Călin Georgescu, candidat independent, a obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din România, în timp ce Elena Lasconi (USR) l-a depășit pe Marcel Ciolacu (PSD), după numărarea voturilor din toate secții.
La nivel național, Elena Lasconi a obținut 1.772.503 de voturi (19,18 %), după numărarea a 99,98 % din tuturor voturilor, reușind să se claseze pe locul al doilea, după Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale din 2024, care a obținut 2.120.404 de voturi (22,94 %). Marcel Ciolacu a fost votat de 1.769.761 români, fiind învins de Elena Lasconi în lupta pentru locul al doilea.
Călin Georgescu, de acord cu reintroducerea serviciului militar obligatoriu
În timpul unei dezbateri electorale care a fost organizată la TVR cu candidații la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu a fost întrebat dacă, în cazul în care va ajunge președintele României, va cere reintroducerea serviciului militar obligatoriu.
„Strict la întrebarea dumneavoastră, răspunsul este da, pentru că înnobilează poporul, înnobilează tinerii, înnobilează practic țara. Pentru simplul fapt că, dincolo de orice fel de înțelegere a acțiunii militare, care totdeauna și-a servit țara, este o chestiune de demnitate, este o chestiune de onoare, este o chestiune de istorie națională, este o chestiune care te înnobilează, pentru simplul fapt că ai o forță interioară, cum se vede de altfel și în alte țări, care te face să înțelegi mult mai bine ce înseamnă rolul tău din punct de vedere național, din punct de vedere al interesului național, din punct de vedere al suveranității naționale și în special refacerea cultului onoarei și demnității pe care am pierdut-o de foarte mult timp. Pe de altă parte, toată această perioadă, dincolo de serviciul militar, este exact ca în medicină. Medicina de prevenție trebuie să fie la nivel național. Și aici trebuie să previi lucrurile, mai ales pe tema pe care o avem astăzi în discuție, și anume război, pentru simplul fapt că siguranța se face prin cooperare, nu se face prin conflict.', a declarat Călin Georgescu.
În baza Legii nr. 395/2005 care se referă la suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu, România a renunțat la serviciul militar obligatoriu. Cu toate acestea, există un proiect de lege al Ministerului Apărării care prevede că stagiul militar nu va fi obligatoriu, ci voluntar și că poate fi făcut de bărbaţi și de femei care au între 18 şi 35 de ani.
Călin Georgescu, atac la adresa Elenei Lasconi
În primul său discurs după publicarea rezultatelor finale, Călin Georgescu a lansat și un atac la adresa Elenei Lasconi.
„Doamna Lasconi, voi fi foarte direct cu dumneavoastră – nu aveți de ce să vă bucurați. Poporul nu e fericit de ce partidele au făcut în acești ani. Sunteți parte din acest proiect politic care ne-a adus starea actuală dezastruoasă. De ce vă bucurați că ați intrat în turul doi?
Ar trebui să candidați pentru popor nu doar pentru partid și împotriva mea. De aceea, dragii mei, cu toții avem o misiune măreață, vom face istorie și nu politică. Vine un an extrem de dificil, adevăratul cutremur urmează și va fi economic. Politicienii sunt cei care au mișcat aceste plăci tectonice în defavoarea noastră.
Ați fi putut preda o lecție valoroasă din arta păcii. Ați uitat de ce vă aflați la guvernare, sunteți acolo pentru noi, nu pentru voi. Coborâți pe pământ, pe pământul numit România. Geamurile groase și holurile lungi vă izolează de suferința mare de pe străzi și ulițe, din case și de pe câmpuri. Nu simțiți frigul și foamea pe care le îndură poporul', a spus Călin Georgescu.
Acesta a ținut să nege informațiile apărute în presă și pe rețelele de socializare cu privire la înclinațiile sale politice.
„Nu sunt extremist, așa cum se spune, nu sunt fascist, nu sunt nimic din ceea ce încercați să conturați la adresa mea. Sunt un român care-și iubește țara și e un lucru greu de acceptat pentru că ați fost doar în schema partidelor, nu cu poporul. V-ați lăsat atât de întinați de felul politicii încât nu puteți accepta nimic altceva în afară de senzațional. Presa are o misiune, fiți alături de oameni și de popor așa ca înainte de 1989. Schimbarea e inevitabilă și e nevoie de noi toți, inclusiv de presa liberă', a precizat acesta.
Citește și:
Ce vor femeile din România în an electoral?
Foto: Arhiva ELLE