Bolile cardiovasculare – cum pot fi depistate si prevenite

Reprezinta cea mai frecventa cauza de mortalitate in rindul barbatilor si sint cu atit mai periculoase cu cit nu ofera nici un simptom clar pentru desco­perirea lor. ELLE analizeaza ce sint si cum pot fi depistate si prevenite bolile cardiovasculare.

Ai vrea sa fii pentru cit mai mult timp un aventurier care nu tine cont de re­gulile impuse de lumea in care traieste. Un om liber, caruia nu ii este frica sa se dedea viciilor, femeilor frumoase, calatoriilor pretutindeni, muncii asidue care ii face placere si pentru care isi dedica nenumarate ore din zi si din noapte. O viata care face loc pasiunilor, exceselor de orice fel, dar care pe termen lung te poate subrezi. Studiile arata ca, in cele mai multe cazuri, decesele in rindul barbatilor (42% in Romania) sint cauzate de afectiunile cardiovasculare, provocate, printre altele, de un ritm de trai foarte stresant.


Acelasi procent ridicat se inre­gistreaza in majoritatea tarilor est-europene, asa cum arata si prof. dr. Pekka Puska, presedintele World Heart Federation (WHF). Prezent la Bucuresti cu ocazia conferintei „Preventia cardiovasculara in actualitate. Programe de succes in Europa’, in colaborare cu Societatea Romana de Cardiologie, prof. Puska a expus ma­su­rile de prevenire a diverselor afectiuni cardiovasculare. „In Europa de Vest, mortalitatea din cauze cardiovasculare a scazut, ca urmare a programelor de preventie derulate de catre autoritati. Oamenii au inceput sa faca schimbari in ceea ce priveste principalii factori de risc cardiovascular – alimentatia cu un continut ridicat de grasimi saturate si sare, lipsa miscarii, fumatul – si rezultatele se vad’, afirma presedintele WHF. Prin urmare, nu trebuie sa faci sacrificii echivalente cu caznele infernului ca sa-ti pastrezi sanatatea, ci doar sa limitezi nivelul de stres la care te supui zilnic, sa adopti o alimentatie echilibrata si, da, sa renunti la tutun si sa faci mai multa miscare.


Care sint bolile cardiovasculare?

Cele mai des intilnite boli ale inimii si ale vaselor de singe sint cardiopatia ischemica (boala a vaselor de singe care aprovizioneaza muschiul cardiac cu singe), bolile cerebrovasculare (boala a vaselor de singe care aprovizioneaza creierul cu singe), boala arteriala periferica (boala a vaselor de singe care apro­vizioneaza cu singe miinile si picioarele), reumatismul sau tromboza venoasa profunda si embolia pulmonara, ce semnifica formarea in venele picioarelor a unor cheaguri de singe, afectiune care se poate extinde pina la plamini.

Asa cum ti-am spus si anterior, exista o serie de factori principali care pot declansa toata aceasta cascada de afectiuni cardiovasculare. Cel mai intilnit factor de risc in aparitia accidentului vascular cerebral, ca si in aparitia infarctului miocardic, este hipertensiunea arteriala, la fel ca si nivelul anormal de lipide din singe, nivelul ridicat al colesterolului total, al trigliceridelor, nivelul sporit de lipoproteine cu densitate redusa sau nivelul scazut de lipoproteine de mare densitate. La rindul lui, tabagismul este unul dintre cei mai intilniti factori declansatori. Si nu vorbim doar de fumatul activ, ci si de cel pasiv. Sedentarismul, supraponderalitatea si obezitatea te expun pericolului, la fel ca si diabetul zaharat. Mai mult, s-a demonstrat ca bolnavii cu diabet zaharat au o probabilitate de doua ori mai mare de a dezvolta cardiopatia ischemica decit cei care nu sufera de o astfel de afectiune. Nu in ultimul rind, o dieta bogata in grasimi saturate creste riscul de afectiuni cardiace si accidente vasculare cerebrale.


Exista simptome?

Medicii cardiologi avertizeaza ca, adesea, afectiunile cardiovasculare decurg fara simptome, un atac de cord sau un accident vascular cerebral fiind indiciul evolutiei bolii. Simptomele care preced atacul de cord includ durere sau doar disconfort in piept, ce poate radia in bratul sting, in maxilar sau in spate, dificultati in respiratie, greata, senzatie de ameteala sau de lesin. Alte simptome includ amorteala subita a unei parti a corpului, cel mai adesea a unui brat sau picior, pierderea temporara a memoriei, dificultati de vorbire sau de inte­legere, dificultati de vedere, locomotorii, dureri de cap, pierderea cunostintei.


Cum putem preveni afectiunile cardiovasculare?

Simplu, ducind un stil de viata cit mai sanatos. Asa cum ne asigura si specialistii in cardiologie, 80% din atacurile de cord premature si accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite in principal daca urmezi o dieta potrivita, renuntind la fumat si optind pentru exercitii fizice adecvate organismului tau. Include in alimentatia ta fructe si legume, cereale integrale, carne slaba, pui sau peste, leguminoase, soia (are rolul de a activa acizii grasi polinesaturati ce reduc nivelul colesterolului din singe, diminueaza tensiunea arteriala si amelio­rea­za toleranta la insulina) si cit mai putina sare si zahar. Nu uita ca studiile arata ca afectiunile cardiace sint in strinsa legatura cu tulburarile de metabolism, cu obezitatea si supraponderalitatea. Renunta la consumul excesiv de dulciuri, la alcool, bea minimum doi litri de apa zilnic si monitorizeaza-ti constant greutatea (daca suferi deja de supraponderalitate, cere sfatul unui nutritionist sau intra pe reductostart.ro, unul dintre site-urile suport pentru oamenii ce sufera de afectiuni metabolice). Si, la fel de important, lasa loc in viata ta exercitiilor fizice.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle