In dimineata zilei de vineri, 24 iunie, Europa a s-a trezit cu stirea ca Marea Britanie a decis, prin referendum, sa iasa din Uniunea Europeana. Mai mult de jumatate dintre votantii britanici (51.9 %) au hotarat ca este momentul ca statul lor sa se desprinda de blocul natiunilor europene.
Urmarile acestei decizii, dar si reactiile persoanelor publice la auzul vestilor nu au intarziat sa apara. Lira sterlina a scazut la cea mai mica valoare a sa, in comparatie cu dolarul, din 1985 incoace. Actiunile europene au scazut si ele, taind aproape 122 miliarde de lire sterline din valoarea unor companii britanice fashion precum Burberry, Mulberry si Jimmy Choo. Iar acestea sunt doar cateva dintre urmarile economice imediate, deoarece pietele globale de-abia acum proceseaza rezultatele.
Cat despre reactiile persoanelor publice sau ale celor aflate in pozitii de conducere, cea mai importanta este aceea a lui David Cameron, primul ministru al Marii Britanii, care a multumit tuturor celor care au votat pentru ramanerea tarii in Uniunea Europeana, dar care a anuntat ca renunta la pozitia sa, printr-un discurs in care isi accepta infrangerea. Marea Britanie este acum intr-o stare de nesiguranta politica.
Faimoasa scriitoare J. K. Rowling, autoarea seriei „Harry Potter’, a tinut sa trimita un mesaj despre acest rezultat, comentand ca niciodata nu si-a dorit mai mult sa existe magie.
Si alte celebritati britanice si-au exprimat parerile de rau cu privire la decizia majoritatii votantilor.
Rezultatul referendumului va arunca Marea Britanie in cel putin doi ani de procese complicate si de proceduri de separare de UE, si va pune la indoiala rolul Londrei de capitala economica globala. De asemenea, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va continua sa afecteze intreaga lume, pentru ca sunt asteptate mai multe miscari similare din partea altor tari UE, dar se pot prevedea si miscari de separare in interiorul regatului.
De toate aceste consecinte negative nu va fi scutit nici domeniul modei, iar asta pentru ca industria britanica de moda a constribuit cu peste 26 de miliarde de lire sterline la economia tarii in 2014.
„Industria modei trebuie sa depaseasca acum aceasta criza structurala’, a declarat Pascal Morand, presedintele executiv al Fédération Française de la Couture, du Prêt-à-Porter des Couturiers et des Créateurs de Mode. „Pe langa procesul politic, ridica dilema indentitatii europene si a valorilor europene de deschidere si diversitate. Acestea sunt niste valori esentiale si pentru industria modei, care ar trebui acum sa le incurajeze si sa le promoveze mai mult decat niciodata.‘
Foto: Shutterstock