am stat aici doar trei zile si din aceasta cauza abia astept un alt prilej pentru a ajunge din nou in Cambodgia.

De aceasta data, imi voi lua rucsacul in spate si voi explora. Dar ma voi asigura ca exista si un spa in pelerinajul meu!

Sfaturi utile

  • Capitala Cambodgiei este Phnomh Penh, dar intreaga aglomerare de temple si frumuseti naturale se desfasoara in jurul orasului Siem Reap.
  • Viza o poti procura de la aeroport contra sumei de 30 de dolari (dolarii sint moneda de schimb in cam toate locurile). Trebuie sa detii insa obligatoriu si doua fotografii tip pasaport.
  • Restaurantele din Angkor sint foarte, foarte ieftine, asa incit poti minca in doi pentru suma de 10 dolari (in care sint incluse si doua pahare de vin).
  • Daca nu explorezi zone impadurite, nepopulate, atunci vaccinurile nu sint obligatorii si nici necesare.
  • Cambodgia este o tara saraca, dar are o multime de hoteluri superbe in zona Siem Reap cafenele frumoase, restaurante bune si magazine de unde poti sa-ti cumperi o multime de obiecte traditionale (la preturi foarte mici).
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro