Ca la psiholog! Tipuri de contracte în cuplu care vă vor îmbunătăți relația și viața sexuală

Există o serie de contracte în cuplu care facilitează comunicarea, conexiunea emoțională, iar impactul pozitiv se vede și la nivel sexual.

Ca la psiholog! Tipuri de contracte în cuplu care vă vor îmbunătăți relația și viața sexuală

Dragostea în cuplu este necondiționată? Nu prea… Singura iubire necondiționată este (sau ar trebui să fie) cea din partea părinților. Așa că relația e ca un fel de contract, în care fiecare oferă și primește. E un schimb. Numai că uneori schimbul este disproporționat sau nu se face în acord cu nevoile reale ale partenerilor. Iar pentru a putea repara relația, a elimina eventualele confuzii, putem aduce în cuplu anumite tipuri de contracte terapeutice, care țintesc starea de bine a acestei entități pe care o numim relație, și care are nevoie să fie îngrijită corespunzător.

Contractul reciprocității

Fiecare dintre voi va concepe o listă de vis, care să conțină ce ați vrea voi să se întâmple în relație, mai precis ca partenerul să facă astfel încât relația să fie una de vis. Deci tu notezi ce ai vrea să facă partenerul pentru tine, el ce ar vrea ca tu să faci pentru el. Această listă e necesar să bifeze anumite criterii obligatorii, adică acele acțiuni să fie repetabile, observabile, numărabile, cotidiene într-o zi obișnuită. După ce ați definitivat fiecare lista proprie treceți la fapte. Adică fiecare alege, pe rând, câte un item din lista fiecăruia și îl duce la îndeplinire. Tu faci ceva din lista mea, eu fac ceva din lista ta. Mare atenție la calculul beneficiilor. Sunteți tu, el și relația. Cine trebuie să primească beneficiile? Relația! Un exemplu simplu: tu gătești pentru noi – eu spăl vasele pentru noi.

Contractul câștigului personal

E un egoist! Se gândește numai la el și la binele lui! Nu mă ajută cu nimic, se ocupă numai de el! Sună familiar? Valabilă și reciproca, atunci când e incriminată partenera. Este firesc să dorim să ne păstrăm relațiile de prietenie, să vrem să ne întâlnim ocazional doar cu prietenii, să avem momente de solitudine sau activități independente. Ca să crească, relația are nevoie de spațiu. În același timp, prea mult spațiu poate fi dăunător, iar găsirea dozei corecte e esențială. La fel de important e să ne ocupăm și de relație, nu doar de propria persoană. Iar pentru asta, târgul este următorul: fac ceva pentru relație, fac ceva și pentru mine.

Contractul princiar

Ai o fantezie în care ești tratată ca o regină, nu miști un deget, iar cei din jur se ocupă de tot? Poate fi pusă în practică fără niciun fel de problemă! Cădeți de acord asupra unei zilei când el face totul pentru tine, apoi o altă zi în care tu faci totul pentru el. Fără critică, observații, lipsă de respect unul la adresa celuilalt, doar bucuria de a lua o pauză și a fi tratat… regește.

Citește și:
Partenerul tău de cuplu este un bărbat introvert? Ce greșeli să nu faci în relație cu el

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle